Jiří Drahoš se stává favoritem prezidentských voleb

2
1944
Jiří Drahoš se stává favoritem prezidentských voleb

Ještě před nedávnem si byla většina expertů i sázkových kanceláří poměrně jistá obhájením prezidentského úřadu Milošem Zemanem. V posledním měsíci se stalo však několik zásadních událostí, jenž jeho šance na obhajobu úřadu snižují. Jiří Drahoš se stává favoritem prezidentských voleb a má opravdu velice reálné šance Zemana v druhém kole porazit.

Kandidatura Mirka Topolánka

Vstup Mirka Topolánka do boje o hrad vezme největší základnu příznivců právě Zemanovi. Topolánek i Zeman jsou typově podobní kandidáti – oba dlouholetí politici, oba bývalí předsedové vlád a oba si sebou táhnou šrámy z minulosti. Stylem jakým řídili vládu a vypořádávali se s politickými oponenty, si oba kandidáti nemohou být bližší.

Topolánek i Zeman dokázali přežít politicky několik kauz a tyto kauzy je ještě posílili. Voličský elektorát mají mezi voliči, kteří chtějí silného lídra, lídra bez servítek a s jasným směřováním. Tito voliči nevyčítají svým favoritům vulgaritu a napadání, ale je to pro ně projev silného politika – takové chování je právě přitahuje, přitahuje je síla.

Jiří Drahoš se stává favoritem prezidentských voleb 2018

Jiří Drahoš je úplně odlišným typem kandidáta, jenž se může stát přesně tím prezidentem, který spojuje občany. Drahoš si nenese z minulosti žádné šrámy z vysoké politiky a není napojen na vlivné lobbisty. Jiří Drahoš se zdá býti kandidátem, který vrátí úřadu prezidenta řád a noblesu.

Miloš Zeman byl bezesporu silným prezidentem, ale na hradě se choval spíše jako v počítačové hře. Útočil na své politické nepřátele z let minulých a novým politikům ukazoval, jak že se naučil tuhle hru hrát v 90. letech. Miloš Zeman si okolo sebe utvořil neskutečnou auru nedůvěryhodných lidí, jenž by se na hrad měli dostat maximálně na exkurzi. Nezávislost úřadu prezidenta utrpěla všemi těmito kauzami a napojením na Čínu nebo Rusko.

Jedinou naději jak se vyhnout dalším pěti letům úřadování Miloše Zemana, můžeme spatřovat právě v Jiřím Drahošovi. Drahoš má širokou podporu na sociálních sítích i u občanů, také se úspěšně hodlá účastnit všech předvolebních debat. Kampaň Jiřího Drahoše by měla býti i finančně zabezpečená. Zásadní bude odolat útokům, které se na Drahoše hrnou již v těchto dnech. Hbitě na tyto útoky odpovídat a být transparentní – nepřistoupit na hru Miloše Zemana.

Jiří Drahoš se stává favoritem prezidentských voleb už také téměř u sázkových kanceláří. Kurz na znovuzvolení Miloše Zemana za poslední měsíc vystoupal z 1.4 na 2.0 a Drahošům kurz se stále drží okolo 2.5. V simulaci a agregaci preferencí Drahoš dokonce porazil Zemana v poměru 51:49.

 

Předchozí článekMapa voličů pro prezidentské volby 2018
Další článekDebaty prezidentských kandidátů

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here