Aktuální volební preference říjen 2019 | České volby

1
6716
Volební preference České volby říjen 2019
Volební preference České volby říjen 2019

Aktuální volební preference od Českých voleb ukazují v měsíci říjnu znovu obnovenou dominanci hnutí ANO na úrovni 30 % a lehkou ztrátu pronásledovatelů. Zásadní jsou také problémy všech ostatních stran mimo ANO, Pirátů a ODS. Tyto strany jsou téměř na vzdálenost statistické chyby v dostřelu 5% volební klauzule.

Volební preference ANO se vrátily na 30 %

Rozbouřená situace okolo Andreje Babiše se na delší dobu uklidnila a to mělo za následek návrat několika procentních bodů. Například poslední volební preference od společnosti Median ukazují dokonce 31 %.

Další možné turbulence pro Andreje Babiše jsou hlášeny na 16. listopadu, kdy bude na Letné druhá velká protibabišovská demonstrace. Jak ukázala již demonstrace 23. června, tak její dopad na volební preference bude malý až žádný.

Piráti s 15 % mají přesně poloviční zisk než hnutí ANO. Pirátům se dlouhodobě daří dostávat před třetí ODS, ovšem v říjnu ztratily obě strany.

Malé strany a koalice

Velké množství malých stran se ziskem okolo 5 % již domlouvá koalice pro krajské volby, které se konají příští rok. Předběžně se také začíná hovořit o možných koalicích pro volby do Poslanecké sněmovny 2021. Jedná se především o TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

SPD má v modelu Českých voleb 7,7 %, avšak například v nedávném průzkumu společnosti Kantar CZ SPD získalo pouze 6 %!

ČSSD si z říjnového srovnání odneslo 7,6 % a jedná se tak o téměř procento lepší výsledek než v minulém měsíci.

KSČM s 6,1 % musí již naplno spustit obrodu strany, protože jinak se s nastavenou klesající tendencí brzy dostanou pod 5 %.

Nový vyzyvatel Trikolóra

Trikolóra jako nový subjekt české politické scény zatím drží pouze 3,6 % hlasů, ale lze předpokládat, že se již začátkem příštího roku dostane na úroveň 5 %.

Hlavní hybnou silou Trikolóry je její nově zvolený lídr Václav Klaus mladší, který skončil v průzkumu popularity českých politiků na prvním místem před Andrejem Babišem i Ivanem Bartošem. Stoupající podpora Trikolóry dělá vrásky především SPD a ODS odkud se primárně rekrutují příznivci této strany.

Předchozí článekVolební preference Kantar CZ, říjen 2019 |
Další článekVolební preference politických stran 2 roky od voleb, Median | říjen-listopad 2019

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here