Volební preference politických stran 2 roky od voleb, Median | říjen-listopad 2019

6
12095
Volební preference Median po 2 letech
Volební preference Median říjen-listopad 2019

Současné regulérní čtyřleté volební období do Poslanecké sněmovny se překlopilo do druhého poločasu. Jaké mají politické strany volební preference po dvou letech funkčního období? Kdo si polepšil a kdo naopak ztratil?

Status quo volebních preferencí

Po dvou letech jsme se nedočkali žádných velkých zvratů a otoček. Politické strany si podle modelu volebních preferencí Median stále drží podobné výsledky. Andrej Babiš si prošel několika skandály, největší demonstrací na Letné, trestním stíháním a 16. listopadu ho čeká další protibabišovská demonstrace.

To však jeho popularitu u téměř třetiny voličů/občanů České republiky nikterak výrazně neovlivňuje. Letní turbulence volebních preferencí u hnutí ANO jsou za námi a Median hlásí dva roky po volbách o procento vyšší zisk. Hnutí ANO má preference 30,5 %.

Volební průzkum se odehrál poté, co žalobci zrušili stíhání předsedy strany A. Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Piráti ve volebních modelech stále na druhém místě

Piráti se drží stále na druhém místě, avšak jejich pozice je v ohrožení. V poslední době nejsou v médiích zdaleka tak aktivní a největší zmínky v souvislosti s Českou pirátskou stranou zaznamenala kauza s Jakubem Michálkem, který se údajně nevhodně choval ke svým kolegům a spolupracovníkům. Vše je o to smutnější, že celou kauzu si způsobili sami Piráti.

Druhou významnou mediální událostí Pirátů je vypovězení smlouvy Praha-Čína pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem. V současnosti mají Piráti 12,5 % u Medianu, ale ještě v nedávných průzkumech od společnosti Kantar CZ sahali po 20 % a Ivan Bartoš směle prohlašoval, že je připravený být příštím českým premiérem.

Volební preference České volby říjen 2019
Volební preference České volby říjen 2019

Říjnové volební preference od Českých voleb ukazují vyšší výsledky Pirátů i ODS.

ODS by příliš neposílila

Někteří odborníci předpokládali v tomto funkčním období návrat ODS do první ligy české politiky a čekali výsledky okolo 19 %. ODS však s lídrem Petrem Fialou nedokáže oslovit a přetáhnout voliče hnutí ANO ani jiné. ODS často pouze označuje vládní politiku za populistickou bez bližšího vysvětlení pro voliče vládních stran, aby mohli zhodnotit pravdivost tvrzení.

Volební preference na 11,5 % odrážejí podobnou formu jako před dvěma lety. Navíc se dá očekávat, že minimálně o část voličů ODS zabojuje Klaus mladší s jeho nově vzniklým hnutím Trikolóra.

SPD má nejvyšší propad preferencí

Jak píše Median, tak upozadění migrační krize SPD ubralo důležité hlasy. SPD je již od voleb do Evropského parlamentu zhruba na 7-8 %. Některé průzkumy dokonce ukazovaly výsledky okolo 5 %. Další ranou pro SPD může být Trikolóra stejně jako pro ODS. Klaus mladší se ukázal v několika průzkumech jako velmi populární politik, kterého má ráda poměrně široká základna voličů.

Levicové strany okolo 7 %

S podobnou formou jako před dvěma lety se potýká ČSSD a komunisté. Komunistům soustavně velmi pozvolna klesá volební podpora a u takto zaměřené strany s kontroverzní historií bude velmi složité oslovit větší masu mladých voličů.

ČSSD hraje hru koaličního partnera ANO 2011 a snaží se poučit z minulého volebního období, kdy při vládnutí s ANO sociální demokraté přišli o tisíce voličů, kterým přišla lepší varianta právě ANO.

