Aeronet: Alternativní zpravodajství nebo dezinformace z Ruska?

1
17753
Aeronet, alternativní zprávy

Popularitu a široké povědomí „zpravodajskému serveru“ Aeronet přinesla především klasická média v čele s Českou televizí, kde bylo velmi často upozorňováno na možnou pravdivost informací. Jak funguje či nefunguje Aeronet?



Aeronet tak začal sdružovat čtenáře, kteří nejsou spokojení s hlavním mediálním proudem a sympatizují s Ruskem.

Co je Aeronet a kdo za ním stojí?

Takto se charakterizuje v současnosti samotný Aeronet:

AE News je alternativní zpravodajský server provozovaný dobrovolnickou firmou American European News, LLC, americkou společností sídlící v New Yorku a poskytuje komplexní, důkladnou politickou a bezpečnostní analýzu především zahraničních událostí. V tuto chvíli se zaměřujeme pouze na české a slovenské publikum. Soustředíme se na zveřejňování jasných a přímých vysvětlení o celosvětových geopolitických otázkách 21. století. Náš projekt je financován výhradně dary od našich čtenářů a naším cílem je stát se skutečnou alternativou k hlavním médiím, která neposkytuje nezaujaté politické názory na současné události ve světě.

Alternativním Aeronet opravdu je, jelikož je zde téměř vše jinak než na klasických zpravodajských serverech.

Autoři jsou zde skryti za přezdívky až na několik málo výjimek. Jednou z těchto osob je člen KSČM Petr Cvalín, který ovšem tvrdí, že s redakcí komunikuje pouze elektronicky a reálně je vůbec nezná. Přes šifrování majetkových poměrů, původu a financování není přesně a 100 % nic ověřitelné.



Aeronet používá dlouhé a bulvární nadpisy

Alternativní jsou také titulky či nadpisy článků, které jsou často delší než na klasických zpravodajských webech perex. Posuďte sami nadpis jednoho z posledních článků:

„ČSSD zešílela: Začátek sjezdu byl zahájen hymnou Evropské unie Óda na radost a celý sál se postavil do pozoru a čučel na pódium s vlajkou EU! Hans Hamaczek povede svoji stranu do eurovoleb jako lídr evropské strany, která nechce mít nic společného s českým národem a vlastenectvím, protože na českou vlajku a hymnu kálí pes! A nápad přejmenovat ČSSD na SD jako Sicherheitsdienst k tomu pasuje skvěle!“

Vzorce ti dobří a ti zlí jsou na Aeronetu i z tohoto nadpisu jasné. Evropská unie je jedním z největších nepřátel tohoto portálu a snaží se svým čtenářům vštípit, že je EU šikanuje, řídí a okrádá.

Také slovník webu je velmi lidový a šifruje některé politiky za přezdívky. Konkrétně v tomto článku to odskákal předseda ČSSD Jan Hamáček, který je označován za Hanse Hamaczeka. Touto deformací jména má společně s kritikou EU ve čtenáři evokovat vzdálenost tohoto politika českým občanům a jeho přisluhování Německu (které v očích Aeronetu společně s Francii zcela řídí EU).



Financování Aeronetu

Financování je skryté. Na webových stránkách nefunguje klasický reklamní systém Google AdSence a je zde pouze přímá bannerová reklama, kterou si inzerenti sjednávají přímo se správci. Tato reklama často souvisí s podobně zaměřenými servery.

„AE News je nezávislý zpravodajský portál financovaný výhradně z příspěvků našich čtenářů, podporovatelů, sympatizantů a přátel svobody slova. Pokud se Vám náš zpravodajský server líbí a je to jen trochu možné, zvažte prosím finanční příspěvek, a to buď prostřednictvím našeho PayPal účtu anebo převodem na některý z našich níže uvedených bankovních účtů.“

Na webu je několik forem, jak přispět na jeho chod. Podle dostupných informací přispějí uživatelé cca 25 tisíc korun měsíčně.

Mnozí odborníci na dezinformace však tvrdí, že hlavní finanční toky pro fungování webu plynu z Ruska, jelikož je na webu jasně poznat, že všechny zprávy tuto zemi a prezidenta Putina podporují a adorují.



