Novým lídrem KDU-ČSL se stal méně známý poslanec Marek Výborný

0
1799
Marek Výborný, nový lídr a předseda KDU-ČSL
Marek Výborný, nový lídr a předseda KDU-ČSL

KDU-ČSL si zvolilo po osmi letech předsednictví Pavla Bělobrádka nového lídra strany. Poslanec Marek Výborný ve druhém kole volby porazil svého více známého kolegu Mariana Jurečka.




Kdo je nový předseda lidovců Marek Výborný?

Běžným občanům se nejspíše nevybaví jméno Marka Výborného a jeho dosavadní politická aktivita. Výborný nepatří k pěti TOP mediálně exponovaným osobnostem KDU-ČSL. A možná proto si ho lidovci také vybrali. Chtěli změnu.

KDU-ČSL potřebovala na postu předsedy strany změnu a oživení. Nikoliv akutně – Pavel Bělobrádek byl poměrně úspěšným předsedou, ale lidovci po volbách do Poslanecké sněmovny 2017 spíše jen přešlapovali na místě. Začal být potřeba nový impuls.

Marek Výborný je povoláním učitel s aprobací dějepisu, latiny a společenských věd. Jeho otcem je bývalý soudce Ústavního soudu a ministr vnitra Miloslav Výborný. Působil dlouhou dobu v komunální politice, avšak do Poslanecké sněmovny byl zvolen teprve v roce 2017.

Odchod Mariána Jurečky a Pavla Bělobrádka

Marian Jurečka byl ministrem zemědělství v Sobotkově vládě a získal mnohé sympatie za svého působení. Uvnitř KDU-ČSL se ukázalo, že nakonec až tak populární není. Jurečka po tomto zklamání oznámil, že nechce kandidovat na post místopředsedy.




Jurečku a Bělobrádka doplní také Daniel Herman, který také neprojevil zájem být členem předsednictva. Lidovci dva měsíce před volbami do Evropského parlamentu nenápadně vyměnili téměř celé vedení.


„Vnímám atmosféru tady a že jsem byl kritizován za některé věci, když jsme se účastnili minulé vlády Bohuslava Sobotky. Nechci být tím, kdo bude bránit v rozletu, proto nebudu kandidovat do předsednictva.“

Marian Jurečka

Výborný kritizoval dosavadní směřování strany i vládní angažmá.

Marka Výborného čeká téměř ihned po zvolení těžká zkouška. Musí s lidovci bezpodmínečně uspět v Evropských volbách. Kde je hranice úspěchu? Paradoxně velmi nízko, na 5 %.

Podle posledních volebních preferencí mají lidovci reálnou šanci na jeden mandát při výsledku 5,5 % hlasů. Pokud se jim to nepodaří, tak nové vedení a předseda dostane ihned první ránu.

Průzkum volebních preferencí 2019 CVVM - březen, duben
Volební model CVVM




Lidovci budou v eurovolbách kandidovat samostatně, což jim bylo z mnohých stran vyčítáno.

Předchozí článekVolební preference CVVM, Piráti i ČSSD na 12,5 % | březen, duben 2019
Další článekPrezidentské volby na Slovensku vyhrála s přehledem Zuzana Čaputová

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here