Aktuální volební preference leden 2020 | České volby

11
19355
Aktuální volební preference leden 2020
Aktuální volební preference leden 2020

Aktuální volební preference podle modelu Českých voleb ukazují vysokou vyrovnanost politických stran nacházejících se těsně nad 5 %. ANO 2011 dosahuje výsledku 29,2 %, což je téměř totožná hodnota, které tato strana dosáhla před více než dvěma lety ve volbách do Poslanecké sněmovny.

V lednovém volebním modelu od Českých voleb je již počítáno s posledním volebním průzkumem od společnosti STEM z 13. 1. 2020, kde získalo hnutí ANO dokonce 33,6 %.

Volební preference STEM 2020
Volební preference STEM 2020

Obsah článku

ANO drží volební preference u hranice 30 %

ODS s 14,3 % a Piráti s 13 % se přetahují o nálepku „Hlavní vyzyvatel Andreje Babiše“, ovšem i v lednovém průzkumu volebních preferencí obě strany v součtu nepředčily výsledek vládního hnutí ANO 2011.

Piráti si o víkendu potvrdili, že chtějí, aby v jejich čele stál Ivan Bartoš, který je hlavní postavou cesty České pirátské strany mezi parlamentní strany. Piráti se v posledních měsících snaží rozšířit záběr svého elektorátu. O to se snaží i ODS, ale Petr Fiala není úplně lídrem, který strhne davy – jedná se spíše o klidnou sílu.

Sociální demokraté a SPD

ČSSD je na tom velmi podobně jako vládní partner ANO 2011. Obě strany mají téměř totožný výsledek jako při posledních volbách. To není pro tyto dvě strany úplně špatná zpráva. Voličům ČSSD a ANO 2011 se nejspíše vládní politika, která odsunula v prioritách rozpočtovou odpovědnost na předposlední místo, líbí. Zatím se totiž neprojevil takzvaný trest za vládnutí, čímž se nazývá efekt klesající podpory vládních subjektů v průběhu funkčního období.

SPD je na tom o poznání hůře, jelikož téma uprchlíků tak trochu vyšumělo. Mimo oslabení hlavního tématu uprchlíků, se objevila pro Tomia Okamuru ještě jedna nepříjemná zpráva jménem Trikolóra, která má podle volebního modelu téměř stejnou podporu jako SPD. Odborníci předpokládají, že se voliči Trikolóry rekrutují především z řad SPD.

Propad volebních preferencí KSČM

Komunistům tichá podpora vlády příliš nepomohla a je dost dobře možné, že po příštích volbách se Andrej Babiš bude muset obrátit na jinou politickou stranu pro podporu svého kabinetu, jelikož se KSČM vůbec do Poslanecké sněmovny nemusí dostat.

STAN, KDU-ČSL a TOP 09

Okolo 5% volební klauzule se tradičně vyskytuje trojice politických stran STAN, KDU-ČSL a TOP 09. Právě k těmto stranám především směřovala výzva pro spojení proti ANO 2011. Především mezi TOP 09 a STAN se to přímo nabízí. Tyto tři strany mají velmi podobný elektorát, a kdyby se konaly volby, tak je zde šance, že se jedna až dvě z těchto stran nedostanou do Poslanecké sněmovny. To by v konečném důsledku ještě více posílilo ANO 2011.

Celkově se prosincový volební model od Českých voleb jen málo liší od současného lednového.

Předchozí článekSpojení TOP 09 se Starosty? Díky, raději ne..
Další článekZemřel Jaroslav Kubera: Předseda Senátu a bojovník za svobodu jednotlivce

11 KOMENTÁŘE

  1. naopak – čitelná politika vládnoucích stran se projevuje ve stabilitě jejich preferencí a u hnutí ANO dokonce preference stoupají…

    • Některé věci zase tak čitelné nejsou. Zajímavá je situace, kdy se přidá na důchodech, které se budou muset v budoucnu valorizovat. Následující týden se vytáhnete téma, že v budoucnu nebude na důchody. To je prostě logika „Teď jsme u koryt, chceme ještě jedno funkční období a po nás potopa“.

      • Stačí, když si vzpomenete na politiku Kalouska, pro kterého byli důchodci zbytečnou součásti společnosti a proto místo vyrovnávání inflace, na důchodce „vzpomínal“ pakately. Taková důchodová politika by se vám líbila, nebo snad jako za R-U, by mohli důchodci chodit žebrotou?
        Když národní hospodářství prosperuje, mají právo na zvyšování životní úrovni i důchodci, kteří se ve své produkční době o to také zasloužili.

        • 1. Důchodci si měli šanci na důchod spořit se štědrou státní podporou
          2. Populace stárne, na vysoké důchody prostě nebude – zopakujte si matematiku I. stupně ZŠ – pokud stát zdaní práci a příjmy, firmy odsud odejdou
          3. Důchodci si jistě slušný příjem zaslouží, ale podle zásluhovosti a podle možností státní kasy… tím, že budeme platit za zlodějny politiků ANO miliardy se tato možnost vzdaluje

        • valorizace k průměrné čisté a mzdě a růst o důchodů o inflaci platila i „za kalouska“. Nešla obejít. V té době byl průměrný důchod vůči průměrné mzdě o 4% výše než dnes. Vzhledem k cenovému koši byl zhruba na stejné úrovni. Největší pokles životní úrovně oproti zaměstnancům nebyl za Kalouska (myšleno Topolánkova + Nečasova vláda), ale v době vlády Sobotkovy s Babišem na MF

  2. Současné opoziční, které si říkají pravicové strany, se nikdy nemohou sjednotit do společné strany, protože by přišly o posty jak ve stranách tak v poslanecké sněmovně, kde by dle dohody měly, strany s nízkými %% ve výzkumech, zaručeno jen málo poslanců a mohlo by se na ně nedostat. Také společenství s TOP 09, by mohl mnoho voličů odradit.
    Stačí vzpomenout na zamýšlené spojenctví KDU ae STANem, které ztroskotalo na celé čáře.
    Jak patrno z článku na této stránce, obává se STAN spojení s TOP 09 a jistě politici ví proč.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here