Oslabilo ANO a Piráti ukazuje květnový model volebních preferencí od Kantaru CZ

1
4759
Volební preference Kantar CZ v květnu 2019
Volební preference Kantar CZ, květen 2019

V pravidelném šetření volebních preferencí od společnosti Kantar CZ pro Českou televizi oslabilo v květnovém modelu hnutí ANO i druzí Piráti. Jedná se o volební model pro Poslaneckou sněmovnu. Zde se můžete podívat na volební potenciál pro volby do Evropského parlamentu.

Volební preference ANO „pouze“ na 30 %

ANO mírně oslabilo o 3 % a v květnu má „pouze“ volební preference na 30 %. Za tuto změnu dle analytika Kantaru CZ může ztráta důvěry elektorátu ANO v předsedu strany Andreje Babiše. Tito voliči by se měli podle odhadů přelít nejvíce k ODS a Pirátům.

Piráti mají o 3 % méně, ale přesto o 6 % více

Piráti v minulém průzkumu volebních preferencí od Kantaru CZ zaznamenali výborných 19 %, což je téměř dvojnásobný výsledek oproti volbám do Poslanecké sněmovny v roce 2017.

Dle analytika Kantaru CZ mohli někteří voliči Pirátů ztratit důvěru v tuto stranu a v předvolebním období před volbami do Evropského parlamentu přejít překvapivě k SPD.

ODS zůstává stabilně na 13,5 %, což je i minimální předpokládaný zisk pro volby do Evropského parlamentu pro tuto stranu.



Vzestup SPD před volbami do EP

Sám předseda strany Tomio Okamura zastiňuje před volbami do Evropského parlamentu lídra SPD Ivana Davida. Okamura rozjel kampaň před volbami poměrně brzo a z posledních průzkumů se zdá, že posiluje. V průzkumu od Kantaru CZ získala SPD 8,5 % hlasů.

Pro SPD bude složité získat silně euroskeptické hlasy při volbách do Evropského parlamentu, protože mezi 39 kandidujícími subjekty je vysoký podíl tzv. vlasteneckých, euroskeptických politických subjektů.

ČSSD a KSČM

Dlouhodobě neuspokojivých výsledků dosahují dvě nejjasnější levicové síly. ČSSD má volební preference pouze 6,5 % a KSČM ještě o půl procenta méně. Platí, že přetažené voliče od hnutí ANO tyto strany stále nedokázaly oslovit a přetáhnout nazpět.



STAN na 6 %

Pod Vítem Rakušanem se starostům možná blízká na lepší časy nebo alespoň na časy, kdy nebudou ve volebních modelech pravidelně pod 5 % jako v minulých měsících. STAN za sebou v květnu 2019 nechal koaliční TOP 09 pro eurovolby i lidovce.

Trendy Česka jsou zjišťovány technologií CATI na 878 respondentech.

Srovnání s průzkumem STEM

Volební průzkum preferencí v květnu od společnosti STEM vyšel výrazně lépe pro ANO, které má 34 %, naopak Piráti jsou až za ODS třetí s 11 % hlasů. STAN má v průzkumu STEMu téměř poloviční preference. Naopak KSČM 9,5 %.

Předchozí článekČech v čele Evropské komise? Jan Zahradil nejen jako lídr ODS
Další článekRozhovor s Pavlem Teličkou o EU a kandidatuře hnutí HLAS

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here