Volební preference Kantar CZ | ANO 33 % a Piráti již na 19 % | duben 2019

2
9359
Průzkum volebních preferencí od společnosti Kantar CZ - duben
Volební preference Kantar CZ | duben 2019

Volební průzkum preferencí od společnosti Kantar CZ vydaný v půlce dubna vyzněl dobře pro všechny tři hlavní politické subjekty. Naopak menší strany spíše ztrácejí a budou mít problém s volební klauzulí 5 %!



Obsah článku

Volební model preferencí pro ČT | ANO 2011 33 %

Hnutí ANO si udržuje dominantní podporu u české veřejnosti. Více než měsíc před volbami do Evropského parlamentu by volil vládnoucí hnutí ANO každý třetí oprávněný občan ČR, který by se vypravil k volební urně.

ANO zaznamenalo 2 % meziměsíční růst v průzkumech Trendy Česka zpracovávaných právě společností Kantar CZ. Pro Andreje Babiše, lídryni Ditu Charanzovou a celý PR tým bude zásadní přetavit výborné volební preference v dobrý volební výsledek u eurovoleb. Mobilizace všech příznivců nebude vůbec jednoduchá.

Piráti mají volební preference na rekordních 19 %

V dubnu 2017 by nikdo ani náhodou neuvěřil, že by mohli mít Piráti o dva roky později volební preference 19 %. Před dvěma lety Piráti jen marně sahali po magické 5% hranici.

Druhá nejsilnější politická strana má ve volebním modelu od Kantaru CZ 19 % a před eurovolbami je ve velmi dobré formě. Elektorát Pirátů si uvědomuje více než například voliči ANO, že eurovolby mají svoji důležitost.

ODS 13,5 %

ODS se od voleb do Poslanecké sněmovny 2017 s Piráty přetahuje o druhé místo. Momentálně mají navrch Piráti, avšak například ve volebních preferencích od CVVM pro Evropské volby nebo v průzkumu od CVVM o měsíc novějším má lepší pozici ODS.



Dále v politickém poli

Tři hlavní politické subjekty získávali příznivce především z řad menších politických stran.

ČSSD, KSČM, SPD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN soupeří s volební klauzulí 5 %.

Zatímco ČSSD a KSČM by si pohoršili jen mírně, tak SPD má poloviční zisk ve srovnání s minulými volbami. SPD zdánlivě vyčerpala témata a navíc zaznamenala i poměrně mediálně viditelné personální problémy. Tomio Okamura začíná s mobilizací voličů již teď – billboardy SPD ověnčil Matteo Salvini i Marine Le Penová.

KDU-ČSL sáhla k výměně svého předsedy, která by měla nastartovat menší renesanci této strany.

TOP 09 a STAN musejí chytit nový impuls. STAN ho může získat s novým předsedou a lídrem, kterým se podle všeho po Petru Gazdíkovi stane Vít Rakušan.

Předchozí článekPřesvědčí Pavel Telička jako TOP manager a znalec EU voliče bez značky ANO 2011?
Další článekVirální marketing ve volbách do Evropského parlamentu 2019

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here