Trikolóra si oficiálně zvolila Klause mladšího jako předsedu | Prosadí se?

3
2538

Václav Klaus mladší se oficiálně stal předsedou nového hnutí Trikolóra 185 ze 189 hlasů možných hlasů. Ustavující sněm nového politického hnutí/strany byl symbolicky stanoven na státní svátek svatého Václava 28. září.

Václav Klaus mladší jako první předseda nové strany Trikolóra

Když bylo krátce po vyloučení Václava Klause mladšího oznámeno, že bude spoluzakládat nové politické hnutí Trikolóra, tak nebylo příliš pochyb, kdo bude tím prvním předsedou této strany.

28. září ve státní svátek svatého Václava byl Klaus mladší oficiálně zvolen novým předsedou strany drtivou většinou 185 ze 189 možných hlasů.

Bohatství vzniká z práce.

Projev Václava Klause mladšího a jeden z programových pilířů

Neoficiální zahájení sněmu proběhlo netradičně již v devět hodin, kdy se Klaus mladší shromáždil s dalšími příznivci hnutí Trikolóra na brněnském Zeleném trhu u příležitosti tradičního Václavského pochodu.

Je to vaše země – pojďte si ji vzít zpátky. To vy držíte republiku. Vy jste republika. Nikdo jiný než vy změnu neudělá.

Konec projevu Václava Klause mladšího

Podporu nově vznikající straně vyslovil předseda AfD Petr Bystroň, který již dříve oznámil, že s podobnými názory souzní.

Atmosféra ve společnosti je podobná jako v 80. letech. Lidé se bojí říkat, co si myslí, a když to udělají, tak jsou sankcionováni. Jsem rád za váš bod „Braňme normální svět“. To není normální. Děkuji vám za to, že bráníte normální svět a děkuji vám za ty mažoretky.

Petr Bystroň | Afd

Petr Bystroň narážel na mažoretky, které byly při zahájení sněmu přítomny. Václav Klaus mladší avizoval již po vyhazovu z ODS, že při zakládání nové strany chce mít mažoretky a musí to být s patřičnou pompou.

Trikolóra Nigel Farage
Trikolóra Nigel Farage

Podporu Trikolóře vyslovil také hlavní „viník“ brexitu, Nigel Farage. Klause i Farage pojí jejich odpor k EU. Klaus se například nedávno nechal slyšet, že by Česká republika měla opustit EU, i pokud zchudneme o jednu třetinu.

Věří ve správné hodnoty, ve svůj národ i demokracii.

Nigel Farage

Volební potenciál hnutí Trikolóra

Hlavní priority Trikolóry je zrušení minimální mzdy, zrušení povinné předškolní docházky, snížení počtu evropských dotací a další především pravicová politika.

Hlavními hodnotami by měla být pravicová konzervativní politika s jasným vlasteneckým a národním směřováním.

Volební potenciál má Trikolóra především u třech velkých politických stran. První je ODS odkud Václav Klaus vzešel a mnoho voličů volilo ODS jen díky Klausovi. Dále si Trikolóra brousí zuby na hlasy hnutí ANO, které si stále drží volební preference okolo 30 %. Posledním subjektem je SPD, jelikož Trikolóra chce být solidní vlasteneckou stranou bez přílišného populismu.

V současnosti dle posledního volebního průzkumu společnosti Kantar CZ dosahují volební preference Trikolóry k 3,5 % hlasů, avšak potenciál může být nyní okolo 10 %.

Předchozí článekMapa států USA podle HDP | Proč jsou Spojené státy stále silné?
Další článekVolební preference politických stran Median a CVVM | říjen 2019

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here