Vláda ustála demonstrace i hlasování o nedůvěře po 17 hodinách jednání

3
1620

Vláda vedená premiérem Andrejem Babišem ustála čtvrteční hlasování o nedůvěře vyvolané opozicí. Důvěra v Andreje Babiše se tak v krátkém časovém úseku otřásla již podruhé.

Mohutné nedělní protibabišovské demonstrace přilákaly na Letnou více než čtvrt milionu protestujících v čele se známými osobnostmi. Nyní Andrej Babiš čelil opozici, které se stejně jako demonstrantům nelíbí audit EU informující o střetu zájmů premiéra ČR.

Hlasování o nedůvěře vlády až po 17 hodinách

Velice dlouhé jednání zažili poslanci při projednávání nedůvěry vládě. Od 10:30 byl čas vyhrazen pro řečníky s přednostním právem, kteří skončili až těsně před 18:00. V této části vystupovali také vládní ministři, jenž hodnotili svá působení v jednotlivých resortech.

Zajímavé a kontroverzní byly projevy Marie Benešové, Jany Maláčové a Antonína Staňka. Právě Antonín Staněk, respektive Miloš Zeman v současné době velice otřásají koaličním partnerstvím mezi sociálními demokraty a ANO. Miloš Zeman ignoruje navržené nahrazení Michaela Šmardy za Antonína Staňka v rezortu kultury.

„Pan premiér se podle toho zachoval, to znamená, že v podstatě postupoval od nabytí účinnosti zákona o střetu zájmů v souladu s tím zákonem a majetek převedl do svěřenských fondů.“

Marie Benešová ke střetu zájmů Andreje Babiše

ČSSD pod tlakem veřejnosti a opozice

Tomio Okamura částečně vystihl pozici ČSSD, kdy v neděli protestují proti Andreji Babišovi a ve čtvrtek podpoří vládu, kde je Babiš premiérem. Sociální demokraté již delší dobu zastávají schizofrenní pozici a nemohou se rozhodnout jakou roli hrát. Místo toho hrají podprůměrně obě protichůdné role.

Aktuální volební preference z června ukazují preference ČSSD na 8,3 % hlasů, ovšem po působení této strany v posledních měsících by se preference mohly opět propadnout. Mnohým opatrným příznivcům sociální demokracie navíc nevyhovuje působení Jany Maláčové na postu ministryně sociálních věcí.

Jana Maláčová vyvolala také pozdvižení v Poslanecké sněmovně při prezentaci práce ve svém rezortu.

„Připravili jsme diskuzní dokument, tak jak to ministerstvo pod mým vedením dělá. Děláme kulaté stoly, pojďme diskutovat a společně hledat řešení. A musím říct, že účast ze strany opozice byla minimální.“

Jana Maláčová

Tím však nahrála Maláčová opozičním poslankyním, které hbitě reagovaly. nejtvrději se ohradila proti ministryni sociálních věcí Jana Černochová z ODS.

„Nás tady paní ministryně kárá, že jsme se neúčastnili nějakého kulatého stolu, ale zároveň nedodá, že ten kulatý stůl se konal ve čtvrtek, když zasedala Poslanecká sněmovna. To je nevídaná arogance a hloupost.“

Jana Černochová

Přidala se také Olga Richterová, která v mírnější formě zopakovala stejný argument jako Černochová. Dokonce i Radka Maxová z vládního hnutí ANO: „Vy je opravdu svoláváte v době, kdy poslanci nemohou.

Hlasování o nedůvěře, poslanci KSČM se zdrželi

Pro nedůvěru vládě by muselo hlasovat 101 poslanců, což se nestalo. U ČSSD převážila opět chuť vládnout a poslanci KSČM se zdrželi hlasování. Pro nedůvěru vládě nakonec hlasovalo v ranních čtvrtečních hodinách pouze 85 poslanců.

Opozice se značně opřela také do ČSSD, která se rozhodla opět tolerovat vládu. Jaroslav Faltýnek bral 17 hodinové zasedání sněmovny jako prezentaci ministrů Poslanecké sněmovně a větší význam hlasování o nedůvěře nedával.

„Nechci, aby Česká republika, země s obrovským potenciálem, plná talentovaných lidí, byla rukojmím kauz Andreje Babiše, proto jsem hlasovala pro vyslovení nedůvěry této vládě. Hlasování mělo smysl, bez ohledu na to, jak dopadlo. Ukázalo se, kdo je kdo a kdo je kde, a to není málo.“

Markéta Adamová | TOP 09

Opozice chce vyvolat další hlasování o nedůvěře, jakmile se vyšetřování a situace okolo předsedy vlády zase pohne. O setrvání vlády paradoxně může rozhodnout i Miloš Zeman, který dráždí představitele ČSSD ignorováním výměny ministra. Jan Hamáček se nechal slyšet, že klidně vládu položí, pokud bude Zeman s jmenováním i nadále otálet.

Předchozí článekMladí Češi přechází na Instagram: Jak jsou na tom čeští politici s touto sociální sítí
Další článekČR na hraně ústavní krize: Závidí Zeman Babišovi mediální pozornost?

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here