Kauza Čapí hnízdo | Stíhání premiéra Babiše a politické důsledky

1
1907

Zastavení stíhání českého premiéra Andreje Babiše a jeho spolupracovníků po čtyřech letech v kauze Čapí hnízdo dle očekávání rozvířilo diskuzi. „Pražským kriminalistům chyběly důkazy“. Tvrdí dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, který se po tomto verdiktu stal velmi diskutovanou osobou v českém mediálním prostoru

Verdikt ke kauze Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo se spustila z podnětu toho, že Čapí hnízdo jako firma nesplňuje podstatu malého a středního podniku. Trestní stíhání bylo zahájeno z důvodu toho, že Čapí hnízdo mělo být účelově vyčleněno z koncernu s úmyslem dosažení dotace pro malé a střední podniky.

Nepodařilo se dostatečně prokázat, že farma Čapí hnízdo nebyla malý či střední podnik. Jedná se o problematiku výkladu a naplnění právního pojmu malý a střední podnik.

Martin Erazím | Státní zástupce

Vyjádření uvádí, že si firmy nekonkurovaly ani se nesjednocovaly, což by bylo v rozporu se zákonem. Propojené vazby akcionářů obou firem při rozhodování nakonec nehrály roli.

Tak nějak všichni tuší, že chování holdingu Agrofert, Andreje Babiše a firmy Čapí hnízdo nebylo úplně fér. Myšlenka byla jasná: Sáhnout si na evropské peníze.

Na druhou stranu de jure hráli všichni aktéři podle práva.

Předseda KDU-ČSL to možná správně shrnul ve svém příspěvku na Twitteru:

Jsem ale přesvědčen, že postup Agrofertu byl v rozporu s byť elementárními etickými principy.

Marek Výborný

Takže pokud to vezmeme zjednodušeně, tak to vypadá, že podle práva celá kauza asi nejspíše o chlup projde, avšak nakolik bylo chování druhého nejbohatšího muže v České republice morální a etické? To si bude muset asi každý zařadit dle vlastních měřítek.

Proč se kauza Čapí hnízdo tak táhne?

Diváci mají rádi dlouhé seriály, tak i politické kauzy jsou na delší lokty. Mnoho lidí si tak pokládá otázku, proč orgány neřekly již před dvěma lety: Farma Čapí hnízdo byl malý a střední podnik, vše je v pořádku!

Rozhodnutí o zastavení stíhání Andreje Babiše a jeho společníků však není definitivní, ale do věci se může dále vložit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pavel Zeman může rozhodnutí potvrdit a nebo také zrušit v časovém rámci tří měsíců. Dále bude celou kauzu Čapí hnízdo posuzovat Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Konec stíhání v Kauze Čapí hnízdo
Andrej Babiš prezentuje konec stíhání v Kauze Čapí hnízdo

Politické důsledky ukončení stíhání premiéra Babiše

Ukončení stíhání byla pro Andreje Babiše jednoznačně dobrá zpráva, ale nakolik mu tento krok rozváže ruce a zacpe pusu jeho oponentům?

Pro vnější vztahy s ostatními lídry Evropy to bude jistě pro českého premiéra vítané posílení. Konečně bude moci jednat bez glejtu dotačního podvodníka, který vysává EU.

Na domácí scéně se nic až zas tak zásadně nezmění. Některé strany přijaly rozhodnutí s pokorou jako dané. Některé ho ihned začaly zpochybňovat. Vlastně všechny subjekty hrají svoje role. Nejvíce se proti rozhodnutí staví strany s možnými vládními ambicemi do příštích let. Zcela logicky.

Jako v červnu příliš nezahýbaly demonstrace s volebními preferencemi ANO 2011 směrem dolů, tak se dá očekávat, že ani ukončení stíhání výrazně ANO neposílí. Voliči ANO se ukázali jako obrnění proti argumentační linii druhé strany. ANO se bude na podzim pravděpodobně držet na úrovni třiceti procent, tak jak ukázal začátkem září průzkum volebních preferencí od společnosti Kantar CZ.

I tak si premiér Babiš neodpustil lehké popíchnutí spolku Milión chvilek pro demokracii, který velmi často poukazoval na škraloup trestního stíhání u českého premiéra.

Mimo jiné se tak splnilo přání spolku Milion chvilek pro demokracii, a spousty lidí včetně všech předsedů politických stran, co jich tu máme. Mám velkou radost.

FB účet Andreje Babiše
Předchozí článekJiří Ovčáček: Pokud Babiš padne, půjdu do politiky
Další článekDruhá protibabišovská demonstrace na Letné 16. listopadu | Co přinese demonstrace 30 let po pádu komunistického režimu?

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here