Volební kalkulačka 2017

0
2441
Volební kalkulačka 2017

Koncept volební kalkulačky není před letošními volbami žádnou novinkou. Především před prezidentskými volbami 2013 byla tato jednoduchá aplikace hojně využívána. Volební kalkulačka 2017 vychází ze stejného systému jako ty předešlé. Když označíte „ANO“ tak získáte bod u strany, jenž na tuto otázku má stejný názor. S označením „NE“ je to obdobné a pokud označíte „NEVÍM“, tak se odpověď do sčítání nezapočítá.

Napoví volební kalkulačka nerozhodnutému voliči?

Odpověď na tuto otázku není vůbec lehká. Nejspíše napoví, ale po zhlédnutí formulace a možnosti pouze černobílého označování odpovědí..? Formulace jsou extrémně obecné a servírují danou problematiku jen dvěma krajními názory. Například již otázka: „ČR by měla vystoupit z EU“ – na tuto otázku má jistě mnoho lidí vyhraněný názor, ale co mají zvolit ti, co jsou někde mezi. Jistě chce mnoho lidí zůstat v EU, ale již nezesilovat integraci a pouze ponechat výhody plynoucí z obchodu. Co mají zvolit tito lidé?

Stejně tak otázka „Školné na VŠ?“. Jak si představit školné, jako 1 000, 5 000 nebo 20 000 za semestr. Jak se má rozhodnout člověk, který chce symbolické školné. Co když strana s níž má v této otázce shodu, chce školné velmi vysoké. Pak by měl volič blíže k přesně opačné odpovědi. Je zbytečné jmenovat více, protože minimálně přes polovinu otázek je velice rozporuplných.

Ve volební kalkulačce se můžete také podívat, jak odpovídaly dané strany. Ty samozřejmě v některých bodech odpovídaly strategicky, aby měly větší šanci u voličů vyskočit na prvních místech. Složité a neprokazatelné otázky mají některé politické strany nevyplněné a spoléhají na otázky jasné.

Výhodou volební kalkulačky je přidání důrazu některým otázkám. Tak bude mít při vyhodnocení vyšší váhu než otázka, na niž jste sice odpověděli, ale je vám v zásadě ukradená. Volební kalkulačka může napovědět spíše koho nevolit. Pokud jste uvažovali o straně umístěné v nejhorší pětce. Tedy se stranou nemáte skoro nic společného, tak je vhodné zauvažovat, proč máte tendenci takovou stranu volit. Jestli jste se jen nechytli do marketingové sítě a politická strana blíže vašemu ráciu neleží jinde. Proto rada zní: Volte stranu z vrchní poloviny vaší volební kalkulačky, ale v zásadě se dogmaticky neupínejte k vítězné straně.

Předchozí článekKdo je politický podnikatel?
Další článekVolební geografie pro volby do Poslanecké sněmovny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here