Demonstrace na Letné: Komentáře, glosy a průběh

1
4081
Demonstrace Letná - počet lidí
Demonstrace Letná - počet lidí

Několik hodin před demonstrací se organizátoři obávali spíše nenaplnění deklarovaných 200-300 tisíc protestujících než dopravních a organizačních problémů. Protibabišovská demonstrace 23. června na Letné se díky extrémnímu mediálnímu zájmu tuzemských i zahraničních médií stala jednoznačně nejvýraznějším protestem po roce 2000.

Dle organizátorů protestů se přihlásilo o slovo na dvě stovky možných řečníků, ovšem ke slovu se mohl dostat pouze zlomek z nich.

Kolik lidí bylo na demonstraci 23. června na Letné?

Odhady a přání organizátorů před demonstrací směřovaly k 200 000 až 350 000 tisícům lidí.

První odhady dle výškových fotografií

V 17:00 oznámil Mikuláš Minář, že ještě zhruba půl hodiny budou chodit lidé. V 17:00 odhadl účast na 250 000 lidí.

T-Mobile odhadl počet účastníků demonstrace na více než 258 000 tisíc

T-Mobile přepočítal podíl na trhu a aktivní uživatele na Letné.

Odhady policie

Odhady policie hovoří o počtu přes 200 000 lidí.

Řečníci demonstrace na Letné

Tomáš Klus je dlouhodobým kritikem Andreje Babiše a jeho vystoupení na Letenské pláni se očekávalo.

Václav Malý moderoval protest na Letenské pláni před 30 lety a i dnes vyslovil podporu protestu organizovanému proti současnému premiérovi ČR a jeho praktikám.

„Věřím, že na světě je deset milionů blanických rytířů. Děkuji vám, že se probouzíte.“

Tomáš Klus

Následně vystoupil Bohumil Kartous, který se velmi ostře vymezil nejen proti Andreji Babišovi, ale také se výrazně ohradil proti prezidentovi České republiky a jeho pro čínskému směřování. Kartous také připomněl, že tyto elity vedou více dialog s Ruskem a Čínou místo našich západních sousedů.

Fotografie demonstrace Letná
Fotografie demonstrace Letná 23. června

Vystoupil také Filip Rajmont, který hovořil za herce Národního divadla Saša Rašilov, David Prachař, David Matásek, Vladimír Javorský, Ondřej Pavelka a Pavla Beretová.

„Andreje Babiše prosím, aby prodal kravku, na jaře už nezasel a ve vládě to vidím maximálně do švestek.“

Zástupce sedláků České republiky

Andrej Babiš je také silně kritizován za své působení a politiku Agrofertu.

„V justici to vždycky začíná.“

„Demokracie vyžaduje myšlení a populismus požaduje mlčení.“

Jiří Padevět
Demonstrace na Letné 23. června proti Babišovi
Demonstrace na Letné 23. června proti Babišovi

„Máme takový národní rys. Že dokážeme rychle vzplanout, ale rychle nás někdo uhasí. Pojďme udělat výjimku. Tohle utkání totiž nebude krátké.“

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák je velkou filmovou a morální osobností. Při svém vystoupení několikrát pochválil ethos protestů a organizaci celé demonstrace. Svěrák popisuje protibabišovské protesty jako probuzení demokracie.

Kdy budou další protibabišovské protesty?

„Nezapomeňte, tohle není tečka, ale dvojtečka. Naděje zlátne a pokračujeme v indiánském běhu. Děkuji.“

Mikuláš Minář

Na podzim by se mohla již objevit konečná zpráva z Bruselu, která s velkou pravděpodobností potvrdí střet zájmů Andreje Babiš a neoprávněné čerpání dotací jeho firem.

„Můžeme očekávat, že se babišovy problémy do podzimu ještě prohloubí.“

Mikuláš Minář

Největší protesty po roce 1989 se obešly bez incidentů. Zahraniční agentury informují o extrémně klidné a pokojné demonstraci čtvrt miliónu lidí.

Demonstrace 16. listopadu na Letné

Další demonstrace na Letné je již naplánována na 16. listopadu 2019, kdy den před třicátým výročím 17. listopadu proběhne opět protest. Před tím by se 28. září měla konat ještě akce Kroky pro demokracii.

Spolek Milion Chvilek si již na datum 16. listopadu zarezervoval Letenskou pláň, kde by se podle smělých odhadů mohlo potkat až půl miliónu lidí.

Vše bude záležet na premiérovi Babišovi a jeho krocích. Pokud částečně ustoupí a nepřijde tvrdý úder z Bruselu, tak by podzimní protesty mohly být menší. Jestli se ovšem propojí duch 17. listopadu a horšící se situace okolo současného premiéra Babiše, tak může Letná zažít ještě větší protesty.

Demonstrace již 21. srpna 2019

Otevřené dveře jsou také pro demonstraci k výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Tento datum není zatím potvrzen a demonstrace se pravděpodobně bude konat pouze, pokud se situace okolo Andreje Babiše ještě zhorší.

Vliv demonstrace na preference hnutí ANO a Andreje Babiše

Demonstrace na Letné také zesílila tlak na ČSSD. Sociální demokraté mají v moci pád vlády při hlasování o nedůvěře v příštím týdnu.

Odborníci se shodují, že určitý vliv by demonstrace na volební preference hnutí ANO mohla mít. Jádro voličů ANO nejspíše ani po těchto masových protestech neotočí, ale minimálně určitá část si začne pokládat otázky. Odhady hovoří o poklesu o 3-6 % hlasů, již v červnu ANO zaznamenalo pokles volebních preferencí výrazněji pod 30 %.

Předchozí článekWebové stránky jako marketingový nástroj politických stran a politiků
Další článekOpozice vyvolá hlasování o nedůvěře vlády Andreje Babiše | Uspěje?

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here