Protibabišovské demonstrace vyvrcholí 23. června na Letné | Co bude tato největší demonstrace znamenat?

16
6871
Demonstrace na Letné 23. června proti Babišovi
Demonstrace na Letné 23. června proti Babišovi

Demonstrace s označením protibabišovské hýbou rozpálenou Českou republikou. Premiér Andrej Babiš čelí další těžké výzvě. Na evropské úrovni na jeho Agrofert tlačí kvůli dotačním přešlapům a na scéně domácí se zformovala silná proaktivní skupina odpůrců premiéra.

Vrcholným programem léta bude deklarovaná největší demonstrace v historii České republiky v Praze na Letné 23. června.




Proč demonstrace proti Babišovi, když máme volby a demokracii?

Na tuto otázku máme v České republice dva dominantní pohledy. Jeden je od příznivců ANO 2011, kteří vidí demonstrace jako šaškárnu a nechápou motivaci demonstrujících.

Druhý pohled se formuje pod záštitou spolku Milion chvilek, který ze studentské iniciativy začal pořádat demonstrace, jejichž ústředním bodem je Andrej Babiš, respektive protesty proti němu. Těchto protestů se s různou mírou aktivity účastní také politici z opoziční TOP 09, STAN, KDU-ČSL, Pirátů a ODS.

Žádný z politiků však nevystoupí s velkou pravděpodobností na pódiu. Například předseda Pirátů Ivan Bartoš přijde na protesty jako řadový účastník s rodinou.

Babiš jako štěpící linie české společnosti

Andrej Babiš se stal postavou, která jednoznačně názorově rozděluje Českou republiku. Část lidí si myslí, že dělá pro Českou republiku dobrou práci a druhá část lidí ho vidí jako mafiána a parazita demokracie.

Demonstrace Milion chvilek

Spolek Milion chvilek začal pořádat demonstrace za spravedlivou justici a odstoupení Andreje Babiše na jaře roku 2019 po vzoru francouzského hnutí Žlutých vest. Především čtvrtá a šestá demonstrace v řadě byla masovou akcí, jež se zapíše do statistik tuzemských protestních akcí.

  • 4. demonstrace na Václavském náměstí 22. května 2019 s účastí mezi 50 000-70 000 protestujících
  • 6. demonstrace v řadě na Václavském náměstí 4. června 2019 s účastí až 120 000 lidí

Protistrana naráží především na fakt, že demonstrace jsou velmi dobře organizované, s výborným zázemím i finančním zajištěním. To by nikdy nemohli uspořádat tři studenti ze spolku Milion chvilek.

A mají pravdu na kampani Milion chvilek pro demokracii participuje mnoho subjektů, které nejsou spokojeny s výkonem a pozadím současného předsedy vlády. Spolek Milion chvilek tyto protesty pouze zaštiťuje.

Kam protibabišovské demonstrace povedou?

Šesté demonstrace se zúčastnilo 120 000 lidí, což nelze jednoduše přehlédnout. Nepřehlédla to média tuzemská a dokonce se Praha dostala i do mnoha zahraničních plátků. Do toho přišly výtky k čerpání dotací Agrofertu ze strany Evropské unie.

Tlak na Andreje Babiše je obrovský, avšak pokud si vzpomeneme, tak již minimálně třikrát to bylo takto se současným premiérem nahnuté a jak to dopadlo? Andrej Babiš situaci ustál a paradoxně z ní vyšel ještě silnější – nejen osobně, i ve volebních průzkumech preferencí.

Co by se tedy muselo stát, aby tyto demonstrace položily Andreje Babiše na lopatky?

Andrej Babiš se stále ohání důvěrou občanů, kterou získal ve volbách, ovšem od té doby vyplulo na povrch mnoho nových skutečností. Ty jsou však spíše argumenty pro jeho odpůrce, jelikož voliče ANO tyto nové skutečnosti příliš nezajímají.

Pokud budou chtít demonstranti něčeho dosáhnout, tak budou muset přitvrdit jako Žluté vesty a tím donutit ČSSD spíše než ANO o úvahách o pádu vlády.

Největší protibabišovská demonstrace na Letné 23. června

Vyvrcholením demonstrací od Milionu chvilek by měla být demonstrace na Letenské pláni, kde by se podle Mikuláše Mináře mělo sejít okolo 200 000 až 350 000 lidí. Takovým počtem lidí demonstrace předstihne o parník i největší tuzemský hudební festival Votvírák, který se shodou okolností bude konat týden před demonstrací.

Demonstrující se organizují především za pomoci sociálních sítí, emailů a jednoduchých letáků.

