Volební preference Kantar CZ, říjen 2019 |

1
6730
Volební preference Kantar CZ | říjen 2019
Volební preference Kantar CZ | říjen 2019

Volební preference ANO 2011 se od voleb do Poslanecké sněmovny před dvěma lety téměř nezměnily. ANO zažilo díky protestům a stíhání premiéra Babiše jisté malé turbulence volebních preferencí, ovšem v říjnu 2019 je ANO opět na 30 %.

Volební preference Kantar CZ | říjen 2019

Průzkum volebních preferencí ukazuje, že Andrej Babiš drží stále voličskou základnu okolo 30 %. Piráti v říjnovém průzkumu lehce ztrácí oproti předchozímu měření a přibližují se ODS, jež získala již druhý měsíc po sobě konstantně 14,5 % hlasů.

ANO má nyní v průzkumu Kantar CZ stejnou voličskou podporu jako Piráti a ODS dohromady. Nutno podotknou, že všechny tři strany by si alespoň mírně polepšily od voleb 2017.

ČSSD a KSČM

Obě strany podílející se nebo alespoň podporující současnou vládní koalici řízenou hnutím ANO tápou. KSČM se v současném průzkumu polepšila ze 4,5 % na 6,5 %, ovšem stále s velmi nejistým výsledkem. ČSSD je na hraně volební klauzule s 5 %.

Další strany na hranici volební klauzule

Tradičně se na hraně volební klauzule pohybuje STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. SPD má v průzkumu Kantar nejvyšší procentuální pokles a to hned o 4,5 % hlasů. Jak často opakují političtí analytici, tak SPD dochází témata a postrádá odborníky.

Trikolóra je poslední měřenou politickou silou, která nejspíše ubírá hlasy právě SPD a může již v blízké době atakovat hranici 5 % ve volebních průzkumech. Trikolóru táhne především nový předseda a lídr Václav Klaus mladší, který je dle průzkumů nejoblíbenějším českým politikem současnosti.

Volební model Kantar CZ ukazuje velmi rozdrobenou volební podporu u dělící linie 5 %, která strany posouvá do Poslanecké sněmovny. Vzhledem ke statistické chybě je možné, že se do Poslanecké sněmovny dostanou čtyři politické subjekty nebo naopak deset.

Situace kolem premiéra Andreje Babiše se sice uklidnila, ale v listopadu je na řadě druhá protibabišovská demonstrace na Letné. S volebními preferencemi by ani tentokrát neměla zásadně zahýbat.

Předchozí článekPersonalizace lídrů a oblíbenost Václava Klause mladšího u voličů
Další článekAktuální volební preference říjen 2019 | České volby

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here