Marketingový tah s názvy: Letí ANO, PRO, HLAS a Referendum, ale možná i LANO, Volt či SEN

0
139
alenaschillerova

Jak dobře nazvat politickou stranu či hnutí? Zdá se, že jednoznačně nejlepším názvem je ANO. Politické hnutí Andreje Babiše vede s názvem ANO 2011 ve všech volebních průzkumech, ale ANO si dávají do názvu i jiné strany. Před pěti lety vznikla těsně před volbami do Evropského parlamentu strana ANO, vytrolíme Europarlament a získala 1.56 procenta hlasů. Do parlamentu EU se sice devítičlenná kandidátka nedostala, ale jelikož získala více, než jedno procento, obdržela slušný finanční volební příspěvek.

Babišovo hnutí ANO označilo „ANO trolly“ za úmyslně nasazenou stranu, která měla vítězi díky ANO v názvu ubrat hlasy. I letos se do eurovoleb přihlásila strana v názvu s ANO, konkrétně ANO lepší s mimozemšťany (zastavíme drahotu a válku), jejímž předsedou je Tomáš Franěk, zastupitel z obce Milý na Rakovnicku. Strana se také původně jmenovala PATRIOTI RAKOVNICKA. Podle zdroje Seznam Zprávy byla navíc kandidátka ANO lepší s mimozemšťany (zastavíme drahotu a válku) podána těsně po lhůtě pro podání kandidátních listin pro eurovolby a není tedy vyloučeno, že se ve volbách do parlamentu EU nakonec neobjeví.

Proti ANO: PRO, Referendum či HLAS

Častým prvkem v názvu je slovo PRO – koalice „PRO Jindřicha Rajchla“, za kterou kandiduje bývalý hejtman Michal Hašek i hokejista Vladimír Růžička bývá označováno za možného „černého koně eurovoleb“. Koalice strany Moravané a SPR – RSČM má také název PRO vystoupení z EU. Název Referendum má v názvu Pravý blok disidenta Petra Cibulky či kolice Švýcarské demokracie a Strany státu přímé demokracie, která nese název „Referendum o vstupu ČR do EU v roce 2003 bylo zmanipulováno státem placenou kampaní za 200 mil. Kč, která občanům sdělila pouze výhody členství, nevýhody byly zamlčeny – i přesto z celkem 8,3 mil. voličů pouze 3,5 mil. hlasovalo pro vstup (4,8 mil. voličů bylo proti nebo nehlasovalo). Švýcaři se stali jedním z nejbohatších národů světa a členy EU nejsou. Vztahy s EU řeší prostřednictvím Evropského sdružení volného obchodu a bilaterálních smluv. Vydáme se stejnou cestou.“

Referendum – HLAS lidu má v názvu i nové kandidující politické hnutí. HLAS měl úspěch na sousedním Slovensku, kde strana Petra Pellegriniho rozhodla o složení nové vlády a získala i post prezidenta. HLAS bývalého člena KSČ, úspěšného ragbysty a pozdějšího eurokomisaře za hnutí ANO Pavla Teličky jde do voleb s jasně proevropským programem. Zajímavá je i skutečnost, že zatímco strana Moravané je s republikány pro vystoupení z EU, Moravské zemské hnutí naopak prosazuje společnou evropskou armádu, ale kritizuje, že se Morava vylidňuje a chce „spravedlivější regionální uspořádání“ pro Moravu. O vystoupení z EU ale neusiluje.

Naopak název LANO – Liberální aliance nezávislých občanů zatím v průzkumech příliš netáhne a média o této straně píší jako o české zelené a progresivní politická straně založená v lednu 2024 kontroverznín aktivistou Šimonem Hlinovským. Ani název Zelení netáhne, podle STEM/MARK mají Zelení volební potenciál 0.9 procenta hlasů a Demokratická strana zelených – Za práva zvířat podle STEM/MARK nepřekračuje 0.1 procentního bodu.

Tradiční názvy netáhnou

Tradiční názvy se zdají být na obtíž, a tak KDU-ČSL je součástí koalice SPOLU, KSČM a ČSNS jdou do eurovoleb se stranou odpadlíků z ODS vedenou bývalým Pirátem v koalici Stačilo!  Naopak pod ustálenou značkou a s tradičním antikomunistickým programem se ve volbách objevuje Klub angažovaných nestraníků (KAN), anarchistické uskupení má tradiční název NEVOLTE Urza.cz

Asi nejzajímavějším a velmi netradičním uskupením kandidujícím do EU parlamentu je hnutí Senátor 21 (SEN 21), které kandidovalo především do senátu, kde čtyři senátoři tohoto hnutí tvoří se dvěma pirátskými senátory ve druhé horní komoře parlamentu ČR společný klub. SEN 21 bude ve volbách do Evropského parlamentu kandidovat se stranou Volt Česko, prosazovat chtějí silnou Evropskou unii se společnou zahraniční politikou a vlastní armádou.

Senátorská strana jde do eurovoleb s Voltem

Do voleb povede koalici SEN 21 – Volt Česko lektorka a bývalá marketingová ředitelka společnosti Mattel v ČR Lenka Helena Koenigsmark, která v roce 2022 neúspěšně za SEN21 kandidovala do Senátu. Plánuje klást důraz mimo jiné na téma rovnosti. Dvojkou bude právník a místopředseda hnutí SEN21 Lukáš Kostínek, ze třetího místa bude kandidovat předseda hnutí Volt Česko Adam Hanka. Na kandidátce je také bývalý senátor Václav Hampl (zvolen za KDU-ČSL).

„Koalice je jediná proevropská alternativa na české politické scéně,“ tvrdí Barbora Hrubá z komunikační sekce Volt Česko, která je také jednou z kandidátek do voleb. Prosazovat plánují přijetí eura a silnou EU se společnou zahraniční politikou a vlastní armádou. Problémy Česka chtějí řešit na evropské úrovni. V programu zdůrazňují rovnost pohlaví nebo podporu přechodu EU na bezemisní ekonomiku šetrnou k životnímu prostředí. Cílit chtějí převážně na mladé voliče, kteří si uvědomují, že problémy, jako je klimatická krize, je třeba řešit společně napříč zeměmi.

SEN21 založil v roce 2017 senátor a bývalý policista Václav Láska. Hnutí se označuje za liberální a proevropské uskupení. Senátorský klub SEN21 v současnosti tvoří šest lidí, včetně dvou senátorů za Piráty. Zástupci hnutí kandidovali také v komunálních volbách v roce 2022.

Volt se považuje za celoevropskou stranu, německá pobočka má v Evropském parlamentu jednoho europoslance. V Česku Volt vznikl v červenci 2023. Cílem hnutí je postavit se výzvám 21. století, mezi které řadí klimatickou krizi, zrychlování rozvoje technologií nebo stárnutí populace. Projekt podle představitelů vzešel z myšlenky spolupráce, která není omezena hranicemi států.

Předchozí článekPodle agentury STEM/MARK by do se parlamentu EU dostalo sedm subjektů
Další článekPodle Kantaru má TOP 09, KSČM, Přísaha i KDU smůlu: Pětiprocentní hranice se jim hodně vzdaluje

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here