„Uvidíme se na Letné.“

Mikuláš Minář

S touto účastí by se jednalo o největší protibabišovskou, ale i protivládní demonstraci po roce 1989. Titulek demonstrace zní:

Letná: Největší demonstrace od roku 1989

Uvidíme, do jakého rána se probudíme v pondělí 24.6. den po demonstraci, a jestli se ledy okolo Andreje Babiše pohnou. Každopádně je jasné, že i kdyby přišlo 23. června na demonstraci půl milionu protestujících, tak Andreji Babišovi v roce 2017 v demokratických volbách do Poslanecké sněmovny dalo hlas trojnásobek voličů (1 500 000 hlasů).

Andrej Babiš je legitimně zvolený a je si toho vědom. Navíc si je vědom, že jeho podpora například podle průzkumu preferencí od Medianu je přes 30 %. Jediná opravdová cesta pro jeho oponenty je tedy opět skrze legitimní volby.

Jedno je ale asi již jisté – demonstrace na Letné 23.6.2019 od 16:30 se zapíše do historie porevoluční České republiky. Jak velkým písmem a jaké budou mít důsledky uvidíme.

Počasí na demonstraci Letná

Počasí by mělo být pro masovou demonstraci ideální. Meteorologové několik hodin před touto akcí hlásí mírnou oblačnost a teploty okolo 23-25 stupnů. Déšť by se měl s velkou pravděpodobností Letenské pláni vyhnout.

Účast a výsledek demonstrace

Demonstrace se podle prvních údajů účastnilo zhruba 250 000 lidí. Hlavní postavou na pódiu byl Mikuláš Minář s kolegou a mnoho dalších známých osobností. Mimo známých osobností se demonstrace účastnili i zástupci různých společenských skupin.

„My nejsme žádní votlemení hajzlíci, my jsme občané této země.“

Sandra Pogodová
  • Tomáš Klus
  • Zdeněk Svěrák
  • Radek Banga
  • Sandra Pogodová
  • Bára Basiková
  • Simona Babčáková
  • SEDLÁCI NA TRAKTORECH

„Nezapomeňte, toto není tečka, ale dvojtečka. Naděje zlátne. pokračujeme v indiánském běhu. Děkuji.“

Mikuláš Minář
Demonstrace Letná - počet lidí
Demonstrace Letná – počet lidí
Předchozí článekAktuální volební preference červen 2019 | České volby
Další článekVolební preference Kantar CZ, červen 2019 | ANO ztrácí podporu, STAN a Piráti naopak rostou

16 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den. Jsem učitelem v autoškole a lecos se od řidičů z povolání dozvím. Ty podniky co skoupil levně skoupil dobrovolně, ty lidi donutil. Přišel, třeba Kostelecké uzeniny. Neprodáš, přijdou zajišťovací příkazy. Co je z jeho důvodu rozvrácených rodin a sebevražd. Pěstuje se řepka, půda se nezorá do hloubky, aby sála vodu ale jenom se zkypří, nesaje a jsou povodně. atd.

  2. demonstrují hlavně ti co nejsou u moci a plných koryt a po dřívějším blahobytu se jim stýská. brát lidi u držky jako to dělaly bývalé vlády to se můžeme vrátit cinkáním klíčů k bývalému Husákovskému režimu.

    • Nebojte se, jestli Babišvydrží do 2021, tak nynější konjuktura skončí a i on Vás vezme pěkně u …. aby měl na své dotační podvody. Kvůli jejichž zametení tady cvičí s bezpečnostním aparátem.

      Mimochodem, chodí demonstrovat normální lidé. Ti co mají nějakou moc, tak ji využívají jinak. Stejně jako za podobné nitky tahal jistý Andrej…

      AB využil svoji moc finanční k docílení moci mediální a spolu s ní i moci politické. Nyní mu již zbývá ovládnout právě ten bezpečnostní aparát.

    • Babis je ostuda a maler naseho porevolucniho vyvoje. A to pres veskere kiksy a profanace politiky od predchozich vlad. U soc. dem. je to jedno ti pokracuji v parodii na demokracii dal s Babisem, ale ODS dluzi velkou omluvu vsem, kdo ze zoufalstvi dehonestace pravicove politiky volili nekoho o koho by si na Slovensku ani neopreli kolo.

  3. Půlka národa nechápe, co to tu je za spolek ty milionové chvilky, těch v životě je, nemyslíte? Je vidět, že milionové chvilky mají houby na práci, vemte s sebou košťata a lopaty a nechť při demonstraci pracují, dále pak neberte jídlo, stánky budou doufám zavřeny, aby se nemohli ty milionové chvilky dopovat, možná jim dojde, že jim tu není až tak zle. A taky doufám, že jim to tam dá někdo pořádně se.žrati, nechť ty darované miliony ty milionové chvilky darují na daleko důležitější věci, proboha nechte nás normální lidi už normálně dýchat, nechte už klid těm našim politikům na pořádnou práci, národ stále nechápe, jak je možné, že milinovým chvilkám nevadí, že tu porevoluč. vlády /nejvíce bil.kč ods a čssd/ rozkulačily obrovské bilionové sumy, viz tabulka porevolučních rozkrá…., která běhala leta na internetu, jak je možné, že se ony kauzy-jsou pečlivě v Tabulce… vyčísleny dle jednotl. polit. stran, dle zodpov. politiků, dle výše v bil.kč – neřeší, že nejsou vyšetřeny, že nejsou zodpov. politici potrestáni, že nejsou ony bil.kč vráceny
    státu? Takové demonstrace jsou s odpuštěním k h…., když nejsou vyřešeny dřívější bil.kč škody? Chápe to někdo? Zřejmě lidé nemají co dělat a tak si krátí milionové chvilky otravováním národa. Vzchopte se už konečně, neotravujte národ, pracujte namísto trávení milionových chvilek někde na seřadišti, je vidět, že mnohé mladší generace nezažily, co to je stát na seřadišti např. před vystoupením na spartakiádě atp.atp.

