Volební preference politických stran Sanep | březen 2019

0
5848
Volební preference a model březen 2019 Sanep
Volební preference Sanep | březen 2019

Volební preference vydané na přelomu února a března 2019 předpokládají účast u voleb do Poslanecké sněmovny pouze okolo 60,8 %. Jak je přízeň těchto voličů rozvržena napříč politickým spektrem podle internetového průzkumu společnosti Sanep?



Volební preference pro březen se již stávají předvolebním průzkumem, který je velmi důležitý pro jednotlivé politické subjekty, které mohou dle výsledku přizpůsobit předvolební strategii před volbami do Evropského parlamentu.

Volební průzkum preferencí: ANO 2011 32,1 %

Ve volebních průzkumech preferencí od společnosti Sanep ANO 2011 v druhé polovině roku 2018 ztrácelo, avšak od listopadu minulého roku se ANO pohybuje stabilně nad 32 % hlasů. Na přelomu března a února je výsledek konkrétně 32,1 % hlasů.

Všechny kauzy okolo hlavní postavy hnutí ANO a premiéra se uklidnily a navíc má Andrej Babiš naplánovanou návštěvu oválné pracovny a setkání s Donaldem Trumpem. Tento úspěch by se mohl také pozitivně promítnout ve volebních preferencích před volbami do Evropského parlamentu. Již 7 let se této poctě netěšit žádný český politik!



Volební model Sanep: Piráti před ODS

Volební model od Sanepu ukazuje mírný odstup Pirátů od ODS, který byl zaznamenán již v prvních průzkumech roku 2019. Piráti dokáží mediálně lépe prodat opoziční práci a tvoří hlavní opoziční sílu.

„Nové jádro liberálně smýšlejících voličů, ale i voličů, kteří volí mezi hnutím ANO a ostatními parlamentními stranami, se tvoří bezpochyby kolem Pirátů.“

Sanep

Pro liberální a mírně pravicově smýšlející voliče se ODS stává nesrozumitelnou stranou a voliče rozhodující se mezi Piráty a ODS může odrazovat například Alexandra Udženija, která se nechává ostentativně fotit s Jaromírem Soukupem. Také Václav Klaus mladší získává sympatie spíše u voličů SPD, než u přirozeného elektorátu ODS. Tato nekonzistentnost může ODS stát cenné hlasy nejen v květnových eurovolbách.



Volební preference SPD a KSČM

Spíše pod očekáváním je zisk SPD 7,2 % a KSČM 6,1 % hlasů tři měsíce před eurovolbami. Obě strany budou hrát v těchto volbách na notu krajního euroskepticismu, který bude oslovovat voliče velice tvrdými vyjádřeními na účet EU a Bruselu.

SPD i KSČM musejí přesvědčit váhající voliče. SPD přebírá voliče ANO i ODS a KSČM také v minulých měsících ztratila některé voliče, kteří přeběhli k Andreji Babišovi.

ČSSD a KDU-ČSL před volbami do EU

ČSSD i lidovci mohou mít podle současných volebních preferencí Sanepu ambici pouze na jednoho europoslance. ČSSD si tajně přeje, aby byly blíže k pravdě průzkumy od CVVM avizující podporu 11 % namísto 5,6 % u Sanepu.

Lidovci dosáhli z posledních čtyř průzkumů třikrát výsledku 5 %, takže i výsledek u Sanepu 5,3 % hlasů není žádným překvapením.



Koalice STAN a TOP 09

STAN a TOP 09 se do Evropského parlamentu rozhodli kandidovat společně. STAN má 4,3 % a TOP 09 4 %.

Sečteno a podtrženo: Volební preference na přelomu března a dubna nepřináší žádné významné zvraty a překvapení. Za povšimnutí stojí velice nízká podpora ČSSD a naopak poměrně silní Piráti.

Předchozí článekVolební preference CVVM | únor, březen 2019
Další článekVolební preference ANO na 33,5 % | průzkum Median, březen 2018

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here