Andrej Babiš: Audit, trestní stíhání a další problémy?

1
2442
Babiš průzkum Median demise
Andrej Babiš premiér ČR

Premiér Andrej Babiš zažívá i na své poměry opět vypjatý týden. Sotva se uklidnila debata okolo protestů na Letné, tak se tento týden objevily další dva významné problémy pro současného premiéra.

Evropský audit požaduje vrátit 284 miliónů

Evropská komise požaduje navrátit téměř 284 miliónů, které získal holding Agrofert na dotacích od února 2017. Kontroloři EU dle všeho našli jasný problém, který Agrofert má nejen podle evropského práva ale také podle českého zákona o střetu zájmů.

Přes čtvrt miliardy přichází především z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Dle těchto informací, by mělo dojít k plnému navrácení celé částky do EU. Problém vidí auditoři především v tom, že Andrej Babiš má stále jasné vazby na Agrofert a fakticky ho řídí.

Ozývají se zde silné hlasy, že by Česká republika neměla být poškozována, kvůli tomu, v čem podniká její premiér a jaké má vazby.

Není to však problém jen Agrofertu. Na základě dalších nedostatků v řízení a kontrole evropských fondů může Česká republika vracet téměř půl miliardy korun.

Obnovení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše

Moc dlouho si Andrej Babiš neoddychl a trestní stíhání se vrátilo jako bumerang. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnovil trestní stíhání premiéra a předsedy hnutí ANO, Andreje Babiše v případě kauzy Čapí hnízdo.

Jeden pozitivní krok obnovení stíhání má i pro Andreje Babiše a to, že jeho rodina je zatím mimo hru. Obnovené stíhání se totiž týká pouze samotného Babiše a Jany Mayerové. Jak popisuje v níže citovaném příspěvku Andrej Babiš (respektive jeho PR tým), tak mají trestní stíhání sestupnou tendenci. Tím se snaží navodit pocit, že je vše OK a v pohodě.

Mediálně je velmi probíraná také takzvaná abolice, kterou prezident Miloš Zeman téměř nabídl Andreji Babišovi. Abolici může udělit prezident a zastavuje trestní stíhání. V současnosti se oba k abolici staví spíše negativně.

Chci hlavně říct, že mám velkou radost a cítím úlevu, že je definitivně zastaveno trestní stíhání mé rodiny, mojí manželky a mé dcery. Zvykl jsem si na to, že jdou po mně. Že mě chtějí za každou cenu vyštvat z politiky. A protože je jasné, že mě nikdo neuplatí, museli najít jiné, sofistikovanější způsoby. Zatažení mojí rodiny do celé té sprosté a vylhané kauzy byla od začátku neuvěřitelná prasárna. Opravdu jsem teď šťastný, že alespoň moje rodina je z toho venku.
A co se týče mě?
Očekával jsem, že mě jen tak nepustí. Jsem politik, vydržím to. Dobrá zpráva je, že to má sestupnou tendenci. Původně mělo spáchat trestný čin 11 osob, pak jen 7 osob a teď už na tuto údajnou organizovanou trestnou činnost stačí už jenom dvoučlenná skupina. Takže trend je pozitivní a doufám, že směřujeme k nule a dobře to dopadne. Protože jsem přesvědčený, že jsem nic protizákonného nespáchal.

Vyjádření na oficiálním FB profilu Andreje Babiše

Dopad na vládu a volební preference?

V oblasti vládní i volebních preferencí může být Andrej Babiš poměrně v klidu. Jan Hamáček oznámil, že nevidí důvod odcházet z vlády, i když kauzy Andreje Babiše komplikují funkčnost celé vlády. Jedním dechem ale dodává, že hnutí ANO je vítězem voleb a je legitimní vládu udržovat. Samozřejmě za vším také stojí současná chatrná forma ČSSD, která by další turbulence nemusela ustát.

Opozice vždy při problémech Andreje Babiše vyzývá k okamžitému odstoupení, což se dá těžko předpokládat.

Kombinace trestně stíhaného premiéra a aktuálního auditu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Babiše je nepřijatelná. Je to závažná zpráva, která má vliv na celou politickou scénu. Premiér Babiš by měl do vyřešení svých problémů odstoupit a nezatěžovat jimi ČR. Očekávám, že Andrej Babiš začne řešit své osobní problémy tak, aby nevznikaly žádné pochybnosti. To znamená, že do vyřešení svých osobních problémů nebude premiérem.

Petr Fiala

Popularita Andreje Babiše mezi jeho voliči je obrovská a podkopat kult Babiš se asi jen tak někomu nepodaří. ANO si nejspíše i v dalším průzkumu volebních preferencí bude držet kolem 30 % hlasů. Konec Andreje Babiše v politice je skrze volby velmi nepravděpodobný a tak se naděje opozice i odpůrců upínají ke kauzám současného premiéra, kterých je opravdu požehnaně.

Předchozí článek30 let od sametové revoluce | Petr Hannig
Další článekVolební preference Kantar CZ, prosinec 2019 | Trikolóra je před ČSSD i KSČM

1 komentář

  1. Kauz AB není požehnaně. Čapí hnízdo a Střet zájmů – tj. 2 kauzy. A to už roky. Nic se nemění. Tak proč by nějaké nové informace a další útoky na premiéra měly zahýbat z politickou scénou? Opozice je tupá, když tohle nechápe. Místo toho její příznivci nadávají do tupců příznivcům AB a stále se jen diví…:-/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here