Markéta Pekarová Adamová je novou předsedkyní TOP 09

2
4147
Czernin Pekarová předseda TOP 09
Markéta Pekarová Adamová je nová předsedkyně TOP 09

Jiří Pospíšil skončil jako předseda TOP 09 po dvou letech, které sám označil jako úspěšná. Když se ovšem podíváme na volební preference TOP 09, tak můžeme vidět, kam se od voleb 2017 strana posunula.

Optimističtější varianty hovoří o stagnaci na hranici 5 %, tak jako aktuální volební model od Českých voleb. Pesimističtější variantu vývoje popularity TOP 09 ukazuje listopadový průzkum preferencí od CVVM, kde je TOP 09 až za novým uskupením Trikolóra se 3,5 % hlasů.

Volební preference listopad 2019 CVVM
Volební preference listopad 2019 CVVM

Obsah článku

Kandidáti na předsedu či předsedkyni TOP 09

V TOP 09 vykrystalizovali do závěrečného boje dva hlavní kandidáti na post předsedy strany. Oba kandidáti v rámci TOP 09 ani nemohou být rozdílnější. Prvním kandidátem je Tomáš Czernin, který je dle médií konzervativnějším kandidátem strany. Na druhé straně je výrazná poslankyně Markéta Pekarová Adamová s více liberálními názory. V TOP 09 se tedy nejedná jen o novém předsedovi, ale především se vybírá ideová pozice, kam se strana v příštích letech spíše přikloní.

„Já jsem poslankyně a on senátor. A nás čekají v roce 2021 volby do sněmovny, ve kterých jsem připravena stranu vést.“

Markéta Pekarová Adamová

Tomáš Czernin jako předseda TOP 09

Hrabě Tomáš Czernin by byl po Karlu Schwarzenbergovi druhým předsedou TOP 09, který by pocházel ze šlechtických poměrů. To pro stranu nemusí být příznivé, jelikož se pro některé lidi může strana stát příliš elitářskou.

Tomáš Czernin na druhou stranu přináší také možnost oslovit venkov, jelikož je na venkově lesníkem a zemědělcem. TOP 09 by se tak mohla opět začít více orientovat na venkovský elektorát. Sám na to nejspíše zná recept, jelikož před třemi lety uspěl ve většinových senátních volbách v obvodu číslo 37 – Jičín.

TOP 09 by se pod vedením Tomáše Czernina mohla přiblížit tradiční KDU-ČSL a více oslovit elektorát lidovců díky akcentování křesťanství. Czernin jako zemědělec a podnikatel může také oslovit voliče ODS.

Tomáš Czernin také přišel s konceptem stínové vlády, který by měla TOP 09 rozjet a snažit se nabízet alternativu k současné populistické vládě.

„jsme strana pro samostatné lidi, kteří chtějí být na státu nezávislí a kteří chtějí stát jako partnera, a ne toho, kdo je šikanuje a šmíruje.“

Tomáš Czernin

Markéta Pekarová Adamová jako předsedkyně TOP 09

Markéta Pekarová Adamová představuje mladší a liberálnější křídlo TOP 09. Na rozdíl od Tomáše Czernina je Pekarová Adamová poslankyní, což může být jistá výhoda při výhledu k dalším volbám do Poslanecké sněmovny. Pekarová Adamová by se při zvolení stala jedinou předsedkyní parlamentní strany v České republice.

„Zmiňují to ale moji spolustraníci, že bychom tím ukázali, že jsme opravdu moderní strana, která dává prostor každému a nehledí na pohlaví.“

Markéta Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová prosazuje užší spolupráci s hnutím STAN a KDU-ČSL podobně, jak to před týdnem navrhl spolek Milion chvilek. Otevřeně hovoří o kandidatuře trojkoalice, která by ve volbách musela získat 15 % hlasů. Další prioritou, o které kandidátka na předsedkyni TOP 09 hovoří, je co nejdříve zavést v České republice euro místo koruny. Pod vedením Pekarové Adamové by se strana profilovala více liberálně a proevropsky. Mohla by tak oslovit v současnosti široký elektorát Pirátů či hnutí STAN.

Nová předsedkyně TOP 09 je Markéta Pekarová Adamová

Delegáti sněmu TOP 09 si již v prvním kole zvolili za předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou, která porazila senátora Tomáše Czernina. Markétu Pekarovou Adamovou nejspíše volil ikonický poslanec Dominik Feri. Naopak na stranu senátora Tomáše Czernina se připojil zakládající člen Miroslav Kalousek.

Výsledky volby předsedy TOP 09:

Volba byla poměrně vyrovnaná a rozhodlo 15 hlasů. Pekarová Adamová získala 96 hlasů od delegátů a Tomáš Czernin 81 hlasů. Czernin se stal prvním místopředsedou TOP 09.

Nově zvolená předsedkyně strany oznámila delegátům, že by nerada přišla o Jiřího Pospíšila a Marka Ženíška ve vedení strany. Dále podpořila senátora Herberta Paveru. Delegáti ovšem rozhodli jinak a nezvolili ani bývalého předsedu Pospíšila (97 hlasů), ani Marka Ženíška (64 hlasů).

Zvoleni byli: Jan Jakob (118 hlasů), Vlastimil Válek (108 hlasů) , Herbert Pavera (153 hlasů) a Lukáš Otys (106 hlasů) .

Předchozí článekVolební preference listopad 2019, CVVM | ODS je druhá, Trikolóra jde před TOP 09
Další článek30 let od sametové revoluce | Petr Hannig

2 KOMENTÁŘE

  1. Pokud se pan Klaus udrží v nasazené linii má reálnou možnost umístit ve střední části preferenčního grafu. Pokud se strana vyprofiluje jako racionálně pravicová má šanci smazat TOP09, jež se těžko bude zachraňovat pod vedením paní Pekarové. Ta naznačila, že stěžejní program TOP09 zůstává linie »AntiBabiš«, se kterou zcela jistě neobstojí ani na současné pozici. Vzbuzuje mírnou naději, že by mohla na místě koaličního partnera nahradit nestabilní nejednotnou a nespolehlivou ČSSD. Není to předmětem otázky, ale neumím si potom představit jako podpůrnou stranu KSČM, která už nemá dál kam ustupovat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here