Volební model podle Medianu

0
2750
Volební model podle Medianu

Necelý týden před volbami uveřejnila svůj poslední předvolební výzkum preferencí renomovaná společnost Median od níž čerpá data například Česká televize.

Předvolební model Medianu počítá s osmy politickými subjekty do Poslanecké sněmovny. Překvapením je relativní vyrovnanost volebních výsledků. ANO 2011 se poslední měsíc stále propadá a šance na výsledek přesahující 30% je v nedohlednu. Naopak Piráti nebo SPD vyskočili přes 5% hranici a ženou se stále výš. Obě strany dosáhly podobných výsledků preferencí jako ODS a předskočili například TOP 09.

Vývoj volebního modelu ukazuje, že téměř všechny strany mimo Pirátů a SPD poslední měsíc před volbami klesají nebo stagnují. Obzvláště překvapivý je pokles KSČM, která ztratila za poslední dva měsíce v preferenčním šetření třetinu voličů – lze předpokládat, že značnou část KSČM sebrala právě stoupající SPD.

Volební potenciál politických stran

Volební potenciál zkoumají téměř všechny společnosti zabývající se předvolebními preferencemi. Volební potenciál ukazuje možný výsledek při získání hlasů od všech voličů vážně zvažujících volbu dané strany (+ předpokládají účast u voleb).

Volební potenciál
(Zdroj: Median)

Vyrovnanost volebního potenciálu ukazuje i možnou nepředvídatelnost výsledku voleb. Velice důležitá bude mobilizace voličů těsně před volbami. Může rozhodnout kontaktní kampaň, ale především poslední předvolební debaty. Mnoho lidí má 2-3 strany, mezi jimiž se rozhoduje a právě televizní debata může zlomit jazýček na vahách.

STAN má velký volební potenciál, ale jeho mobilizace se zdá být obtížná. I tak stačí starostům zmobilizovat pouze necelou polovinu k vytouženému vstupu do sněmovny. Opakem může být KSČM, jejíž volební potenciál je téměř totožný s předpokládaným volebním výsledkem. Piráti, ODS i SDP mají podobný volební potenciál – tedy okolo 6% nad předpokládaný volební výsledek.

Má ANO 2011 stále šanci sestavit jednobarevnou vládu?

Šance je velmi mizivá a tento sen Andreje Babiše se nejspíše neuskuteční. ANO 2011 potřebovalo výsledek rovný jeho nynějšímu volebnímu potenciálu a navíc propad menších stran typu (KDU-ČSL, STAN, SPD a Pirátů). Situace nyní vypadá příznivě pro malé strany, které mají vysoký volební potenciál.

Předchozí článekVolby v Rakousku ovládla imigrace
Další článekNacionalismus versus patriotismus ve volbách 2017

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here