Volební preference ANO na 33,5 % | průzkum Median, březen 2018

1
18839
Průzkum volebních preferencí Median | březen 2019
Průzkum volebních preferencí Median | březen 2019

Průzkum volebních preferencí od společnosti Median ukazuje dominanci hnutí ANO s 33,5 % hlasů, což je stejná volební podpora, kterou tento průzkum přisoudil Pirátům, ODS a KSČM dohromady!



Obsah článku

Volební model Median pro březen 2019

Pokud by se náhodou v březnu 2019 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, tak může být Andrej Babiš při pohledu na předvolební průzkum od agentury Median nadmíru spokojený. ANO 2011 má v průzkumech od Medianu nejvyšší volební preference od voleb 2017 (tedy vůbec nejvyšší).

Volební podpora ANO 33,5 % = volební podpora Piráti, ODS a KSČM dohromady 33,5 %

Průzkum společnosti Sanep na březen 2019 ukazuje menší náskok ANO 2011 před ODS a Piráty. Obě tyto strany získaly u agentury Median 13 % volebních preferencí.



ČSSD a KSČM

Volební preference 8 % mohou ukazovat jistou stabilizaci ČSSD, jak řekl pro Českou televizi na pátečním sjezdu sociálních demokratů Martin Netolický. I když se ČSSD nejspíše zachránila nad 5 % a stabilizovala, tak její současný stav se dá shrnout asi takto:

ČSSD je na třetině volební podpory než měla před 5 lety a vládne ve vládě s politickou stranou, která jí tyto voliče bezezbytku vysála.

KSČM v průzkumu získala 7,5 % hlasů, což odpovídá výsledku voleb 2017 do Poslanecké sněmovny.

SPD a KDU-ČSL před volbami do Evropského parlamentu

Tomio Okamura se nechal napsat na kandidátku do eurovoleb na poslední místo. Při míře personalizace SPD a známosti jejího předsedy je zde velice reálná šance jeho zvolení. Paradoxně by se při nízkých preferencích SPD mohlo stát, že Tomio Okamura bude jediným zvoleným zástupcem SPD v eurovolbách u nás. Zvolením by mu také automaticky zanikl mandát v Poslanecké sněmovně ČR.

KDU-ČSL také oznámila lídra do Evropských voleb a hlavně ambici možných mandátů. Z volebních preferencí nejen agentury Median (6 %) vyplývá, že reálný zisk lidovců v těchto volbách je jeden a při úspěchu dva mandáty. Vedení strany ovšem oznámilo útok hned na čtyři křesla v Evropském parlamentu.



STAN a TOP 09

Stejně jako v průzkumu preferencí společnosti Sanep i tento průzkum uzavírá STAN následovaný TOP 09. STAN má 5 % a TOP 09 4 % hlasů.

Předchozí článekVolební preference politických stran Sanep | březen 2019
Další článekAeronet: Alternativní zpravodajství nebo dezinformace z Ruska?

1 komentář

  1. Dobrý den, mohl bych vědět, kterých lidí se průzkum týká? Tady opakovaně tvrdíte, že toho zloděje volí důchodci! A to mě i manželku uráží, protože my máme hodnoty nastaveny jinak. Jen ať pana Babiše volí komunisti, estebáci a zloději – ale nejsme to my!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here