Jiří Ovčáček: Pokud Babiš padne, půjdu do politiky

0
2961

Jiří Ovčáček je mluvčím prezidenta Miloše Zemana od roku 2013. Za tu dobu se na české politické scéně stal velmi výraznou osobností. Obecně je role mluvčího považována za nestrannou a nezaujatou, reprezentující názory či postoje dané instituce – v tomto případě prezidenta Miloše Zemana. Jiří Ovčáček je však značně kontroverzní osobností v této funkci. Měl by mluvčí prezidenta prezentovat veřejně své vlastní názory? Mít vlastní televizní pořad? Angažovat se v politice?

Jiří Ovčáček jako politik a politicky aktivní osoba

Na rozdíl od svých předchůdců na pozici tiskového mluvčího prezidenta se Ovčáček nezřídka vyjadřuje k politickému dění i sám za sebe. Není proto až tak překvapivé, že oznámil možnost vstupu do politiky. Vše se přitom podle něj odvíjí od situace kolem premiéra Andreje Babiše. Andrej Babiš má ovšem zatím velmi vysoké volební preference a je jasné, že neskončí díky nízké popularitě u voličů.

„Pokud Babiš skončí jako premiér, bude mou povinností jít do politiky.“

Jiří Ovčáček

Hodně přitom dle jeho slov závisí na situaci po listopadové „demonstraci“ hnutí Milion chvilek pro demokracii. Z jeho výroků je zřejmé, na čí straně v současné politické situaci stojí, jelikož vstup do politiky Ovčáček podmiňuje „předčasným“ koncem Andreje Babiše ve funkci premiéra. Případný politický směr, který by chtěl jako politik zastávat, přitom vidí jako středově konzervativní.

Současný premiér se však netváří, že by se chtěl svého postu vzdát. Ustál nedávné hlasování o nedůvěře vlády a ani současné demonstrace a kauzy na něj zřejmě vliv nemají.

Jiří Ovčáček mluvčím prezidenta Miloše Zemana

Mluvčím prezidenta se stal v roce 2013, od roku 2014 je ředitelem tiskového odboru prezidentské kanceláře. V pozici mluvčího však často vyvolává rozruch. Ostře útočil například na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku. Je kritizován především za to, že je někdy těžké rozlišit zda se jedná o prezentaci prezidentova, nebo jeho vlastního názoru.

Například podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského je nepřijatelné, aby státní úředník na soukromém twitter účtu hodnotil ústavní činitele. Přestože jeho názory na politické dění podléhají kritice, podle Ovčáčka je jeho projev ohraničen názorovou shodou s prezidentem Milošem Zemanem. Není však zřejmé jestli sdílí stejný názor jako Miloš Zeman pouze na politickou kulturu nebo i jiné oblasti života.

V roce 2015 se stal jednou z ústředních postav kolem kauzy „Hitler je Gentleman“. Po boku prezidenta Miloše Zemana se snažil dokázat morální pochybení československého novináře Ferdinanda Peroutky.

Jiří Ovčáček jako hvězda sociálních sítí

Jiří Ovčáček je velice aktivní na sociálních sítích. A přitom musí bojovat s „falešným“ Ovčáčkem, který si z názorů toho opravdového dělá legraci – což lze někdy poměrně těžko rozpoznat od reality.

Největší kontroverze ovšem začíná až u mluvčího Twitteru. Z něho se totiž v poslední době stalo místo, které „žije svým vlastním životem“. Na jeho tweety reagují ostatní uživatelé velmi často nesouvisejícími komentáři nebo odkazy.

Jiří Ovčáček – Twitter

Twitter je sociální sítí politiků, a jelikož Jiří Ovčáček je ve fázi přípravy na politickou kariéru, tak potřebuje získávat popularitu a všeobecný zájem i na této sociální síti.

Jiří Ovčáček má nejen na sociálních sítích několik vzorů, které rád cituje či připomíná:

  • Andrej Babiš
  • Miloš Zeman
  • TV Barrandov
  • Čínská lidová republika
  • Donald Trump

Přesně pro fanoušky výše zmíněných veličin je také feed Twitteru Jiřího Ovčáčka určen.

Mluvčí prezidenta moderátorem zábavního pořadu na TV Barrandov

Před nedávnem začala televize Barrandov vysílat Talk show Jiřího Ovčáčka. Pro prezidentského mluvčího to není první pokus o úspěch v mediálním světě – již dříve založil facebookový kanál OVTV (narážka na DVTV) s ovcí ve znaku.

barrandov jiří ovčáček
Pořad Jiřího Ovčáčka

Tentokrát se ale Ovčáček stal hlavní tváří vlastní talk show na jednom z největších českých televizních kanálů – TV Barrandov. Do pořadu si zve politiky a celebrity, kterých se ptá nejen na politickou problematiku. Podle prvnotních ohlasů je pořad výrazně neúspěšný, například na databázi ČSFD má hodnocení pouze 4 %.

Zájem ale jistě vyvolává. Mnoho lidí tento pořad zhlédne především ze zvědavosti, ale nemalé procento diváků bude pořad sledovat, jelikož fandí Miloši Zemanovi. Jiří Ovčáček si všemi výše zmíněnými aktivitami snaží vybudovat osobní brand a personalizovat svojí roli tiskového mluvčího. Objektivně řečeno se mu to daří. Jedná se jistě o nejznámějšího a nejvíce ikonického tiskového mluvčího na této pozici v novodobé historii ČR. Zajímavé bude sledovat kroky Jiřího Ovčáčka po konci prezidentského mandátu Miloše Zemana. Je téměř jisté, že z veřejného prostoru nezmizí.

Předchozí článekVolební preference Kantar CZ, září 2019 | ANO 30 %, KSČM pod 5 %
Další článekKauza Čapí hnízdo | Stíhání premiéra Babiše a politické důsledky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here