Aktuální volební preference únor 2020 | České volby

0
10718
Aktuální volební model České volby
Aktuální volební model České volby

Aktuální volební model preferencí od Českých voleb v únoru 2020 nepřináší žádné dramatické zvraty. ANO, ODS i Piráti oproti lednovým volebním preferencím mírně posílili. ANO má opět přes 30 %. U SPD se prozatím pozastavil propad/odliv na úkor konkurenční Trikolóry.

Aktuální volební preference únor 2020

Andrej Babiš ohlásil, že pokud by nevyhrál příští volby do Poslanecké sněmovny České republiky, které se budou konat v řádném termínu na podzim 2021, tak by odešel z politiky.

Takové obavy zatím Andrej Babiš mít nemusí. ANO si drží stabilní podporu a Piráti ani ODS se dlouhodobě nemohou dostat takzvaně na dostřel nebo do kontaktu. Pravdou je, že Piráti i ODS od minulých voleb v průzkumech preferencí také posílili.

Za těmito stranami se začíná poměrově tvořit podobný rozestup jako mezi ANO. To znamená, že další strany v pořadí dosahují zhruba polovičního procentního zisku než ODS a Piráti.

Volební preference KSČM a ČSSD

KSČM si od lednových průzkumů mírně polepšila a nyní dosahuje zhruba úrovně volební podpory, kterou tato strana měla při volbách 2017. ČSSD je na tom o něco hůře s 6,3 % hlasů. ČSSD vládní angažmá neprospívá ze známých důvodů. Andrej Babiš si dokáže přivlastnit všechny vládní úspěchy a naopak sólo výkony ministryně Jany Maláčové nebo předsedy Jana Hamáčka jsou veřejností vnímány jako nepopulární.

Z poslední doby můžeme vzpomenout na pompézní zvyšování důchodů a následné vykřikování, z čeho že se ty důchody budou platit.

SPD a Trikolóra

Zajímavý souboj spolu svádí SPD a jako vyzyvatel Trikolóra. Obě strany budou před příštími volbami bojovat o stejné voliče a již nyní se proti sobě vymezují. V současné době působí více perspektivně formace okolo Václava Klause mladšího, který si vybudoval silnou důvěru značné části obyvatel a navíc není ještě tolik okoukaný.

Naproti tomu SPD je personálně vyprázdněná a reaktivní rétorika jejího předsedy již postrádá hlavní protivníky v podobě běženců či imigrantů. Trikolóra má také při případném překročení 5% volební klauzule mnohem vyšší volební potenciál než SPD, s kterou si otevřeně nedovolí jednat žádná jiná parlamentní politická strana.

STAN, KDU-ČSL a TOP 09

STAN, KDU-ČSL i TOP 09 spojuje podobný osud. Všechny tři strany jsou od posledních voleb lehce nad hranicí nebo pod hranicí vstupu do Poslanecké sněmovny. Také všechny tři strany v nedávné době obměnily svého předsedu za výrazně mladšího. Cílem těchto třech předsedů je dostat stranu do klidných vod někam k 6,5 %.

Nejvíce se to v současnosti daří Vítu Rakušanovi s výsledkem 5,6 % pro STAN. KDU-ČSL je na 5 % a TOP 09 má o dvě desetinky méně.

Předchozí článekVolební preference Kantar CZ, leden 2020 | Piráti opět na 16,5 %
Další článekVýsledky parlamentních voleb na Slovensku 2020

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here