Aktuální volební preference prosinec 2019 | České volby

2
8129
Aktuální volební preference prosinec 2019
Průzkum volebních preferenci prosinec 2019

V prosinci zaznamenal Andrej Babiš oživení svých kauz týkajících se trestního stíhání kvůli Čapímu hnízdu a také přišel audit z EU. Obě tyto kauzy se nejspíše do formy hnutí ANO v průzkumech volebních preferencí výrazně nepromítnou.

Aktuální volební preference prosinec 2019

ANO 2011 je téměř na stejném výsledku, kterého hnutí dosáhlo před více než dvěma lety ve volbách do Poslanecké sněmovny tzn. 29,3 % hlasů.

Aktuální volební model preferencí od Českých voleb ukazuje, že vládní angažmá uškodilo spíše KSČM a ČSSD než hnutí ANO. Ukáže se, jestli si ANO udrží vysoký náskok až do příštích voleb i pod velkým tlakem, kterému čelí Andrej Babiš.

ODS před Piráty

Stejně jako v nedávném průzkumu volebních preferencí od společnosti Kantar CZ, tak také ve volebním modelu od Českých voleb předskočila ODS Piráty. Jako hlavní důvod této výměny je uváděna kauza s Jakubem Michálkem a odhalení jistých problémů ve straně voličské základně.

ODS má 14,2 % hlasů a Česká pirátská strana 12,7 % hlasů. ODS nejspíše odebrala nějaké voliče Trikolóra, avšak ODS tyto voliče mohla nahradit váhajícími voliči Pirátů.

SPD a ČSSD na 7 %

Stejného výsledku dosáhla SPD i ČSSD. Obě tyto strany mají vyšší ambice, ale potýkají se se silnou konkurencí v jejích ideových rybníčcích. Voliče ČSSD si rozebírá nebo spíše rozebralo hnutí ANO. Na voliče SPD se v současnosti velmi úspěšně orientuje nové hnutí Trikolóra.

Hnutí Trikolóra se v modelu od Českých voleb dostalo na 5 % a při současném tempu růstu má tato strana zajímavé vyhlídky k volbám do Poslanecké sněmovny 2021. V prosincovém průzkumu od Kantar CZ dosáhla Trikolóra dokonce na 6,5 % a dostala se tak před ČSSD, KSČM či TOP 09.

KSČM je v současnosti na 6 % hlasů a doplácí na podporu současné vlády. Mnozí analytici předpokládají, že se komunisté nedostanou do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

STAN pod novým předsedou Vítem Rakušanem nabral nový dech a dostal se před TOP 09 i KDU-ČSL.

Předchozí článekVolební preference Kantar CZ, prosinec 2019 | Trikolóra je před ČSSD i KSČM
Další článekSpojení TOP 09 se Starosty? Díky, raději ne..

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here