Co místo Evropské unie? Neutralita, přímá demokracie švýcarského typu i vstup do ekonomického BRICSu

0
102
Zákon o referendu a referendum o vystoupení z Evropské unie

Podle prognózy Kantar CZ se letošních voleb do evropského parlamentu zúčastní 38 procent oprávněných voličů v ČR. „Evropské volby bývají českými voliči neprávem opomíjeny, jelikož postoj českých občanů k volbám do parlamentu EU je velmi laxní. Tento parlament je daleko a o práci europoslanců považují občané ČR za zbytečnou,“ říká politolog Jiří Just.

V dolní komoře parlamentu jsou se sedmi zvolených stran jednoznačně čtyři pro to, aby Česká republika zůstala v parlamentu EU a evropská integrace se prohloubila. Jednoznačně nejvíce hájí integraci EU Piráti a STAN. STAN, tedy Starostové a nezávislí budou v koalice se Starosty pro Liberecký kraj kandidovat v eurovolbách pod názvem Starostové a osobnosti pro Evropu.

Eurohujeři nebo krajní pravice? SPOLU není spolu

Za „Eurohujery“ bývají označovány strana TOP 09 a KDU – ČSL, které jdou ve volbách do parlamentu EU s ODS, přestože topka a lidovci jsou členy frakce Evropské lidové strany, zatímco ODS patří do frakce Evropských Konzervativců a Reformistů, kde je například také španělská fašistická strana Vox či italská strana Bratři Itálie, která se hlásí k odkazu Benita Mussoliniho, velmi kontroverzní subjekty jsou v této frakci zastoupeny i z Polska a z Německa – polské Právo a Spravedlnost a Strana rodiny Německa.

Je to rarita, že na jedné kandidátce SPOLU kandidují tři subjekty, které pakliže budou zvolení, rozdělí se do různých frakcí, navíc velmi odlišných. A opozice v dolní komoře parlamentu? Babišovo hnutí ANO je zastáncem EU a NATO, ale má vůči němu velké výhrady. No a konečně SPD, kandidující v eurovolbách společně s hnutím Trikolóra chce vystoupit z EU na základě referenda a požaduje neutralitu ČR. O tu usilují i dvě koaliční strany ve volbách do parlamentu EU Švýcarská demokracie a Strana státu přímé demokracie – Strana práce, ta požaduje nejen českou neutralitu, ale i švýcarský model správy státu dle švýcarského vzoru.

Alternativy k EU? Neutralita nebo BRICS

Jiné strany a hnutí se chtějí zapojit do jiných aliancí, než je Evropská unie. Například koalice „PRO Jindřicha Rajchla“ chce neutralitu, ale i vstup do ekonomického sdružení BRICS, které tvoří Brazílie, Ruská federace, dvě nejpočetnější země světa Indie a Čína, ale také Jižní Afrika jako zakládající země a k nim se přidaly další země – Egypt, Etiopie, Írán a Sjednocené Arabské Emiráty. Do BRICSu chce i Česká suverenita sociální demokracie vedená do eurovoleb bývalým premiérem Jiřím Paroubkem, na kandidátce ČSSD se objevují i lidé ze strany Domov.

Každopádně v eurovolbách kandiduje hodně subjektů požadujících vystoupení ČR z Evropské unie. Naopak strana SEN 21 (SENÁTOR 21), která začínala jako typická strana pro volby do druhé komory českého parlamentu – tedy senátu – chce daleko hlubší evropskou integraci, a proto kandiduje se stranou Volt Česko, která je součástí celoevropského uskupení podporují větší integraci a federalizaci Evropy.

Senátorská strana chce do parlamentních voleb

Předseda strany SEN 21 Václav Láska – bývalý policista a nyní senátor dává jasně najevo, že strana SEN 21 to myslí vážně i s kandidaturou v parlamentních volbách: „Máme čtyři senátory a uspěli jsme i v komunálních volbách roku 2022, kdy se naši členi dostali do zastupitelstev v městských částech Prahy a Brna,“ říká Václav Láska a chlubí se jasnou proevropsko a prozápadní orientací: „Nikdy nenecháme Ukrajinu, Taiwan nebo jiné státy na pospas jejich imperiálním choutkám. Samozřejmě podporujeme také účast našich ozbrojených sil na misích NATO a EU v zahraničí za účelem výcviku a posílení obranyschopnosti našich spojenců – například na obraně vzdušného prostoru Pobaltských států.“

Politolog Jiří Pehe upozorňuje, že strana SEN 21 bude spíše ubírat hlasy nespokojeným Pirátům a Zeleným. „Její kandidatura může paradoxně rozdrobit proevropské síly a poslat Piráty i se STANem mimo parlament,“ uvádí pro české-volby.cz Jiří Pehe.

Naopak nové politické hnutí Referendum – HLAS LIDU se hlásí k tomu, že by chtělo z České republiky vytvořit neutrální zemi, což na svých webových stránkách zdůvodňuje: Posláním politického hnutí REFERENDUM je vytvoření veřejného dialogu za účelem nastartování společenských změn a nového společenského vývoje v zájmu zachování ochrany tradičních hodnot, obhajoby českých národních zájmů a obhajoby demokratických principů ve společnosti. Za tímto účelem bude hnutí usilovat o zapojení takových osob do politiky, jejichž výsledky práce a činnosti svědčí o podpoře přímé demokracie, přímou demokracií žijí a aktivně ji prosazují v souladu s dosavadní právní legislativou.  Hlavním cílem hnutí REFERENDUM je vytvořit důstojnou, svrchovanou a neutrální společnost, která se řídí principy přímé demokracie. Kde zákony jsou platné pro všechny bez výjimky stejně, kdy přímá demokracie s sebou nese povinnosti a odpovědnost všem rovným dílem. Chceme silnou, bezpečnou, neutrální a konkurenceschopnou zemi, ve které právo se rozhodnout bude základním pravidlem.“

Vondrák stranu nezaloží, pomůže mu traktorista

A abychom dokončili, jak se staví zástupci jiných parlamentních stran u nás k Evropské unii. Nezařazený poslanec v dolní komoře Ivo Vondrák, zvolený za hnutí ANO, nejprve anoncoval, že založí novou politickou stranu OTEVŘENÉ a KOREKTNĚ, ale nakonec ho pro krajské volby „ulovilo“ hnutí Přísaha bývalého traktoristy a poté policisty Roberta Šlachty. Přísaha podporuje členství v EU i v NATO. Naopak zástupci v horní komoře parlamentu, kde mají zastoupení i Svobodní a Nezávislí jsou pro vystoupení z Evropské unie.

Podle agentury Sanep vypadají volební preference následovně – suverénně vede hnutí ANO s 33,5 procenty hlasů, před Piráty s 11.3 procenty, třetí je SPD s 11,1 procenta hlasů a ODS má 10,1 procentního bodu. Pětiprocentní hranici možná trochu překvapivě překračuje „PRO Jindřicha Rajchla“, naopak TOP 09, lidovci, KSČM a Přísaha se v průzkumu Sanep.cz zcela propadají.

Použité zdroje:

Kantar CZ, STEM/MARK, Sanep CZ

Předchozí článekVolební sliby: Spalovací motory, euro, evropská armáda i euthanazie či povinné nošení ponožek do sandálů
Další článekTéma společné evropské armády? Pro jsou Piráti a STAN, proti SPD, ANO, ale i lidovci

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here