Realisté a Svobodní – hráči mimo hru?

4
3276
Growth of political parties - politická strana
Politické strany Realisté a Svobodní

Realisté i Svobodní budou nejspíše po letošních říjnových volbách sdílet stejný osud, osud poražených. Jejich preference se pohybují okolo 1% a tak nějak se nepočítá, že by zasedli do Poslanecké sněmovny. Obě strany mají zásadní nevýhodu v dosavadním nepůsobení na půdě Poslanecké sněmovny a tím nemohou vést volební kampaň podobně jako například TOP 09 (nejsou zváni do hlavních televizních relací a jejich názory nejsou prezentovány v hlavních zpravodajstvích velkých televizí).

Hlavní persona Svobodných Petr Mach působí v Evropském parlamentu a tak možná u více informované veřejnosti udržuje povědomí o straně proti-evropské. Předvolební kampaň ovšem zatím poměrně neviditelná a personální obsazení velice slabé. S takovými zbraněmi se dá atakovat výsledek okolo 1,5% při dobré vůli.

Realisté jsou úplně novou stranou zformovanou okolo Petra Robejška, který dělá hlavní vizuální masku straně. Strana disponuje lepším personálním obsazením než Svobodní, ale hlavně má o poznaní lepší finanční zdroje. To je tedy vysvětlení proč jsou Realisté tolik vidět, i když jejich preference oscilují mezi 1-2%. Miliardář Marek Dospiva přímo podporuje Realisty a ještě vlastní vydavatelství Vltava Labe Media (vyvstává tedy paralela s ANO 2011, avšak Dospiva je mnohem méně na očích veřejnosti).

„Rosteme“ Svobodní i Realisté

Obě strany v mnoha tématech nabízejí podobná řešení a to především ve vztahu k zahraniční politice, Evropské unii a státu. Také zvolili v posledních měsících podobnou taktiku „Rosteme“, která zveřejňuje preference ukazující nárůst pro jejich stranu. Psychologicky má tato strategie navodit pocit dobrého směru strany a utvrdit voliče, že hlas této straně nebude jen vyhozeným úsilím a podpoření výsledku 1,15%.

Například respektovaná a často citovaná nezisková organizace STEM přisuzuje v posledních měsících Svobodným 1% a Realisty vůbec neuvádí. Naopak SANEP vykresluje situaci těchto dvou pravicových stran spíše pozitivně. Realisté 1,2% ovšem volební potenciál až 5,1%, i proto sama strana cituje tento výzkum preferencí. U Svobodných uvádí 1,4%, ale s nižším volebním potenciálem 3,8%.

 

„Pomeranč koblihu neporazí.“ Lubomír Zaorálek

Předchozí článek„Pomeranč koblihu neporazí.“ Lubomír Zaorálek
Další článekProfil kandidáta na prezidenta: Marek Hilšer

4 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here