Volební preference Kantar CZ, leden 2020 | Piráti opět na 16,5 %

0
8500
Kantar CZ volební preference
Kantar CZ volební preference

Jak dopadl únorový průzkum volebních preferencí od společnosti Kantar CZ zveřejněný v České televizi v rámci projektu Trendy Česka? Volební preference se oproti předchozímu měření značně proměnily. Největší přísun podpory si v tomto období vysloužili Piráti, kteří vystřídali ODS na druhém místě v tomto průzkumu.

Pokud Vás zajímá souhrn volebních preferencí za leden, tak se podívejte na aktuální lednový volební model od Českých voleb.

ANO má dlouhodobě 30 %

ANO má podporu 30 %, což je dlouhodobý výsledek od voleb, který s výkyvy na obě strany vládní strana stále má. ANO si tak drží velice dominantní postavení v českém politickém systému a v tomto rozložení je téměř jisté, že by sestavení vlády bez ANO bylo čirou utopií. Například na Slovensku, kde se schyluje k únorovým volbám do Národní rady, takováto dominantní strana chybí. Směr v posledních dvou volebních období ztratil více než polovinu svých voličů!

Piráti se v únorovém průzkumu Kantar CZ dostali na 16,5 %, což je více než polovina výsledku ANO. ODS za Piráty zaostává o 4 % a s 12,5 % má velmi podobný výsledek jako ve volbách 2017.

Volební preference SPD a KSČM

Pro SPD i KSČM vychází průzkum Kantar CZ poměrně příznivě. Obě strany mají sice výsledek, s kterým nebudou příliš spokojeni, avšak některé předešlé průzkumy těmto stranám přisuzovaly voličskou podporu pod 5 % hlasů.

U SPD se dlouhodobě hovoří jako o straně, která vyčerpala svá témata a nyní nemá čím mobilizovat své voliče. Na druhé straně je Trikolóra, která přesně o tento elektorát usiluje.

Politické strany u 5 %

TOP 09 se pod vedením Markéty Pekarové Adamové ve volebních průzkumech vede o něco málo lépe než pod Jiřím Pospíšilem. V únorovém průzkumu získala topka 5,5 % hlasů a dostala se tak i před vládní ČSSD. Sociální demokratům vládní angažmá příliš nesvědčí. Jan Hamáček se díky podílu na vládě plánoval odrazit zpět k dvouciferným číslům, ovšem strana naopak míří pod 5% volební klauzuli.

KDU-ČSL si zvolila nového předsedu Mariana Jurečku, který chce se stranou vplout do bezpečnějších vod. Listopadová výzva na propojení menších stran nebyla vyslyšena. Lidovci se chtějí více programově odlišit od STAN a TOP 09.

Předchozí článekPředvolební kampaně kotlebovců se účastní i známý raper
Další článekAktuální volební preference únor 2020 | České volby

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here