Druhá protibabišovská demonstrace na Letné 16. listopadu | Co přinese demonstrace 30 let po pádu komunistického režimu?

7
8636

Spolek Milion Chvilek již při největší polistopadové demonstraci na Letné 23. června oznámil, že pokud se nic výrazně nezmění, tak nejpozději k výročí sametové revoluce svolá další demonstraci namířenou především proti Andreji Babišovi a to opět symbolicky na Letenské pláni.

Demonstrace se uskuteční opět na pražské Letné, kde je dostatečný prostor shromáždit desítky až stovky tisíc lidí. Datum a čas byl stanoven na 16. listopadu od 14:00. Experti odhadují nižší počet demonstrujících hned z několika důvodů:

  • Situace okolo Andreje Babiše se uklidnila a již není stíhán,
  • již druhá akce,
  • počasí nebude tak příznivé jako v červnu.

Obsah článku

Program demonstrace 16. 11. 2019 na Letné

Hlavním protagonistou protestů na Letné nejspíše bude opět tvář a předseda Milionu chvilek, Mikuláš Minář. Pro demonstrující budou však větším tahákem známé osobnosti z kulturní oblasti.

Akce začne již od 14:00, nikoliv od 16:00. Chybnou hodinu demonstrace si lidé mohli přečíst nejen v deníku Metro (patřícího nepřímo Andreji Babišovi), ale také falešné plakáty informovaly až o začátku od 16:00.

Akce je naplánovaná přibližně na dvě hodiny. Na akci vystoupí mimo protagonistů Milionu chvilek také zástupci českých zemědělců – Asociaci soukromých zemědělců ČR. Předpokládá se, že také osobnosti z propagačního videoklipu by mohli promluvit (Bára Basiková, Ivan Trojan či Zdeněk Svěrák).

Na demonstraci bude dvojnásobek velkoplošných obrazovek, které zpříjemní sledování v zadních řadách. Okolní domy vyvěšují české vlajky spontánně i organizovaně za pomoci spolku Milion chvilek. Na demonstraci se objevují také nápisy namířené proti KSČM, která toleruje vládu Andreje Babiše.

Chceme zdravou demokracii!

Heslo demonstrace 16. 11. 2019

Hlavní důvody demonstrace proti Babišovi

Demonstrace proti premiéru Babišovi sdružují stovky individuálních důvodů a každému demonstrantovy vadí něco trochu jiného. Hlavní důvody protestů proti Andreji Babišovi shrnuje Milion Chvilek těmito slovy, která jsou konkrétně namířená k demonstraci na Letné 16. listopadu 2019.

Hlavní zprávou je reakce na zastavení stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí Hnízdo. Mikuláš Minář považuje odůvodnění zastavení stíhání za opravdu slabé. Naráží především na vysvětlení, které říká, že Čapí Hnízdo a Agrofert si nekonkurovali na společném trhu. Toto vysvětlení je opravdu matoucí, jelikož Čapí Hnízdo a Agrofert si logicky nechtěli konkurovat na společném trhu. Jejich kroky by spíše svědčily o koordinovaném chování s účelem dosáhnout na dotace, které patří pouze malým a středním firmám.

„Je z toto cítit silná pachuť účelové otočky a zákulisní hry.“

Mikuláš Minář

Velice podezřelé je podle demonstrantů také to, že farma Čapí Hnízdo během necelých pěti let dokázala prodat reklamu za téměř 300 milionů korun, což se zdá až neuvěřitelný počin, pokud vezmeme v potaz možnosti inzerce na Čapím Hnízdě. Za 300 milionů se totiž dá v České republice pořídit přes 1000 velkých bilboardů na dobu 5 let. Zajímavé je ovšem především to, že všech 27 firem, které si reklamu objednaly, jsou z holdingu Agrofert.

Dále Minář upozorňuje, že zastavení stíhání v takto pozdní fázi je naprosto výjimečné a vše podkládá čísly. V loňském roce u nás bylo stíháno 38 186 osob, avšak pouze 9 bylo zastaveno s odůvodněním, že se nestal žádný trestný čin.

Otázky ke kauze Čapí Hnízdo

Mikuláš Minář v pěti bodech ukazuje hlavní námitky a otázky, která má on a Milion Chvilek proti zastavení stíhání Andreje Babiše.

  1. Když Andrej Babiš věděl, že všechno je v pořádku a nedošlo k dotačnímu podvodu, proč musel tak dlouho lhát, že neví, komu Čapí Hnízdo patří?
  2. Co je na evropské úrovni klasifikováno jako podvod, je na národní úrovni v pořádku? (Zde je myšlena předběžná zpráva OLAF)
  3. Znamená to, že jakýkoli miliardář či koncern mohou vyčlenit menší firmu, zašmodrchat vlastnické vztahy, a následně inkasovat dotace určené malým a středním firmám?
  4. Skutečně neexistuje nejmenší pochybnost, že mohlo jít o trestný čin? Státní zástupci se přece řídí zásadou „v pochybnostech žaluj a rozhodnutí přenechej soudu.“
  5. Zjistit, že Čapí Hnízdo vlastně byla malá firma nezávislá na Agrofertu, trvalo čtyři roky?
babiš propagační video
PR tým Andreje Babiše se snaží masivní kampaní na sociálních sítích zmobilizovat své příznivce a také odradit od účasti na demonstraci ještě nerozhodnuté.

