Cílové skupiny v politických kampaních 2017

1
3632
Cílové skupiny ČSSD a ODS

Politické strany se v posledních měsících volební kampaně snaží oslovit co nejširší publikum voličů. Při takovémto oslovování cílových skupin se vyplatí mířit na ty nejpočetnější, protože mají nejvyšší potenciál možného zisku hlasů. Cílovou skupinu v České republice definujeme především skrze její hlavní ekonomickou činnost nebo příjem.

Nejžádanější cílovou skupinou jsou bezesporu důchodci, i když nelze hovořit o úplné homogenitě, tak drtivá většina z nich slyší na to samé. Pokud politická strana začne před volbami sofistikovaně hlásat, že starobní důchody jsou nestoudné a je třeba jejich zvýšení, tak vytahuje důležité téma pro mnoho disciplinovaných postarších voličů. Lidí pobírajících v České republice starobní důchod stále přibývá a nyní jich je 2,4 milionu – to už je slušná skupinka voličů. Pro přiblížení, pokud by některá z politických stran získala přízeň 90% voličů, tak by s volební účastí ve volbách 2013 byla suverénním vítězem s výsledkem lehce pod 40%! Důchodci jsou cílovou skupinou, jenž si nemůže dovolit opomenout žádná politická strana smýšlející racionálně. A jaké jsou další zajímavé cílové skupiny?

ČSSD vsadila na pracující

ČSSD se snaží oslovit další obrovskou voličskou skupinu – pracující. Co si představit pod slovem pracující, no především ty lidi, kteří nejsou spokojení se svojí mzdou a zároveň jejich mzda nedosahuje 20 000 Kč. Pro tyto lidi bude právě nedostatečná mzda hlavním společenským a politickým tématem. ČSSD chce od ledna zvednout minimální mzdu na 11 000 Kč se současných 9 900 Kč.

Skoro se zdá, jestli ČSSD zapomněla na ostatní cílové skupiny, protože většina billboardů míří právě do výše zmiňovaného publika. Dokonce i šéf volební kampaně Milan Chovanec jasně oponuje levné pracovní síle. ČSSD přichází s pádnými argumenty – „roste ekonomika, tak by měla růst také minimální mzda“. ČSSD toto téma zvolili záměrně, protože tušili jeho atraktivitu. Na druhou stranu, kdo jiný by měl hájit vyšší minimální mzdu než sociální demokraté.

Živnostníci a studenti

Živnostníci byli tradičně cílovou skupinou ODS, ale po mnoha aférách tuto přízeň ztratili. Před letošními volbami do Poslanecké sněmovny by však měli volit jasně. Vláda v čele s ANO 2011 a ČSSD jim za celé funkční období nic dobrého nepřinesla. Proklínané EET do státní pokladny potřebné peníze nepřinese, ale zatížení pro živnostníky je značné. Některé živnostníky navíc postihlo i konec kouření v hospodách a barech. Další pak EET čeká v další vlně 2018. Mezi živnostníky by tak nejčastěji volenou stranou měla být ODS.

Studenti se již v minulosti ukázali jako velice heterogenní skupina, jenž nemá ani dobrou voličskou docházku. Na studenty se snaží cílit především TOP 09 a Piráti. TOP 09 v této cílové skupině dominovala již v minulosti a největší úspěch zaznamenala při prezidentských volbách, kdy byl Karel Schwarzenberg  pro většinu studentů jasnou volbou (po dobře zvládnuté předvolební kampani). Piráti mají nejsilnější procentuální podporu ve skupině 18-24, ale jak bylo již řečeno, tak tato skupina v celkovém důsledku příliš hlasů nepřinese. Tento úspěch může být pro Piráty spíše příslibem do budoucnosti.

Předchozí článekJaké politické strany uvidíme v předvolebních debatách ČT
Další článekPersonalizovaná volební kampaň 2017 a další trendy podzimních voleb

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here