Aktuální volební preference červen 2019 | České volby

7
6129
Volební preference červen 2019 - České volby
Volební preference červen 2019 - České volby

České volby poskytují agregované volební preference pro jednotlivé měsíce. Výsledné číslo červnových volebních preferencí u politických stran v národním modelu vychází z tří posledních volebních průzkumů od CVVM, STEMu a Medianu.

Zároveň je tento volební model preferencí ovlivněn výsledky voleb do Evropského parlamentu a významnými událostmi posledního měsíce.

Obsah článku

ANO 2011 v průzkumech preferencí mírně oslabuje

Andrej Babiš byl tváří ANO před volbami do Evropského parlamentu a zároveň byl také jedním z hlavních témat kampaně ostatních politických stran. Na české politické scéně je ostrá štěpící linie Babiš vs. AntiBabiš.

Volby do Evropského parlamentu nebyly i přes vítězství tím pravým triumfem. ANO spíše splnilo plán, ale dobrým výsledkem by byl zisk 7 křesel a více než 25 %.

Volební model preferencí ANO přisuzuje v červnu 2019 28,5 % hlasů a uvidíme, jak se do volebních průzkumů promítnou problémy premiéra Andreje Babiše a jeho dotačních akcí s Agrofertem.

Podpora ODS a Pirátů

ODS byla s výsledky eurovoleb nadmíru spokojená a především zisk 4 křesel byl splněním plánu na 100 %. ODS se vyprofilovala před letními prázdninami jako hlavní protiváha proti vládnímu hnutí ANO, na čemž i výrazně staví svoji rétoriku.

ODS by si při současné konstelaci dozajista oproti volbám 2017 polepšila. Nynější podpora ODS činí 15,9 %.

Piráti měli před eurovolbami obrovské ambice, které s oznámením výsledků mírně ochladly. Stejně jako druhá ODS Piráti také posílili a to především na úkor TOP 09.

SPD nevyklízí pozice

Téměř se před dvěma měsíci zdálo dle průzkumů, že SPD vyklízí pozice a začíná se výrazně propadat. Viditelná outdoorová kampaň před volbami však dokázala mobilizovat dostatečný počet potenciálních voličů a SPD v eurovolbách uspěla s dvěma mandáty. I v parlamentním modelu volebních preferencí by SPD nejspíše uspěla s podobným výsledkem okolo 9 % hlasů.

ČSSD se nejen podle posledního průzkumu Medianu z přelomu května a června drží na 8,5 % hlasů. Volby do Evropského parlamentu byly pro sociální demokraty asi největším propadákem ze všech parlamentních formací. Pro Jana Hamáčka bude velmi složité udržet ČSSD v první linii.

Median volební preference červen 2019
Median volební preference červen 2019

Stabilní volební preference KSČM

Právě KSČM měla mít s voličskou podporou větší problémy než ČSSD. O straně se již dlouhá léta vypráví, že její elektorát vymírá a brzy se dostane mimo Poslaneckou sněmovnu. Eurovolby ukázaly, že komunisté mají stále své pevné jádro, které přijde i k volbám do EP. Současná forma KSČM by měla být 8,2 %.

Strany u propasti 5 %

KDU-ČSL i společná kandidátka STAN a TOP 09 v eurovolbách uspěla, ovšem volební průzkumy ukazují, že při volbách do Poslanecké sněmovny a vysoké volební účasti by tyto strany měly velký problém.

  • KDU-ČSL 5,7 %
  • STAN 4,8 %
  • TOP 09 3,8 %
Předchozí článekVolební preference politických stran od Medianu | květen-červen 2019
Další článekProtibabišovské demonstrace vyvrcholí 23. června na Letné | Co bude tato největší demonstrace znamenat?

7 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here