STAN a TOP 09

STAN a TOP 09 jsou jistě po uplynulém roce s výsledkem 6 % alespoň částečně spokojeni. Tyto dvě strany již čile jednají o koalicích pro krajské volby, které se budou konat v roce 2020 a také o možné překlopení koalice pro volby do Poslanecké sněmovny 2021.

Zelení a Trikolóra jsou hluboko pod hranicí 5 %, ovšem u Trikolóry se předpokládá, že ještě vystřelí a za dva roky bude hrát ve volbách důležitou roli.

Předchozí článekAktuální volební preference říjen 2019 | České volby
Další článek30 let od sametové revoluce | Táňa Fischerová

6 KOMENTÁŘE

  1. Myslím si, že volební průzkum odpovídá stavu myslí českého národa. Žádná ČT ani novináři nemohou lidi zmanipulovat tak, jak by se jim to hodilo. Jsem sice seniorka, tj. poplatná „Zemanovi a Babišovi“, ale nejsem nesvéprávná a padlá na hlavu. Žádná jiná vláda pro nás nic více neudělala, než tato. A kdyby poslanci schvalovali zákony. místo obstrukcí a honby za body pro svou popularitu, bylo by nám všem lépe, i Vám, mladým. To nepřemýšlíte, proč manifestuje na Letné, vždyť manifestujete proti své budoucnosti. Mládí patří rebélie, ale ta správná, a k tomu je nutné dodat, že se musí vzdělávat. Nemůže jí vést někdo, kde zběhne ze studií, protože je to těžké a je lepší dělat politiku, než zkoušky. Nikdy Vás mladé nenapadla otázka, kdo tzv. Vašeho vůdce platí? Pochybuji, že rodiče mu dávají tak vydatné výživné, aby mohl pořádat
    demonstrace. Nestydím se za svůj názor a proto se podepisuji.
    ing. Vlasta Svobodová

    • Já si myslím, že volební průzkum odpovídá stavu frustrace mysli českého národa. Stále slyšíme, že politické strany nedělají nic pro obyčejné lidi, že důchodci se mají špatně, že nás ohrožují teroristé. Ano, do jisté míry je to možná pravda, ale pravda také je, že po materiální stránce se máme nejlépe v historii, že máme špičkovou zdravotní péči dostupnou pro všechny, dobré sociální zajištění a slušnou životní úroveň. Sice ještě nejsem v důchodu, ale jsem babička, takže mi na budoucnosti naší vlasti záleží. Preferuji transparentní politické strany, ne populistická hnutí, kterým jde o momentální vliv a moc. Kdyby se politici nemuseli pořád zabývat aférami premiéra, spravedlnost chtěli pro všechny stejnou a souhlasím s paní Svobodovou – nehonili body pro svou popularitu, tak by se nám tu i lépe dýchalo. Také nejsem nesvéprávná, takže všemu, co se kde píše, nevěřím, ale informace ověřuji. Mladým a studentům fandím, protože v těžkých dobách stáli na straně pravdy, práva a demokracie. V roce 1938, v roce 1968, v roce 1989 i dnes jasně popisují skutečnost a za demokracii se perou. Kdyby byl stát řízen jako firma a nekontrolovali bychom politickou reprezentaci, žili bychom v diktatuře. Názor paní Svobodové respektuji, ale mám svůj vlastní. K demokracii pluralita názorů patří a také k ní patří veřejné demonstrace, které dávají politikům zpětnou vazbu. Ze zkušenosti v komunální politice vím, že studium není náročnější než dělat poctivou politiku. Nejsem ing., ale jsem OSVČ účetní, takže s výsledky práce naší politické reprezentace, tedy zákony, denně pracuji. Vidím, že v poslední době vládě nejde o kroky, které by zohledňovali naši budoucnost, ale pouze populisticky získávají hlasy voličů. Také se nestydím za svůj názor.
      Marie Bendová

      • Z názorem paní Bendové nesouhlasím ,spíše souhlasím z paní Vlastou Svobodovou ,jsem sama toho názoru ,jako paní Vlasta
        Nestydím se za svůj názor Blažena Večeřová ,Jeseník

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here