Výsledky parlamentních voleb na Slovensku 2020

0
2914
Výsledky voleb na Slovensku 2020
Parlamentní volby Slovensko - výsledky

Na Slovensku si 29. února voliči rozhodli o podobě dolní komory neboli Národní rady Slovenské republiky. Slovenská politická scéna je velmi dynamická a predikování výsledků voleb bylo pro odborníky velmi složité. Ještě měsíc před volbami to vypadalo, že první místo obsadí opět SMER, ovšem v posledních dnech před volbami masivně posilovalo OLaNO Igora Matoviče.

Výsledky parlamentních voleb na Slovensku 2020 | Vítězství Matoviče

Jasným vítězem se stalo OLaNO Igora Matoviče, které dokázalo velice dobře načasovat svoji předvolební kampaň. Ještě začátkem února ukazovaly volební průzkumy preferencí, že by toto hnutí mohlo dosáhnout výsledku okolo 10 % hlasů. Průzkumy těsně před volbami již ukazovaly mírné vítězství Igora Matoviče, ovšem konečný odstup od dlouho nepřemoženého SMERu překvapil téměř všechny.

Do Národní rady se dostalo pouze šest politických subjektů, což je méně než se čekalo. Největším překvapením je ztroskotání neparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu, které vyhrálo volby do Evropského parlamentu před necelým rokem. Z Progresivního Slovenska vzešla také současná prezidentka Zuzana Čaputová. Progresivní Slovensko skončilo jen pár setin pod volební klauzulí pro koalice, která na Slovensku činí 7 %.

VOliči zuzany čaputové dali přednost hnutí olano před stranou, z které tato politička vzešla.

Progresivnímu Slovensku nejvíce hlasů ubralo vítězné hnutí OLaNO, jež svým protikorupčním nádechem kampaně lehce připomíná vstup hnutí ANO na českou politickou scénu. Další těsně poraženou stranou je Křesťanskodemokratické hnutí KDH s výsledkem těsně pod potřebnými 5 %.

Kde se rekrutovali voliči Igora Matoviče? Hodně zásadní se stali nevoliči, na které OLaNO cílilo. Dále vítěze slovenských voleb 2020 zvolili nespokojení voliči, kteří v minulých volbách důvěřovali SMERu, SaS a SME RODINA.

SMER v odchází do opozice

V předminulých parlamentních volbách SMER slavil s rekordními 44,4 % hlasů a naprosto opanoval slovenskou politickou scénu. Volby v roce 2016 byly ve znamení mírného poklesu, ale SMER opět vládl. Jaký byl výsledek? SMER a hlavní postava Robert Fico cítili naprosté navázání na stát a moc. V konečném součtu je SMER nepřímo i přímo odpovědný za prorůstání mafie do politiky, korupci a nespokojenost velké části společnosti s tím, co se děje.

Částečným očištěním by pro SMER bylo odstřihnutí Roberta Fica, jehož popularita klesá a má za sebou hned několik menších i větších skandálů. To se ale nejspíše nestane. Fico vyloučil, že by vedení strany přenechal dosluhujícímu premiérovi Peteru Pellegrinimu.

Čtyřkoalice a ústavní většina

OLaNO Igora Matoviče, hned po vítězství ve volbách a dosažení výsledku 25 %, deklarovalo, že se pokusí sestavit širokou koalici se stranami SME Rodina, SaS a ZA ĽUDÍ. Díky ústavní většině by tato silná koalice mohla měnit ústavu.

Nejslabším článkem této čtyřkoalice by mohlo být samotné hnutí OLaNO, které získalo přes jednu třetinu všech mandátů (53 mandátů ze 150 křesel v Národní radě). OLaNO nemá jasně definovaný ideový směr, i když se profiluje jako konzervativní hnutí. Problémem bude udržet soudržnost 53 poslanců, z čehož mnozí nemusí být ani důkladně prověření, jelikož se takovýto masivní úspěch ještě před třemi týdny vůbec nečekal.

Volební preference necelý měsíc před volbami

OLaNO dokázalo oproti volebním preferencím z počátku února neuvěřitelně zabrat a získat více než dvojnásobek předpovídaných preferencí. OLaNO i v tomto dost připomíná hnutí ANO v roce 2013, které svým volebním výsledkem zdvojnásobilo připisované volební preference. Volební odhady připisovaly velkou podporu Marianu Kotlebovi, který ovšem pouze obhájil svůj stávající výsledek.

Volební preference parlamentní volby Slovensko 2020
Volební preference parlamentní volby Slovensko 2020
Výsledky voleb na Slovensku 2020
Parlamentní volby Slovensko – výsledky

Matovič oslovil elektorát Zuzany Čaputové více než PS/Spolu. Díky propadu této koalice a dalších menších stran nemá více než 27 % volících Slováků zastoupení v Národní radě. Propad více než 27 % hlasů je u proporčního systému s 5% volební klauzulí velice nadprůměrný.

PS/Spolu chybělo asi 1000 hlasů k překročení volební klauzule.

Zajímavá je také dráha Andreje Kisky, který se pasoval do pozice hlavního oponenta Roberta Fica. Poslední měsíc před volbami jeho preference šly rapidně dolů a nakonec se jeho volební výsledek zastavil na 5,77 %, což je o více než polovinu méně než se předpokládalo na přelomu roku.

Předchozí článekAktuální volební preference únor 2020 | České volby
Další článekVolební preference Kantar CZ, březen 2020 | KSČM mimo Sněmovnu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here