Volební dělitel

1
4604
matematický volební dělitel

Volební dělitel je jedním ze základních prvků volebního inženýrství. Volební dělitel slouží k převodu hlasů na mandáty. Dělitel je většinou jednoduchou řadou především celých čísel, kterými jsou děleny zisky jednotlivých politických subjektů a následně přerozdělovány mandáty.



Volební dělitel je vždy aplikován na určité úrovni, kde je vymezen jasný počet mandátů k přerozdělení. Například ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je používán d’Hondtův dělitel na úrovni přerozdělování kraje, avšak při volbách do Evropského parlamentu jsou hlasy přerozdělovány na úrovni celé České republiky.

Typy dělitelů

Je několik typů volebních dělitelů, z nichž možná nejznámější je u nás používaný d’Hondtův dělitel.

  • d’Hondtův dělitel – postupné dělení řadou čísel 1, 2, 3, 4 (Mimo ČR se používá dále v Maďarsku, Nizozemsku, Dánsku, Polsku či Japonsku). Mírně upřednostňuje větší strany.
  • Imperiali – dělení řadou čísel 2, 3, 4, 5 (není moc používaný, byl v Itálii a stále zůstává v Ekvádoru). Mírně upřednostňuje větší strany.
  • Sainte-Lague – postupné dělení 1, 3, 5, 7. Upřednostňuje spíše menší a střední strany. Používá se pouze v Lotyšsku a Bosně a Hercegovině. V ČR byl Sainte-Lague dělitel užíván v komunálních volbách, avšak následně ho nahradil d’Hondtův dělitel.
  • Modifikovaný Sainte-Laguě (vyrovnávací dělitel) – úprava dělitele Sainte-Laguě, kde je první dělitel v řadě zvýšen na 1,4 (následují 3, 5, 7 ).
  • Dánský dělitel – dělení řadou 1, 4, 7, 10 V praxi se používá, ale ne pro přidělování mandátů politickým stranám, ale až k alokaci kompenzačních mandátů (které jsou již stranám přiděleny na celostátní úrovni) z úrovně volebních regionů do volebních obvodů.
  • Huntingtonův dělitel – řada čísel 1,41; 2,45; 3,46; 4,47(druhé odmocniny z 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4 atd.). Tento dělitel většinou nebývá uváděn.
  • Několik modifikací d’Hondtova dělitele, např. česká – první číslo v řadě je navýšeno na 1,42.



Předchozí článekVolební model preferencí v prosinci 2018 od CVVM, Okamura pod 5 %
Další článekVolební preference leden 2019 od společnosti Sanep

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here