    • Půlka národa měla dost času si zjistit co je Babiš ve skutečnosti zač.(viz jeden z příspěvků výše). Ale jak se ukazuje, že krade ze všech nejvíc (jen se to nazývá čerpání dotací). Ale všechno je přece kampááááň, účelovka a podobné lži. Není divu, že si nakoupil i celou řadu médií, aby měl buď hlásnou troubu anebo aby naopak pomlčeli o jeho prasárnách.

      Jenže je tady nemálo těch, kteří vědí o jeho prasárnách ještě před založením jeho hnutí. Další přidával v průběhu let. Zároveň měl Babiš dost času na rozptýlení veškerých pochyb….pak by teoreticky mohl mít i klid na práci. Na druhou stranu s jeho minulostí a bezcharakterností to bylo nepříliš reálné ani s propracovaným marketingem, s nímž všechno zametá pod koberec. Nehorázné jsou i manipulace s bezpečnostním aparátem, jen aby nebyl potrestán.

      Do karet mu hraje hospodářský růst a konjuktura (na níž nemá vůbec žádný podíl), takže se zdá, že dělá něco i pro lidi. Pro mně osobně přínos nevidím. Někteří důchodci jsou spokojení se zvýšením důchodů (které však dlouho blokoval pod vedením Sobotky…typická Babišovna). Spokojení jsou asi i zaměstnanci státu. I když těžko by nešlo nepřidávat, když Lidl a spol. lákali na větší peníze – což je ten hlavní důvod proč v průzkumu hodně rodin vyjádřilo spokojenost se svojí finanční situaci. A Babiš ten průzkum jen sprostě zneužil k vlastní chvále…jak jsem již psal, on na tomhle podíl nemá, takže lže.

      A tak je to i v dalších případech, není to žádný spasitel, ale jen další z řady ničemů.
      A pokud jde o porevoluční rozkrádačky…no na Hradě sedí pokrytec, který sice dává svůj plat na státní dluh, ale když byl ve významné funkci v minulosti, tak lepší bylo uplácet voliče třeba..

  4. to jarda
    Půlka národa měla dost času si zjistit co je Babiš ve skutečnosti zač.(viz jeden z příspěvků výše). Ale jak se ukazuje, že krade ze všech nejvíc (jen se to nazývá čerpání dotací). Ale všechno je přece kampááááň, účelovka a podobné lži. Není divu, že si nakoupil i celou řadu médií, aby měl buď hlásnou troubu anebo aby naopak pomlčeli o jeho prasárnách.

    Jenže je tady nemálo těch, kteří vědí o jeho prasárnách ještě před založením jeho hnutí. Další přidával v průběhu let. Zároveň měl Babiš dost času na rozptýlení veškerých pochyb….pak by teoreticky mohl mít i klid na práci. Na druhou stranu s jeho minulostí a bezcharakterností to bylo nepříliš reálné ani s propracovaným marketingem, s nímž všechno zametá pod koberec. Nehorázné jsou i manipulace s bezpečnostním aparátem, jen aby nebyl potrestán.

    Do karet mu hraje hospodářský růst a konjuktura (na níž nemá vůbec žádný podíl), takže se zdá, že dělá něco i pro lidi. Pro mně osobně přínos nevidím. Někteří důchodci jsou spokojení se zvýšením důchodů (které však dlouho blokoval pod vedením Sobotky…typická Babišovna). Spokojení jsou asi i zaměstnanci státu. I když těžko by nešlo nepřidávat, když Lidl a spol. lákali na větší peníze – což je ten hlavní důvod proč v průzkumu hodně rodin vyjádřilo spokojenost se svojí finanční situaci. A Babiš ten průzkum jen sprostě zneužil k vlastní chvále…jak jsem již psal, on na tomhle podíl nemá, takže lže.

    A tak je to i v dalších případech, není to žádný spasitel, ale jen další z řady ničemů.
    A pokud jde o porevoluční rozkrádačky…no na Hradě sedí pokrytec, který sice dává svůj plat na státní dluh, ale když byl ve významné funkci v minulosti, tak lepší bylo uplácet voliče třeba..

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here