Volební preference Median, srpen 2019 | ANO téměř bez poklesu

1
16016
Volební preference srpen, září Median
Volební preference srpen, září Median

Jak se vyvíjí volební preference na přelomu srpna a září dle modelu Median? Téměř jediný Median přes prázdniny nezanevřel na průzkumy volebních preferencí. V tomto článku se může podívat na výsledky průzkumu z konce července i konce srpna 2019. Jedná se o aktualizovaný červencový článek.

Srovnání volebních preferencí červenec a srpen 2019

Oba volební modely se liší jen velmi málo. Vedoucí ANO si na konci prázdnin polepšilo a podle modelu Median má 29,5 %. Piráti si drží druhé místo a získali pouze půl procenta, které si připsala také třetí ODS. Všechny tři strany z nejsilnější trojky zvýšili mírně své volební preference v porovnání s červencem.

SPD naopak ztratila 0,5 %. Ještě horší to mají ovšem sociální demokraté, kteří si v létě prožili kauzu s ministrem kultury, který nakonec sám kandidaturu stáhl. Tato šarvátka byla jen další událostí v řadě, která oslabila ČSSD. Srpnový průzkum ukazuje propad ČSSD z 8 % na 6,5 %.

volební preference srpen 2019 | Median
volební preference červenec, srpen 2019 | Median
Volební preference srpen, září Median
Volební preference srpen, září Median

EDIT červencového průzkumu od Medianu.

Přes prázdniny je nejvýraznějším politickým tématem až bizarní odvolávání ministra Staňka, který tak nějak uvízl ve svém úřadě téměř proti své vůli. Miloš Zeman tím tak trochu sype sůl do ran rozpolcené ČSSD.

Opozice se zase snaží tuto vládní epizodu rámovat jako slabost premiéra Andreje Babiše. A jak si vedou subjekty dle volebních preferencí Medianu?

ANO má stále volební preference k 30 %

ANO v průzkumu preferencí získalo 28,5 % hlasů a je tak stále bezkonkurenčně první. Zhoršení je ve volební modelu Median pouze 0,5 %.

Ukázalo se, že červnové demonstrace s voliči ANO výrazněji neotřesou. Nepotvrzuje se sestupná tendence ANO, jak byla načrtnuta průzkumem volebních preferencí od společnosti Kantar CZ před měsícem.

Volební preference Kantar CZ, červenec 2019
Volební preference Kantar CZ, červenec 2019

Demonstrace pouze více utvrdili odpůrce Andreje Babiše, ale jeho skalní voliče, kteří jsou rozmístěni především na venkově, to výrazněji neovlivnilo. Protesty se u nich nesetkaly s pochopením.

Piráti i v průzkumu od Medianu potvrzují své druhé místo, jak ukázal také volební model od Českých voleb. Česká pirátská strana má 14 % hlasů a třetí ODS 12,5 % hlasů.

SPD stabilně na 9 %

SPD se vrátilo po poklesu podpory na jaře 2019 opět k 10 %, které tato strana získala i ve volbách 2017 od Poslanecké sněmovny. Strana tento měsíc učinila také zásadní krok k nižší personalizaci strany k osobě jejího předsedy. Sám Tomio Okamura navrhl vypuštění svého jména z názvu SPD.

Sociální demokraté získali 8 %, což je po problémech zažívajících v červenci pro stranu téměř dobrá zpráva.

Volební preference 6 %

Volební preference na úrovni 6 % jsou nebezpečné s přihlédnutím k statistické odchylce a volební klauzuli 5 %. Komunisté v eurovolbách příliš neztratili, i když očekávání byla jiná. Ve volebních modelech se však u názvu KSČM stále častěji objevuje číslo 6 místo ještě nedávné 7 a 8.

STAN a KDU-ČSL uzavírají s 6 % osmičku stran, jež by se dle modelu Median dostaly do Poslanecké sněmovny. TOP 09 a ani Trikolóra Václava Klause mladšího se v průzkumu neobjevila nad 5% hranicí.

Předchozí článekReklama na vysavač v pořadu Otázky Václava Moravce!
Další článekVelkou Británii čekají volby do konce roku 2019

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here