Volební preference listopad 2019, CVVM | ODS je druhá, Trikolóra jde před TOP 09

1
9442
Volební preference listopad 2019 CVVM
Volební preference listopad 2019 CVVM

Nový listopadový volební průzkum preferencí od CVVM se uskutečnil ještě před druhou protibabišovskou demonstrací na Letné. Možný efekt demonstrace na volební preference ANO i ostatních stran v tomto průzkumu nenaleznete, ovšem můžeme zde odhalit jiné zajímavé trendy.

ANO má volební preference stále 30 %

Také aktuální volební model preferencí od Českých voleb přisuzuje ANO 2011 lehce nad 30 %. ANO se po letním mírném poklesu volebních preferencí opět vrací na své jarní pozice. Návratu ke 30 % jistě přispělo také uklidnění situace okolo premiéra a lídra hnutí ANO, Andreje Babiše.

Masivní listopadová demonstrace nejspíše nebude mít na příští průzkumy volebních preferencí zásadní vliv stejně jako předešlá demonstrace v červnu 2019. Přesvědčený elektorát ANO svojí optikou demonstrace nechápe a odsuzuje je.

ODS se dostává v průzkumu CVVM před Piráty

Na druhém místě vystřídala ODS Piráty, kteří v minulém měsíci zažili menší vnitrostranickou krizi, která mohla některé voliče Pirátů mírně ovlivnit. Přesto se však celý mediální boom točící se kolem Jakuba Michálka podařilo vyřešit a za několik měsíců o něm nikdo nebude vědět.

Pro Piráty z toho plyne poučení, že se nevyplatí prát špinavé prádlo na veřejnosti a zbytečně vytvářet kauzy, které stranu ve světle médií i voličů oslabují.

ODS se 14 % a Piráti s 13,5 % stále dohromady nemají stejnou sílu jako vládní hnutí ANO. Rozdíl by se ještě zvýraznil díky nyní propíranému přepočítávání hlasů na mandáty.

Volební preference KSČM a ČSSD

Volební průzkumy CVVM se od ostatních liší především výsledky komunistů a ČSSD. Tyto dvě politické strany mají dlouhodobě v průzkumech CVVM daleko lepší výsledky než v ostatních průzkumech volebních preferencí. V listopadu 2019 CVVM přisuzuje KSČM a ČSSD po 9 %. Jak ukazuje aktuální volební model Českých voleb, tak ostatní průzkumy vidí formu obou subjektů spíše někde kolem 6 % hlasů.

Na pátém místě jsou lidovci, kteří mají stejně jako SPD po 5,5 % hlasů.

SPD vs. Trikolóra

Trikolóra se objevila v průzkumu CVVM poprvé v červnu 2019 a od té doby získává každý měsíc vyšší a vyšší volební preference. Nyní má Trikolóra 3,5 % stejně jako etablovaná politická strana TOP 09. Vzestup Trikolóry dělá vrásky na čele především lídrovi SDP – Tomio Okamura ví, že SPD může oslovit svým programem jen omezené množství voličů, ovšem na tyto voliče teď cílí také Václav Klaus mladší. V dalším měsících uvidíme, jak bude probíhat souboj těch vlasteneckých stran.

Pro TOP 09 s 3,5 % hlasů a STAN se 4 % není situace příliš růžová. Navíc po demonstracích na Letné je zde určitý společenský tlak k propojení těchto menších stran, aby měly nejen šanci dostat se do Poslanecké sněmovny, ale také šanci získat významný počet mandátů.

  • Dle CVVM by se voleb účastnilo 61 % oprávněných voličů
Předchozí článek30 let od sametové revoluce | Pavel Fischer
Další článekMarkéta Pekarová Adamová je novou předsedkyní TOP 09

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here