Odhad výsledků prezidentských voleb 2018

0
2992
Odhad výsledků prezidentských voleb 2018

V lednu se objevilo několik preferenčních průzkumů, jenž předpovídaly odlišný scénář prvního kola prezidentských voleb. Preferenční průzkumy jsou zjišťovány především na základě dotazníkového šetření, demografické přípravy dat a následného možného doladění výsledků. Odhad výsledků voleb v prvním kole prezidentských voleb je více o pocitu, přehledu i analýze různých proměnných ve společnosti.

Odhad výsledků prezidentských voleb v prvním kole 2018

O prvním místě pro současného prezidenta Miloše Zemana asi nikdo příliš nepochybuje. Všechny preferenční průzkumy i drtivá většina odhadů odborníků pasuje Zemana jako vítěze prvního kola. Odlišnosti panují pouze s kolika procenty vyhraje. Nejstřízlivější průzkumy předpokládají vítězství pod hranicí 30% a ty nejvíce optimistické naopak okolo 45%.

Jiří Drahoš stále druhý

Na druhém místě je snad již od dob oznámení kandidatury Miloše Zemana Jiří Drahoš. Ještě v listopadových preferencích byl krůček za současným prezidentem. Po začátku prezidentských debat začal ztrácet. Hlasy mu nejvíce sebrali Marek Hilšer s Pavlem Fischerem, kteří působí v prezidentských debatách obratněji a energičtěji.

Michal Horáček odhadován na třetí místo v prezidentských volbách

Odhady volebních výsledků i výzkumy preferencí se shodují poměrně často na třetím místě Michala Horáčka. Asi až na dva průzkumy mu všichni přisuzují dvouciferný výsledek. Jeho elektorátem jsou především ženy ve středním věku a obyvatelé středních měst.

Výsledek 13% ho nejspíše do druhého kola neposune. Jeho hlavním soupeřem v první kole prezidentských voleb je Jiří Drahoš i číhající Marek Hilšer.

Překvapení Marek Hilšer

Jak o Markovi Hilšerovi řekl jeho protikandidát Petr Hannig:

„Kdyby do Marka Hilšera dal systém peníze tak vyhraje prezidentské volby“.

Marek Hilšer však příliš finančních prostředků nezískal a tak nejspíše skončí na třetím až čtvrtém místě. Ovšem s tím jak mu vzrostly preference v posledním měsíci se může stát cokoliv. Reálné odhady jeho výsledků jsou okolo 10-11%.

Pavel Fischer s Mirkem Topolánkem

Dva kontrastní kandidáti z nichž jeden doplácí na to, že není známý a druhý na to, že je znám až přes příliš. Odhady výsledků Pavla Fischera i Mirka Topolánka jsou složité, ale nejspíše se jejich výsledky budou pohybovat pod 10% hlasů.

Pavel Fischer dokázal odlákat některé voliče Jiřího Drahoše svým kultivovaným chováním, ale v české společnosti ho sráží přílišná nakloněnost k Evropské unii.

Některé preferenční výzkumy předpovídaly Mirku Topolánkovi až 17% hlasů, ovšem například předpověď CVVM pouze 2,5%. Odhadnout volební výsledek Mirka Topolánka je možná nejobtížnější ze všech kandidátů. Kompromisem může být 7%, i když sázkové kanceláře na něj poměrně spoléhají.

Ostatní kandidáti jsou nejspíše bez zjevné šance na druhé kolo prezidentských voleb a jejich volební výsledek bude pod 5% hlasů. Posledním hybatelem preferencí kandidátů bude prezidentská debata v České televizi den před volbami.

Předchozí článekZákaz zveřejňování volebních a předvolebních průzkumů či preferencí
Další článekPavel Fischer, Marek Hilšer i Michal Horáček podporují Drahoše

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here