Volební preference Kantar CZ, březen 2020 | KSČM mimo Sněmovnu

1
20314
Volební preference Kantar CZ březen

V Otázkách Václava Moravce na České televizi zveřejňují pravidelně každý měsíc průzkum volebních preferencí od společnosti Kantar CZ, který má ze všech průzkumů nejvyšší popularity. Jaké mají politické strany formu v březnu 2020?

Volební preference ANO na 31 %, Piráti druzí s 15,5 %

ANO je dlouhodobě na vrcholu všech volebních modelů. U společnosti Kantar CZ vykazuje hnutí ANO průměrně nižší hodnoty než například u CVVM. Březnový průzkum preferencí je pro ANO velmi příznivý, jelikož si hnutí polepšilo o jedno procento na 31 % a nejbližší pronásledovatel, Piráti, si naopak o jedno procento pohoršili.

ANO má v březnu 31 % a druzí Piráti dosahují s 15,5 % teoreticky přesně na polovinu voličů. V případě takovéhoto výsledku voleb by se propast mezi vítězem a dalšími stranami ještě prohloubila, jelikož d’Hondtova metoda zvýhodňuje strany s vysokým volebním výsledkem.

ANO zaznamenalo propad volebních preferencí od voleb 2017 pouze po demonstracích loni v červnu. Odpovědí na to, proč zůstává voličská základna i při kauzách tak stabilní, může být připoutanost voličů hnutí ANO k této straně. Zhruba 22 % voličů ANO jsou jádrem strany a nemají záložní variantu.

Třetí ODS pokulhává za druhými Piráty především v průzkumech od Kantar CZ. V dalších průzkumech má spíše mírně navrch. V aktuálním únorovém modelu od Českých voleb má ODS o 1,4 % více než Česká pirátská strana.

STAN na vzestupu

Od výměny předsedy STAN se této straně pod novým lídrem Vítem Rakušanem daří výrazně lépe. STAN nyní pravidelně poráží dvě konkurenční menší strany KDU-ČSL a TOP 09, s kterými částečně sdílí STAN elektorát.

V posledních měsících se nad 5% volební klauzuli dostala také TOP 09.

Propad SPD a KSČM

SPD si od minulého měsíce pohoršila o jeden procentní bod a nyní má 6,5 %. SPD v posledním roce ztrácí voliče především díky dvěma faktorům. Prvním je zrod nové politické strany Trikolóra, která cílí částečně na podobný typ voličů jako SPD.

Trikolóra má nyní sice jen 3 % hlasů, ovšem je takovým nepsaným pravidlem, že strany bez jakéhokoliv volebního výsledku v zádech jsou mírně podhodnocovány. Druhým faktorem je vyprázdnění a utlumení témat SPD, na která SPD poskytovala jasná řešení aktivující část voličů.

KSČM ztrácí voliče dlouhodobě. Hovořilo se o vymírání voličů KSČM, ovšem to nelze 30 let po revoluci a stálé přítomnosti KSČM v dolní komoře, přesně potvrdit. Možná zásadnějším problémem je pro KSČM Andrej Babiš. Komunisté jsou takovým tichým společníkem ANO. Někteří voliči KSČM tak přecházejí k ANO, protože vědí, že komunisté stejně budou v tiché koalici s ANO a navíc mohou podpořit vítěze. Kantar CZ předpokládá 30% odklon voličů KSČM k hnutí ANO. Reálná čísla mohou být dokonce ještě vyšší.

Andrej Babiš je také mnohem mediálně výraznější a na voliče nad 50 let jeho marketingové výpady cílí především. KSČM bude více než kdy předtím hrozit v příštích parlamentních volbách, že se do Poslanecké sněmovny nedostanou a skončí pod 5% volební klauzulí. Nyní s výsledkem 4,5 % mají slušně nakročeno.

Počet mandátů a možné koalice

Andrej Babiš by s hnutím ANO mohl získat okolo 82 až 85 mandátů, čímž by si ze současných 78 mírně polepšil. Měl by ovšem velký problém sestavit koalici, když by se do Sněmovny nedostala KSČM. ČSSD by s výsledkem 5,5 % sahala zhruba po 7-10 mandátech. Sestavení vlády bez hnutí ANO by bylo téměř nemožné. Matematicky nejednoduší by bylo sestavení vládní koalice s Piráty či ODS.

Společnost KANTAR CZ, s. r. o. vytvořila březnový volební model na vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení v české společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání i místo bydliště).

Předchozí článekVýsledky parlamentních voleb na Slovensku 2020
Další článekAktuální volební preference březen 2020 | České volby

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here