Volební preference politických stran od Medianu | květen-červen 2019

3
10931
Median volební preference červen 2019
Median volební preference červen 2019

První průzkum preferencí politických stran po volbách do Evropského parlamentu 2019. Jak ovlivnily volby a předvolební kampaně volební preference pro volby do Poslanecké sněmovny?

ANO stále přes 30 %, Piráti mírně oslabili

Výsledek 21,2 % v eurovolbách nejspíše nebude mít na popularitu Andreje Babiše a jeho hnutí v pravidelných průzkumech popularity pro Poslaneckou sněmovnu takový vliv, jako se předpokládalo. Voliče ANO jednoduše Evropská unie tolik nezajímá a k volbám jich dorazila slabá polovina.



Naopak u druhé ODS výsledek průzkumu Median absolutně koresponduje s výsledkem eurovoleb. ODS od voleb stabilně sílí a snaží se stát jasným protipólem pro část obyvatel, kteří nemohou současnému předsedovi vlády přijít na jméno. Konec konců na tom ODS postavila i předvolební kampaň do Europarlamentu.

Pirátská kometa ztrácí rychlost

Piráti od voleb stabilně stále sílili a na počátku roku 2019 dokonce chtěli vyhrát volby do Evropského parlamentu a získat přes 20 %. To se ukázalo jako přehnané. Pirátská kometa v posledním měsíci mírně oslabila a do příštích měsíců to vypadá, že tato strana zaujme stabilní třetí místo s výsledkem mezi 11-14 % hlasů.

Naopak SPD se velmi dobře dostala z vnitrostranických problémů a dokázala uhájit jasně dominantní místo lídra mezi národoveckými stranami. V průzkumu od Medianu má SPD 10 %, což kopíruje její výsledek z posledních voleb do Poslanecké sněmovny. Přitom před dvěma měsíci se SPD potácela někde u 4 %, v médiích byla pod tlakem a uvnitř strany vyplouvali na povrch nepříjemné věci.



Průzkum Medianu jako útěcho pro ČSSD

ČSSD eurovolby silně nezvládla a nedosáhla ani 4 %. Sociální demokraté tak objevili nové dno a začali si ještě více připouštět, že vláda s Andrejem Babišem a její prezentování není pro ČSSD to pravé ořechové. Volební model preferencí od společnosti Median však ukázal uspokojivých 8,5 %.

Oproti tomu KSČM nejspíše mobilizovala v eurovolbách téměř veškerý potenciál, avšak v národním modelu preferencí je pouze procento nad kritickou 5% volební klauzulí.

Podobně je na tom i KDU-ČSL, která má velmi věrné voliče, avšak není jich mnoho. STAN a TOP 09 jsou stále na velmi tenkém ledě, a pokud by přišly předčasné volby, tak by dávalo smysl udělat koalici, jenže pro koalici je volební klauzule 10 % – takže opět riziko.

Volební účast by měla být velmi podobná jako při volbách v roce 2017. Přišlo by 63 % voličů, což je více než dvojnásobek oproti eurovolbám s více než 28 % hlasů.

Srovnání s průzkumem Kantar CZ

Volební preference Kantar CZ v květnu 2019
Volební preference Kantar CZ, květen 2019



Ve srovnání s květnovým průzkumem preferencí od Kantaru CZ je vidět odlišná podpora Pirátů, která je u Medianu o 4 % nižší. Naopak KDU-ČSL a KSČM mají v obou průzkumech naprosto totožný výsledek.

Předchozí článekVýsledky voleb do Evropského parlamentu 2019 v České republice
Další článekAktuální volební preference červen 2019 | České volby

3 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here