Volební preference CVVM, Piráti i ČSSD na 12,5 % | březen, duben 2019

0
11078
Průzkum volebních preferencí 2019 CVVM - březen, duben
Volební model CVVM

Průzkum volebních preferencí od CVVM na přelomu března a dubna 2019 nepřichází s žádnými převratnými čísly. Politické strany se před volbami do Evropského parlamentu drží na svém.




Jedinou změnou může být lehké předskočení ODS před Piráty a mírné posílení ČSSD na úroveň již zmiňovaných Pirátů. V rámci levé strany spektra tak mohli nově někteří voliči dát přednost ČSSD před Piráty.

Předvolební průzkum pro březen-duben 2019: ANO stále na vrcholu

Podle volebních preferencí se nemá čeho bát premiér Andrej Babiš. Předvolební průzkum CVVM mu dva měsíce před volbami přisuzuje celých 32 %.

To by pro něj byl velice uspokojivý výsledek v květnových volbách do Evropského parlamentu, ovšem to by musel být při mobilizaci neskutečně úspěšný.

Pro ANO bude pro eurovolby úspěch i přes 26 %, jelikož by to bylo mezivolební posílení o 10 % oproti roku 2014 a navíc potvrzení síly ANO na všech frontách.




ODS 14 % a Piráti 12,5 %

Piráti a ODS se do sebe poprvé ostřeji pustili při komunálních volbách 2018 a to především na pražské frontě. Všichni si vzpomínají na slogan „Pořádek proti anarchii“, kterým vyústilo uvědomění marketingového týmu ODS, že jim Piráti berou voliče a hlasy.

V minulých měsících měli navrch Piráti například v průzkumu preferencí od Sanepu. ODS naopak získala větší podporu v minulém průzkumu CVVM pro Evropský parlament.

Klasicky silná ČSSD u CVVM

Pro sociální demokraty jsou nejveselejší průzkumy volebních preferencí od CVVM, protože v těchto šetřeních je ČSSD znatelně úspěšnější než v průzkumech od Medianu, Kantaru CZ, STEMu či Sanepu.

ČSSD se snaží hrát v roce 2019 na notu moderní, proevropské, nezkostnatělé a levicové strany. Jak je vidět, tak jistý svěží vánek se projevil v deklarované podpoře voličů.

Z vývoje grafu u CVVM se nabízí přesun jisté části elektorátu od Pirátů nazpět k ČSSD.

Stabilní KSČM a KDU-ČSL

Komunisté i lidovci mají silná voličská jádra a slabé volební potenciály oproti ostatním parlamentním politickým stranám. Díky tomu je jejich volební podpora velice stabilní.

Okamurův domeček pod 5 %

Turbulence posledních měsíců okolo poslance Volného, jeho vyloučení, vedení krajské organizace a přesunu do jiného subjektu na SPD zanechala jistě stopy.

Okamurův projekt číslo dva dostává opět personální trhliny. Nyní stojí před hlavní tváří a lídrem SPD nelehký úkol. Musí dva měsíce před volbami do Evropského parlamentu konsolidovat stranu a vytvořit obraz jednotné síly. Následně musí také uchopit svá tradiční témata nelegální migrace a diktátu EU.




TOP 09 a STAN

Koalice pro euro volby se společnými volebními preferencemi 7,5 %. Obě strany doufají alespoň ve 2-3 mandáty, což bude při současných odhadech velmi složitý úkol.

Preference stran mimo odhadovaného pohybu mezi Piráty a ČSSD zůstávají na stejných hladinách. SPD se trvale usadila na výsledku okolo 4,5 % hlasů. ANO si drží stále vysoký průměr nad 30 %.

Předchozí článekPolitický marketing sociální, digitální a mobilní | Jaké jsou nové trendy?
Další článekNovým lídrem KDU-ČSL se stal méně známý poslanec Marek Výborný

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here