Volby v Rakousku ovládla imigrace

0
1397
Volby v Rakousku ovládla imigrace

Týden před volbami do Poslanecké sněmovny v České republice se uskutečnily parlamentní volby také v sousedním Rakousku.

Témata rakouských voleb

Téma bylo téměř jediné a to migrace. Rakousko za dva uplynulé roky prošlo neuvěřitelnou změnou postoje k migrantům a jejich přijímání. Po rekordním roce 2016, kdy země menší než Česká republika přijala téměř 130 000 migrantů, se postoj veřejnosti radikálně změnil. Rakušané přijímali imigranty bez hlubšího konceptu a až s neuvěřitelnou naivitou.

Výsledek po roce? Přes polovinu obyvatel Rakouska bere migraci a zastavení proudění migrantů v takové míře do země jako hlavní politické a společenské téma. Rakousko se stalo zemí s největším podílem imigrantů v populaci. Ve Vídni a ostatních velkých městech jsou vydávány enormní náklady na podporu nově příchozích, jenž se i tak velmi těžko integrují.

Politická strana s programem podporující stále přijímání imigrantů by ve volbách neměla žádnou šanci. Všechny tři největší strany reflektovaly dané téma a přizpůsobily se mu. Pokud by tyto strany neučinily, tak by jednoznačně vyhráli Svobodní FPÖ, jenž byli proti imigraci již dříve.

Problém s pracovní morálkou

Všechny politické subjekty reagovaly na migraci a vítězem se nakonec stali lidovci v čele s mladým lídrem Kurzem 31,4%. Druhou stranou byli již zmiňovaní Svobodní, jenž před imigrací varovali nejdříve (rakouské Svobodné lze přirovnat k Realistům v ČR). Třetí skončila Sociálně demokratická strana Rakouska (SPÖ). Aktualizace: Po dalším sčítání hlasů se SPÖ dostalo před Svobodné.

Palčivé problémy nezaměstnanosti i důchodové reformy byly převálcovány tématem migrace. Negativní společenský efekt migrace dostal jasnou odezvu od společnosti do politiky. Volby v Rakousku nebyly podle německého scénáře, ale Rakušáné se snaží změnit směr nepromyšlených kroků. I tak se Rakousko bude dlouhou dobu vyrovnávat s vysokým počtem uprchlíků a společenskou tenzí. Práce v Rakousku je mnoho, ovšem na vysoce kvalifikovaných pozicích a nelze tuto práci převést na migranty, kteří přicházejí úplně z jiného světa.

Předchozí článekPrůzkumy preferencí – lze jim věřit?
Další článekVolební model podle Medianu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here