Volební preference prezidentských kandidátů leden 2018

1
2847
Volební preference prezidentských kandidátů leden 2018

Volební preference prezidentských kandidátů v lednu 2018 by měly ukazovat předobraz volebních výsledků. Ovšem preferenční výzkumy a šetření se u jednotlivých agentur poměrně razantně liší. Například u kandidáta Mirka Topolánka ukazuje výzkum preferencí u CVVM 2,5% a u Phoenix Research má preference rovných 15%.

Volební preference prezidentských kandidátů v lednu

V dosavadní předvolební kampani byl hlavním vyzyvatelem Miloše Zemana Jiří Drahoš. Již po prvních prezidentských debatách se ukázalo, že není zdaleka tak rétoricky silný jako jeho protikandidáti. Po boku Jiřího Drahoše v předvolebních debatách nezapůsobil ani Mirek Topolánek, který nezvládal některé situace a občas utrousil nevhodné slovíčko. Naopak prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Michal Horáček nebo Pavel Fischer předváděli v předvolebních debatách výkony, které občany a voliče zaujaly.

CVVM průzkum volebních preferencí
(CVVM)

Průzkum CVVM ukázal 23% nerozhodnutých voličů, kteří budou hledat tu nejvhodnější variantu právě v posledních čtrnácti dnech předvolební kampaně. Velmi malou šanci oslovit tyto nerozhodnuté voliče má Miloš Zeman, který však již k vítězství v prvním kole vlastně žádné hlasy nepotřebuje.

Naopak prezidentští kandidáti Michal Horáček, Marek Hilšer nebo Vratislav Kulhánek mají slušný volební potenciál a mnoho voličů se pro ně může rozhodnout v posledních dnech před volbami. Volební preference prezidentských kandidátů v lednu 2018 silně ovlivní poslední prezidentská debata v České televizi.

Souboj o hlasy a volební preference vrcholí

Nejspíše se uskuteční široce akceptovaný scénář, že první kolo prezidentských voleb bude výběr protikandidáta proti Miloši Zemanovi. Podle sázkových kanceláří, preferenčních výzkumů, výkonů v prezidentských debatách a obrazu na sociálních sítích vykrystalizovali tři hlavní kandidáti.

  • Jiří Drahoš 18%
  • Michal Horáček 14%
  • Marek Hilšer 12%

Každý z těchto kandidátů má své klady a mínusy. Jiří Drahoš má dobře vedenou kampaň, avšak pokulhává v prezidentských debatách. Michal Horáček je transparentní, dobře komunikačně vybavený, ale některým voličům se mohou jeho priority zdát marginální. Největší slabinou Marka Hilšera je jeho nevelká známost u široké veřejnosti, avšak na sociálních sítích i ve hře Prezident 21 si vede nadmíru dobře. Téměř ve všech aspektech se vyčleňuje z řady prezidentských kandidátů a působí velmi energicky.

Volební preference ostatních kandidátů

Mirek Topolánek má silné finanční zázemí, ale dolů ho táhnou prohřešky minulosti. Mirek Topolánek byl dlouhou dobu spojen s politickou stranou, také s lobisty a šedými eminencemi. Topolánek bude těžko hledat oporu u obyčejných lidí a nic na tom nezmění fakt, že by byl opravdu silným prezidentem, jak tvrdí.

Pavel Fischer může získat i ztratit propojením s bývalým prezidentem Havlem. Pavla Fischera také podporuje množství známých osobností a peněz na kampaň se mu také dostalo. Ovšem dokáže zaujmout širokou voličskou základnu? Uvidíme, zatím to vypadá na souboj s Mirkem Topolánkem o páté místo.

Voličské preference jsou však jen voličské preference a tak může volba dopadnout zcela odlišně. Pro připomenutí si můžeme vzpomenout na poslední preferenční výzkum před minulými prezidentskými volbami. Kdy volbu vyhrál Zeman, který byl o 14% druhý a druhý byl Schwarzenberg trčící v preferenčním šetření na pátém místě.

preference 2012

Předchozí článekNejdražší prezidentská předvolební kampaň Mirka Topolánka
Další článekPředvolební spoty prezidentských kandidátů do prezidentských voleb 2018

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here