Volební model preferencí STEM, červenec 2019 | Piráti sílí nejrychleji

3
10761
Volební model preferencí STEM, červenec 2019
Volební model preferencí STEM, červenec 2019

Nedávné průzkumy volebních preferencí od Kantar CZ i CVVM ukazují výrazný propad dominujícího hnutí ANO, který není u STEMu téměř znatelný. ANO získalo v červencovém průzkumu veřejného mínění od společnosti STEM celých 32,2 %.

Volební preference ANO a Pirátů

Česká pirátská strana téměř soustavně posiluje od voleb v roce 2017. Nyní je na druhém místě, avšak od hnutí ANO piráty v tomto průzkumu dělí propastných 16,9 %.

V průzkumu volebních preferencí Kantar CZ je rozdíl mezi Českou pirátskou stranou a hnutím ANO podstatně nižší a to pouze 7 %.

Volební preference Kantar CZ, červenec 2019
Volební preference Kantar CZ, červenec 2019

Piráti mají od eurovoleb lepší volební preference než třetí ODS, která nedokáže tak dobře využívat problémů vlády, demonstrací proti Andreji Babišovi a audit z EU.

Právě opoziční artikulace problémů a prezentace v médiích posouvá Piráty na druhé místo před ODS.

Volební preference SPD a KSČM

SPD se 7,9 % a KSČM s 7,8 % hlasů mají podobnou podporu, ovšem obě tyto strany čekají poměrně razantní výzvy. KSČM je v dlouhodobém útlumu a poklesu volebních zisků. Komunisté musejí dokončit generační obměnu a vytvořit stranu i pro mladší voliče. V průzkumu od Kantaru CZ získali komunisté pouze 5,5 %.

SPD oproti tomu stojí proti výzvě jiného politického subjektu. Trikolóra Václava Klause mladšího cílí z velké části právě na elektorát SPD.

ČSSD stále ztrácí

ČSSD si tento měsíc připsala nejhorší výsledek v průzkumech od společnosti STEM a to pouze 6,4 %. Pro ČSSD je ten správný čas odrazit se od dna, jinak bude v příští Poslanecké sněmovně chybět.

Strany bojující s volební klauzulí 5 %

STAN ani TOP 09 nemohou být spokojeni s tímto průzkumem, který jim nepřisoudil ani 4 %. Není tak divu, že právě tyto strany nejvíce volají ve spojení v jeden celek proti Andreji Babišovi před příštími volbami.

Voliči nemají příliš silnou motivaci volit a váhají mezi různými subjekty. Průzkum předpokládá voličskou účast pouze na 56 %.

V tomto volebním průzkumu není vidět vliv demonstrací a hlasování o nedůvěře vládě. Průzkum se konal ještě před těmito událostmi.

Předchozí článekVolební preference Kantar CZ, červenec 2019 | ANO ztrácí podporu
Další článekAktuální volební preference červenec 2019 | České volby

3 KOMENTÁŘE

  1. Proč nedáváte u všech průzkumů anketu:Jak byste hlasovali vy?Bojíte se toho?Když se zřídka,možná omylem,tak jednou za 3měsíce tato anketa objeví,většinou se makrantně liší od všech průzkumů prováděných společnostmi CVVM,Kantar.Cz,STEM a Median.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here