Volební preference Kantar CZ, prosinec 2019 | Trikolóra je před ČSSD i KSČM

1
13278
Volební preference prosinec Kantar CZ
Volební preference prosinec Kantar CZ

Jak dopadl prosincový průzkum volebních preferencí od společnosti Kantar CZ zveřejněný v České televizi v rámci projektu Trendy Česka? Do průzkumu se ještě nepromítlo obnovení stíhání premiéra Andreje Babiše a audit z Evropské unie.

Zajímavou novinkou tradičního zveřejňování volebních preferencí pro pořad Otázky Václava Moravce se v prosincovém šetření stalo zobrazování počtu mandátů pro jednotlivé strany přepočítaného podle d’Hondtovy metody, která zvýhodňuje velké strany, respektive strany s vyšším volebním ziskem.

V pořadu Otázky Václava Moravce se k této metodě přepočtu vyjádřila Helena Válková za hnutí ANO, která souhlasila s tím, že by byla pro rovnoměrnější přepočet hlasů, tak aby měl každý hlas přibližně podobnou váhu.

Průzkum volebních preferencí Kantar CZ

S velkým odstupem si první místo stále drží hnutí ANO, které získalo v průzkumu preferencí od společnosti Kantar CZ 28,5 % hlasů. Ukazuje se, že protesty a demonstrace na Letné nemají vyšší dopad na podporu premiéra Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

V případě mandátů by si dle přepočtu hnutí ANO polepšilo z 78 na 84 mandátů a stalo se tak v dolní komoře Parlamentu České republiky ještě dominantnějším. Problém s volebními preferencemi ovšem hlásí koaliční partneři hnutí ANO. Sociální demokraté s 5,5 % a komunisté s 5 % by se podle volebního modelu Kantar CZ dostali jen těsně přes pětiprocentní hranici volební klauzule.

ČSSD 5,5 %

KSČM 5%

Piráti mírně oslabili

Česká pirátská strana po jistých vnitrostranických problémech v minulém měsíci mírně oslabila a na druhé místo se dostala ODS. Voliče Pirátů dle všeho nejvíce odradilo ventilování problémů na veřejnosti a jistý amatérismus řešení celé situace. Někteří zase zjistili, že má strana vnitřní problémy a není jednotná. Každopádně se nejedná o fatální pokles a Piráti mohou být již v lednu opět zpět na svém.

Při součtu podpory ODS s 14,5 % a Piráty s 13,5 % stále tyto dvě strany nepřevýšily zisk hnutí ANO. Při přepočtu d’Hondtovou metodou na mandáty se rozdíl ještě prohloubí.

Trikolóra je před ČSSD, KSČM i TOP 09

Nejspíše nejvíce spokojený bude po prosincovém průzkumu preferencí Václav Klaus mladší, jehož hnutí Trikolóra získalo 6 % a předstihlo zavedené značky ČSSD, KSČM a TOP 09. Pro stranu, která se ještě neúčastnila voleb a vznikla před necelým půl rokem, je 6,5 % obrovským úspěchem.

Naopak výsledky KSČM nejspíše brzy donutí stranu změnit vedení nebo výrazně změnit kurz. Podpora vlády není tím pravým ořechovým pro růst strany a ukazuje se, že právě od komunistů přechází část voličů k hnutí ANO.

Síla SPD a STAN

Politické strany SPD a STAN dosáhly 6,5 % hlasů. Pro STAN je tento výsledek velmi příznivý jelikož se minimálně opticky velmi vzdálili nepopulární 5% hranici. SPD má stejný výsledek jako Trikolóra. Obě strany soupeří o velmi podobný elektorát voličů, kteří se bude většinou rozhodovat právě mezi těmito dvěma stranami.

KDU-ČSL se stala jedinou parlamentní stranou, která nedosáhla přes 5 %.

Předchozí článekAndrej Babiš: Audit, trestní stíhání a další problémy?
Další článekAktuální volební preference prosinec 2019 | České volby

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here