Aktuální volební preference listopad 2019 | České volby

4
9857
Volební model preferencí listopad 2019
Volební model preferencí České volby listopad 2019

Aktuální volební model preferencí od Českých voleb se skládá především ze tří posledních průzkumů volebních preferencí od společností Kantar CZ, Median a CVVM. Součástí je také poslední volební model Kantar CZ z 10. listopadu.

Volební preference ANO 2011 mírně stoupají

Po letních výkyvech a turbulencích se všechny relevantní průzkumy shodují, že ANO opět mírně roste. Volební model od Českých voleb přisuzuje hnutí ANO v listopadu 2019 30,6 %.

ANO a především samotný premiér Andrej Babiš bude v listopadu čelit opět masivní protibabišovké demonstraci na Letné k výročí pádu komunistického režimu. Babiš může být mnohem klidnější než v létě, jelikož stíhání bylo pozastaveno a podpora hnutí ANO dle průzkumů mírně stoupá.

Andrej Babiš je velice kontroverzní postavou české politiky. Je druhým nejoblíbenějším politikem a hnutí ANO dosahuje vysoké míry podpory, ovšem Babiš je také nejčastější jméno na sítích, které je spojené s nějakou negativní reakcí. Posledním výkřikem je pozvánka na demonstraci na Letné.

Podpora Pirátů a ODS

Česká pirátská strana je v listopadovém volebním modelu od Českých voleb na druhém místě se ziskem 14,4 % hlasů, což je slušný výsledek, ovšem neodpovídá ambicím Ivana Bartoše – být dalším premiérem České republiky.

ODS je na tom o trochu hůře než Piráti s 13,5 % hlasů, ale obě strany mají stále lepší výsledek než zaznamenaly před více než dvěma lety ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Příčinou lehké ztráty u Pirátů v posledním měsíci mohou být určité informace o poměrech uvnitř strany, které prosákly do médií.

Mnoho malých stran

Všechny ostatní strany mají pod 7 % hlasů, což znamená, že když udělají malé zaškobrtnutí, tak se mohou klidně dostat pod 5 %.

KSČM s 6,9 % je v dlouhodobém ale velmi pozvolném úpadku, kde se částečně projevuje efekt „vymírání voličů“. Před komunisty bude za dva roky velmi složitý úkol dostat se opět do Poslanecké sněmovny.

Poslední průzkum Kantar CZ ukazuje ČSSD pod 5% volební klauzulí. Pro vládní stranu to je velmi nepříznivá zpráva. ČSSD nedokáže svým voličům dostatečně dobře prodávat své vládní angažmá na rozdíl od Andreje Babiše a jeho PR týmu. Ve volebním modelu od Českých voleb ČSSD obdržela 6,5 %.

Vyprázdněná SPD

Ve velice podobné situaci je také SPD, která v průzkumu od společnosti Kantar CZ získala 4,5 % hlasů a ve volebním modelu od Českých voleb získala 6,3 %. SPD po mediálním utlumení migrační krize ztrácí půdu pod nohama a nemá čím oslovit voliče.

Starší voliči SPD přecházejí k hnutí ANO, kde vidí konkrétní kroky a také peníze do vlastních kapes. Vzdělanější a bohatší voliči SPD naopak přecházejí do hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího, jež je v průzkumu Kantar CZ jen o jedno procento pozadu.

Volební preference KDU-ČSL, STAN a TOP 09

Volební průzkum Median z přelomu října a listopadu ukázal jako nejslabší z této trojky lidovce. Dlouhodobě nejslabší je ovšem TOP 09, které to ještě vydrželo i v listopadovém volebním modelu Českých voleb.

Tyto tři strany mají podobný druh voličů (především TOP 09 a STAN), o které se přetahují. Nejistota z možného neúspěchu možná vygraduje ve volební koalici do dalších voleb. Zde se ovšem zvedá volební klauzule a může se stát, že neúspěch přijde stejně.

Trikolóra Václava Klause mladšího má již 3,6 % a dobrou startovní pozici se přehoupnout přes 5 %. Hlavní osobnost Václav Klaus mladší je dle průzkumů hlavním magnetem na voliče a jeho obliba je nejvyšší z měřených politiků. Pokud mu tato popularita vydrží až do voleb, tak se tato strana téměř s jistotou do Poslanecké sněmovny dostane.

Předchozí článekJak se nepovedl protestsong k 16. listopadu?
Další článek30 let od sametové revoluce | Pavel Fischer

4 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here