Opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vlády Andreje Babiše | Uspěje?

2
2106
Silné Česko, Andrej Babiš kampaň ANO do eurovoleb 2019
Zdroj: Facebook Andreje Babiše, silné Česko, Andrej Babiš kampaň ANO do eurovoleb 2019

Hlasování o nedůvěře vlády Andreje Babiše je vyvoláno. I když ČSSD vystrkovala růžky, tak nakonec vládu podpoří. Opoziční strany ODS, Piráti, TOP 09, STAN a lidovci chtějí vystavit na základě auditu z EU stopku vládě ANO 2011 a ČSSD s podporou KSČM.

Kauzy Andreje Babiše přerostly únosnou mez, premiér přitom nechce hledat řešení z této krize, jen opakuje, že se proti němu spikl celý svět.

Petr Fiala | ODS

Opoziční strany mají dostatečný počet padesáti podpisů, avšak i po připojení hlasů SPD, nemá opozice dostatek hlasů. Opoziční strany se snaží soustředit pozornost a mediální tlak na váhající ČSSD, která by se mohla zlomit.

Nejtrapnější roli hraje ČSSD, jejíž politici podporují demonstrace, zatímco ČSSD je součástí vlády Andreje Babiše. Vládních postů se drží zuby nehty.

Tomio Okamura

SPD nepodpoří vládu především kvůli ČSSD, kterou by SPD ráda ve vládním angažmá vystřídala. Tomio Okamura navíc opakovaně říká, že vládní kroky ČSSD jsou v absolutním rozporu s programem SPD.

Je důležité si uvědomit, že každý jednotlivý poslanec bude rozhodovat o tom, jestli bude mít Česká republika v čele člověka, který nám dělá ostudu.

Vít Rakušan | STAN
Kdy bude hlasování o nedůvěře vlády Andreje Babiše?

Termín 26. června, avšak je možné, že se hlasování bude konat i jiný den v tomto týdnu. Opozice předala žádost o svolání mimořádné schůze v pátek 21. června, kdy jedná předsednictvo ČSSD.

Je vyslovení nedůvěry vládě Babiše reálné?

Jan Hamáček a celá ČSSD si nejsou příliš jisti svým působením ve vládě tažené hnutím ANO a občas dají Andreji Babišovi nějaké ultimátum, na kterém může viset další vládní spolupráce.

Pověst premiéra v nedávné době opět utrpěla příchozím auditem z EU a důvěra ve smysl vlády ze strany ČSSD trochu polevila. Jan Hamáček se nechal slyšet, že pokud by hnutí ANO do Rady České tiskové kanceláře (ČTK) podpořilo kandidáta hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Michala Semína, tak by další vládní spolupráce neměla smysl.

Premiér Babiš na toto vyjádření kontroval výrokem, že ANO Semína nevolilo a ani pro příště to neplánuje. Tímto vysílá Andrej Babiš jasný signál, že je pro něj zatím prioritní a cenná vládní spolupráce na platformě ANO, ČSSD s podporou KSČM a nehodlá sociální demokraty vyměnit za SPD.

Z nadhledu je těžko představitelné, že by fungování vlády záviselo na poměrně nedůležitém hlasování do Rady ČTK.

„Koalice se nedostala do krize, tu vytváříte vy, média. My jsme úplně v pohodě.“

Jaroslav Faltýnek | ANO 2011

Semín a páteční jednání předsednictva ČSSD

ČSSD je již nějaký čas v určitých chvílích nekonzistentní a jako by nevěděla, co dělat. Sociální demokraté vnitřně bojují s tím, jak vládnout se stranou, která jim přetáhla drtivou většinu voličů.

„na jednání klubu v úterý nikdo nedal najevo, že bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry.“

Jan Chvojka | ČSSD

Vláda Andreje Babiše si mimo bilancování po ročním působení vlády projde i testem důvěry, jehož úspěch závisí na váhající ČSSD. Sociální demokraté se rozhodnou v pátek 21. června, kdy mají předsednictvo. Nikdo ovšem moc neočekává, že by ČSSD z vlády vystoupila, i když občas svými výroky sociálně-demokratičtí poslanci pochybnosti vyvolají.

Demonstrace, bilancování i hlasování o nedůvěře vládě

Následující dni nebudou pro premiéra Babiše vůbec lehké, jelikož již v neděli 23. června se uskuteční demonstrace na Letné za odstoupení premiéra, která by dle odhadů měla být největší od revoluce v roce 1989.

Demonstrace na Letné 23. června proti Babišovi
Demonstrace na Letné 23. června proti Babišovi

Po roce musí také premiér Babiš bilancovat úspěchy a neúspěchy vlády. Také by měl prezentovat a obhájit úspěchy jednotlivých ministrů a resortů.

No a vše vyvrcholí hlasováním o nedůvěře vládě, kdy se završí politický i občanský tlak proti vládě hnutí ANO respektive proti osobě Andreje Babiše. Občanské protesty i opoziční tlak je soustředěn především na nevyjasněné dotace do holdingu Agrofert z EU a podezřelý střed zájmů premiéra České republiky. Uvidíme, jak ustojí tento tlak Andrej Babiš a jaký vliv to bude mít na volební preference hnutí ANO v příštím měsíci.

Jaký je odhad? 85 % ustojí X 15 % neustojí.

Předchozí článekDemonstrace na Letné: Komentáře, glosy a průběh
Další článekMladí Češi přechází na Instagram: Jak jsou na tom čeští politici s touto sociální sítí

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here