Prvoplánově dezinformační a účelové zprávy Aeronetu

Aeronet patří k serverům, kde jsou jasné a lehce prověřitelné lži. Autoři vytvářejí často konspirační teorie, které mají až nebývalý mediální dopad díky jejich přebírání.

Historie Aeronetu

Historie Aeronetu je velmi zajímavá. Doména je zaregistrovaná již od roku 2001, což přidává na její autoritě, avšak ve svých začátcích, jak z názvu vyplývá, vznikl za účelem informování o amatérském létání.

Během prvních let fungování web změnil svůj účel a začal se na doméně Aeronetu nabízet kradený obsah ke stažení, především filmy a hry.

Účel a forma webu se změnila v roce 2014, kdy web vydává konstantně až do dnešních dní informace podobného ražení.



Vliv a návštěvnost Aeronetu na internetu

Především díky „reklamně“ v České televizi a dalších médiích získal Aeronet vysoké hledání na internetu. Do vyhledávače ho zadá přibližně 28 000 lidí měsíčně a přes jiné fráze se na web dostane přibližně 40 000 lidí.

Jeho relevanci zvyšují i nejvýznamnější zpravodajské servery v zemi Aktuálně.cz, Idnes či Lidovky. Tyto zpravodajské servery píší o Aeronetu a také na něj často odkazují.

Mnoho skalních fandů se na web dostává přímo a nebo skrze email, který v šíření zpráv tohoto typu hraje klíčovou roli.

Role Aeronetu na volby v ČR a stav politiky

Největší vliv na politiku a volby mají tyto servery při velkých světových událostech jako byla krize na Ukrajině či migrační krize. Všechny útoky jsou vedeny primárně na evropskou integritu a jednotnost.

Tyto servery mají seskupovat a utvrzovat občany členských zemí, kteří nejsou spokojeni se svojí nebo politickou situací a vidí jako srozumitelnější konání Ruska oproti EU.

Aeronet a obdobné servery při prezidentských volbách 2018 jednoznačně stály za Milošem Zemanem. Bez jakékoliv reálné reflexe Aeronet vychvaloval Miloše Zemana. Jeden titulek příkladem:

„Dokázali jsme to! Miloš Zeman vyhrál volby, pomohla mu aktivizace nevoličů a mohutná podpora obyčejných lidí a také české zpravodajské alternativy! Pane prezidente, gratulujeme Vám!“

Sociální bublina občas navštěvující Aeronet bez mediální gramotnosti ani nemohla volit nikoho jiného než Miloše Zemana, který byl veleben a hlavně jeho oponenti kritizování.



Někteří mediální odborníci tvrdí, že volby Miloši Zemanovi vyhrály tyto servery, které především před druhým kolem o jeho oponentovi rozeslaly neuvěřitelné nepravdy a lži. Fakenews a dezinformace mají reálný a jasný dopad na politiku, volby a nakonec i směr země. Mírnější znalci tvrdí, že tyto servery pouze přispěly k vítězství Zemana, ale nebyly oním jazýčkem na vahách.

Webové portály typu Aeronet jsou jasným důkazem, že v informační době může trojský kůň typu Aeronetu určitým způsobem ovlivnit směr země.

Závěrem se Aeronet často také věnuje historii. Například tento článek patří k jednomu z historicky nejnavštěvovanějších. Jeho historická věrohodnost je přitom přinejmenším pochybná.



V eurovolbách se dá čekat podpora Aeronetu především k subjektům extrémistickým, které inklinují k vystoupení jejich státu z EU a rozpadu této organizace.

Předchozí článekVolební preference ANO na 33,5 % | průzkum Median, březen 2018
Další článekVolební preference do Evropského parlamentu | CVVM březen 2019

1 komentář

  1. Zdravím…ono…všechno je jinak. I vaše pokroucená historie dostává na prdel Dárwinovci!! Pisatel článku bude asi nejinteligentnější než inteligent a papežštější než papež… Výborně, řekla bych ti, že jsi zdegenerovaný jedinec, ale ty jsi mnohem, mnohem horší…víš, raději běž na 5. dávku, třeba budeš konečně procházet zdí 😀

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here