Volební preference Kantar CZ, červenec 2019 | ANO ztrácí podporu

3
8274
Volební preference Kantar CZ, červenec 2019
Volební preference Kantar CZ, červenec 2019

Aktuální průzkum volebních preferencí od společnosti Kantar CZ ukazuje především klesající podporu hnutí ANO, které je na rekordních 25,5 % hlasů, což je o 4 % méně než ve volbách 2017.

Ještě v dubnu mělo hnutí ANO volební preference u společnosti Kantar CZ na 33 % hlasů, avšak od té doby zaznamenal především Andrej Babiš několik kontroverzních momentů. Nejvýraznějším bylo hlasování o nedůvěře vládě a demonstrace na Letné, které se účastnilo přes 250 000 lidí.

Obsah článku

Největší pokles volebních preferencí hnutí ANO za poslední tři roky

Kantar CZ již před měsícem ukazoval pád voličské přízně u hnutí ANO na 27,5 % hlasů. Tento pokles je připisován především kauzám premiéra Andreje Babiše a možná také nepříliš přesvědčivým výkonům ve vládě.

Předběžná auditní zpráva z EU či odvolání ministra spravedlnosti bylo velmi citlivě vnímáno veřejností, avšak především mezi voliči opozičních politických stran.

Piráti se nejvíce přiblížili hnutí ANO

Piráti od voleb 2017 ještě značně posílili. V červenci 2019 je dělí od vedoucího hnutí ANO rekordně nejmenší procentuální rozdíl pouhých 7 %. Pirátům se tak podařilo odskočit třetí ODS, jenž nedokáže z vládní krize tak dobře těžit.

Minimálně 1 % ODS ubrala nová formace Václava Klause mladšího, Trikolóra. Již v nedávném průzkumu volebních preferencí od CVVM získala Trikolóra 1 % hlasů a u Kantaru CZ je tomu dokonce ještě o 2 % více. To je pro naprosto novou stranu velmi dobrý výsledek.

SPD se drží okolo 8,5 %

SPD podstoupí v následujících měsících souboj o své stávající voliče. Vyzyvatelem by měl být již zmiňovaný Václav Klaus mladší a jeho Trikolóra. Je klidně možné, že SPD i Trikolóra budou mít na podzim podobnou voličskou podporu okolo 6 % hlasů.

Kantar CZ levici nepřeje

Průzkumy Kantar CZ dlouhodobě tradičním levicovým stranám nepřejí. ČSSD i KSČM by podle aktuálního červencového volebního průzkumu bojovaly o udržení v Poslanecké sněmovně.

ČSSD 6,5 %

KsČM 5,5 %

STAN na vzestupu

Od parlamentních voleb 2017 jsou na chvostu různých volebních modelů tři strany – KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Starostové a nezávislí se nyní v této tříčlenné skupince jeví jako nejperspektivnější. Vít Rakušan jako nový lídr dal straně ten správný impulz.

Spokojenost s politickou situací klesá

Pouze třetina voličů je spokojená s politickou situací v zemi, a pokud by se nyní konaly volby, tak by přišlo nejspíše 58 % oprávněných voličů. To je o téměř 7 % méně než při prezidentské volbě 2018. Chuť k politické participaci také vždy oslabují letní měsíce a čas dovolených.

Předchozí článekVolební preference od CVVM z přelomu června a července poprvé ukazují Trikolóru
Další článekVolební model preferencí STEM, červenec 2019 | Piráti sílí nejrychleji

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here