Demonstrace na Letné 16. listopadu 2019

Hlavním duchem protestů a demonstrací 16. listopadu bude dle spolku Milion Chvilek vděčnost a poděkování za 30 let svobody, avšak také odhodlání svobodu a demokracii bránit.

Nejde však jen o velká jednorázová setkání. Chceme přenést energii z plných náměstí do každodenní drobné práce, do péče o to, co je nám všem společné. Pokud se v tomto úsilí spojí statisíce lidí, dříve nebo později se jejich úsilí projeví i ve viditelných společenských změnách.

Milión chvilek

Jak může ovlivnit počasí 16. listopadu účast na demonstraci

Organizátoři výborně propojili významný datum s demonstrací, avšak je téměř jasné, že počasí nebude tak příznivé jako koncem června. Zima a déšť mohou zbrzdit touhu demonstrovat a na Letnou nemusí dorazit ani polovina lidí, která byla na největší porevoluční demonstraci 23. června. Obecně i při přízni počasí se neočekává překonání letního rekordu v počtu účastníků.

Sílu mobilizovat má především sám Andrej Babiš, který se bude snažit situaci do demonstrace uklidnit. Díky zrušení stíhání má v rukávu logické argumenty. Mikuláš Minář se velmi často oháněl právě výrokem: „Nechceme trestně stíhaného premiéra“.

MIMO JINÉ SE TAK SPLNILO PŘÁNÍ SPOLKU MILION CHVILEK PRO DEMOKRACII, A SPOUSTY LIDÍ VČETNĚ VŠECH PŘEDSEDŮ POLITICKÝCH STRAN, CO JICH TU MÁME. MÁM VELKOU RADOST.

Andrej Babiš

Politický dopad demonstrace

Po obrovské demonstraci na Letné 23. června můžeme s určitou jistotou říci, že politický dopad nebude téměř žádný. Demonstrace proti Andreji Babišovi dokonce ani významně nevychýlily volební preference ANO 2011 a popularitu premiéra, který má v současnosti přibližně 30% podporu.

Spolek Milión chvilek také před demonstrací proti Babišovi, jak je demonstrace také často nazývána, svolal demokratickou opozici. Spolek Milion chvilek chtěl slyšet společný postup do dalších voleb a také možné zamezení tříštění demokratických hlasů. V této souvislosti by především stálé spojení stran TOP 09 a STAN dávalo smysl, jelikož se obě strany potácejí okolo 5% volební klauzule a je tedy možné, že by se do Poslanecké sněmovny nedostala ani jedna z těchto stran

volební preference Kantar CZ - září 2019
volební preference Kantar CZ | září 2019

Takový výsledek ukazují například volební preference od společnosti Kantar CZ uveřejněné v září 2019. Aktuální volební model od Českých voleb z listopadu 2019 přeje ANO 2011 ještě o něco více – 30,6 % hlasů.

Volební model preferencí listopad 2019
Volební model preferencí České volby listopad 2019

Demonstrace – počasí na Letné 16. listopadu

Spíše než mráz a sníh může dle meteorologů rozehnat masivní demonstraci na Letné déšť a vítr. Při letní demonstraci byl problém s vysokou teplotou. Nyní budou demonstranti čelit spíše opaku. Počasí bude mít stejně jako při volbách zásadní vliv na účast protestujících a demonstrantů 16. listopadu na Letné.

Z posledních hlášení meteorologů by se teplota měla pohybovat okolo 10-12 stupňů a srážky by neměly přijít dříve než tři hodiny po začátku demonstrace v 14:00 hodin. Tak hovoří předpověď počasí dnes, 16. 11. 2019.

Předchozí článekKauza Čapí hnízdo | Stíhání premiéra Babiše a politické důsledky
Další článekMapa států USA podle HDP | Proč jsou Spojené státy stále silné?

7 KOMENTÁŘE

    • Proč je protibabisovska demonstrace to nechápu, vždyť on zbohatl ještě za ODS, je jediný který má zájem o nás a stát ČR, to již několikrát dokázal,,

  1. Vaší demonstrací děláte reklamu panu Babišovi, takže mu volební preference ještě stoupnou.Založte si vlastní stranu a když přijde k volbám těch xtisíc lidí z Letné tak jste jasní vítězové, a pak můžete chytře a spravedlivě vládnout.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here