Rozhovor s Pavlem Teličkou o EU a kandidatuře hnutí HLAS

0
3450
Hnutí Hlas a lídr Pavel Telička v rozhovoru
Hnutí Hlas s lídrem Pavlem Teličkou

Pavel Telička byl v minulém volebním období jedním z nejaktivnějších europoslanců za Českou republiku. Pro volby do Evropského parlamentu 2019 zvolil po neshodách s hnutím ANO vlastní politické hnutí. Nové hnutí Hlas Pavel Telička představil teprve začátkem února tohoto roku a musel s neznámým hnutím začít předvolební kampaň o poznání dříve než etablované parlamentní strany.

Voliče se snaží oslovit například velmi profesionálním předvolebním spotem či kontaktní kampaní. Jaké má vize a program pro eurovolby matador evropské politiky Pavel Telička?

Obsah článku

Proč by měli voliči v květnových volbách do Evropského parlamentu sáhnout právě po hnutí HLAS?

Hnutí Hlas je skutečnou a relevantní alternativou ke zkostnatělým zavedeným či ryze antiestablishmentovým stranám. Na kandidátní listině má dle prestižního analytického institutu VoteWatch dva zdaleka nejvlivnější české europoslance, celkově v případě Teličky 13. a Ježka 20. ze 751 členů EP.

Já jsem také celkově 4. nejaktivnějším ze všech 751 poslanců. Máme tedy v EP vliv a výsledky, se kterými se těžko může konkurence poměřovat. Pro srovnání například pánové Pospíšil a Polčák jsou 414. a 600. Na kandidátce máme dále mladé a nesmírně kvalitní lidi liberálního ražení. Hnutí ve svém propracovaném programu nastoluje relevantní témata a nebojí se předkládat konkrétní řešení.

Je proevropské, prozápadní a proreformní, brojí proti demagogii a nacionalismu. Chceme, aby Česko hrálo ústřední roli v efektivní EU, a jsme schopni jít tomu naproti. Hlas občanů bude slyšet. Nechybí nám odvaha a elán, který u jiných necítíme. Podle posledního průzkumu STEM/MARK je jasné, že hlas občanů nepropadne.

Trend známosti a podpory Hlasu stoupá. Chceme oslovit i ty občany, kteří s účastí ve volbách váhají. Má to smysl ovlivnit výběr těch, kteří občany reprezentují.




Které tři věci byste jako europoslanec prosazoval a vyzdvihoval?

Nevidím důvod se omezovat na tři. Měl jsem i posledních pět let širší záběr a rád bych ho měl i nadále. Ale přeci jen pár priorit: bezpečnost, rozvoj vnitřního trhu a příležitostí pro české podniky včetně přístupu k financím, rovné postavení a podmínky pro podnikatele a spotřebitele, snižování ekonomických a sociálních rozdílů, boj s klimatickými změnami, zjednodušení legislativy a rozvoj sítí, prevence dalších migračních krizí.

Co se europoslancům za uplynulých 5 let povedlo a co nikoliv? Nebo ještě lépe, co se podařilo za uplynulých pět let Pavlu Teličkovi?

Jak komu. Jsem maximalista a rád bych, kdyby toho bylo ještě víc. Ale na našich webových stránkách je 11 stran popisu toho, co jsem posledních pět let dělal a udělal. Dovolte mi tímto pozvat čtenáře k nahlédnutí. Nejspokojenější asi mohu být u dopravy, oběhové ekonomiky, kybernetické bezpečnosti, zjednodušení legislativy, financování sítí a energetiky.

Jak vidíte budoucnost EU za 10 let? Kam se posune?

To je při dnešní krizi politiky v řádě členských zemí malou neznámou. EU překonala složité období a konsoliduje. Nicméně v řadě oblastí musí být efektivnější. Zda bude, záleží na tom, jestli budou lídři, odvaha a důraz na relevantní témata. Hlas je má. Takže popravdě řečeno nevím, ale nebudou to změny revoluční, spíše evoluční. 

Jaké tři hlavní problémy EU identifikujete jako nejpalčivější?

Nejednotu, kterou přinesly populismus, zahleděnost do domácích problémů a migrační krize. Druhým problémem je zablokovanost v Radě EU, kde budeme muset časem zjednodušit rozhodování. Nápad premiéra posílit pozici Rady EU a tedy členských států by tedy byl krok kontraproduktivní a pro menší ČR nebezpečný. Třetím jsou prohlubující se rozdíly. Řešením však není protekcionismus, ale rozvoj vnitřního trhu a solidarita.




Jste pro vyšší integraci členských států do EU? Jak se díváte na vizi EU jako federace?

Nejsem zastáncem federace. Ano hlubší integraci tam, kde to má smysl a přináší to přidanou hodnotu, například u vnitřního trhu nebo bezpečnosti.

Euro nebo koruna?

Neuvádějme občany v omyl, toto není v působnosti EP. Nicméně, po důkladné politické a veřejné debatě by rozhodnutí mělo padnout. Osobně chci, aby ČR nezůstala stranou, a chci, aby měla vliv. Takže souběžně s vyladěním eurozóny jsem pro euro.

Jaká oblast je podle Pavla Teličky v EU přeceňována a kde naopak peníze nejsou?

Finance je třeba postupně reformovat. Více na perspektivní a inovativní oblasti, sítě, bezpečnost, vědu, vzdělání, mladé lidi, klima a sociálně postižené regiony. Méně do betonu.

Jaký má hnutí Hlas finanční možnosti kampaně? Čím chcete oslovit voliče, aby si z 39 kandidujících subjektů vybrali právě ten Váš?

Finální číslo nemáme, ale bude to mezi 5 a 6 milióny CZK samozřejmě ☺. Zaměřujeme se na kontaktní kampaň, sociální sítě a hlavně se snažíme být věcní. Média mnohem méně, protože některá, nikoliv náhodně, nám nedávají vůbec prostor. Asi jsme někomu šlápli na kuří oko. Ale my se s tím popereme a šlapat budeme dál.

Udělejte si volební kalkulačku před volbami do Evropského parlamentu ještě dnes a zjistěte, jestli Vám vyjde hnutí HLAS nebo jiný z 39 kandidujících subjektů do EP.

Předchozí článekOslabilo ANO a Piráti ukazuje květnový model volebních preferencí od Kantaru CZ
Další článekVít Jedlička o byrokracii EU a kandidatuře do eurovoleb

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here