Podle Kantaru má TOP 09, KSČM, Přísaha i KDU smůlu: Pětiprocentní hranice se jim hodně vzdaluje

0
280
Czernin Pekarová předseda TOP 09
Markéta Pekarová Adamová je nová předsedkyně TOP 09

Podle posledního průzkumu agentury Kantar by opoziční hnutí ANO vyhrálo volby do Sněmovny, avšak jeho podpora klesla o čtyři procentní body na 34,5 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS s 16 procenty hlasů, zatímco třetí příčku by obsadili Piráti s 10,5 procenta. Do Sněmovny by se dostalo také hnutí SPD s osmi procenty hlasů a STAN s 6,5 procenta.

Vládní strany TOP 09 a lidovci by nedosáhli na pětiprocentní hranici. Pokud by vládní strany kandidovaly v koalici Spolu (tvořené ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), volilo by je 21,5 procenta lidí, zatímco ANO by mělo 35,5 procenta.

Hnutí ANO si dlouhodobě udržuje první pozici v průzkumech. Před měsícem dosáhlo rekordní podpory 38,5 procenta, nyní však kleslo o čtyři procentní body.

Šlachtova Přísaha a lidovci si hodně pohoršili

Některé vládní strany si oproti minulému průzkumu polepšily. Občanští demokraté by získali o 1,5 procentního bodu více hlasů, Piráti si polepšili o jeden procentní bod. Opoziční hnutí SPD by si naopak pohoršilo o procentní bod méně. STAN by volilo 6,5 procenta lidí, což je o půl procentního bodu méně než předchozí měsíc.

Ostatní strany by se do Sněmovny nedostaly. TOP 09 by získala 4,5 procenta hlasů, lidovci tři procenta. Stejný výsledek by dosáhli Sociální demokraté a komunisté. Přísaha a Svobodní by obdrželi 2,5 procenta hlasů, Zelení a strana PRO by získali o půl procentního bodu méně. Průzkumu agentury Kantar se mezi 18. březnem a 5. dubnem zúčastnilo 1015 respondentů. 

Předchozí článekMarketingový tah s názvy: Letí ANO, PRO, HLAS a Referendum, ale možná i LANO, Volt či SEN
Další článekVolební sliby: Spalovací motory, euro, evropská armáda i euthanazie či povinné nošení ponožek do sandálů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here