Povolební vyjednávání 2017

1
2344
Povolební vyjednávání 2017

Na pondělí nepřipadá žádný odpočinek po volbách 2017, ale roztáčí se povolební jednání kdo a s kým. Povolební vyjednávání má ve své režii především ANO 2011, které hledá „ženicha“. Při zisku 78 z 200 mandátů má velice komfortní pozici a může si vybírat.

Andrej Babiš oznámil, že se hodlá v nejbližších hodinách setkat se všemi zástupci parlamentních stran. Na tato setkání je zval již ve své gratulační SMS, jenž odeslal brzy po zveřejnění výsledků voleb.

Přes komfortní výsledek by mohla být vyjednávání poměrně dlouhá. Žádná strana totiž nechce s ANO 2011 bezpodmínečně spolupracovat. Nejvíce kladné stanovisko zatím vyjadřuje SPD, které se spolupráci nijak nebrání. ČSSD je natolik rozčarovaná z výsledků voleb, že předpokládá vstup v tomto volebním období do opozice.

Piráti se do spolupráce s ANO 2011 příliš nehrnou. Jako jediní neodpověděli ANO 2011 na SMS a raději se setkají po volbách se starosty.

SPD a Piráti navíc získali „pouze“ 22 křesel a dohromady se 78 křesly ANO 2011 nemají potřebnou 101 většinu. Takovou většinu by mělo ANO 2011 s ODS.

Vláda ANO 2011 a ODS

ODS vládu s ANO 2011 odmítala, jestli však její stanovisko vydrží, se ukáže v příštích dnech. ANO 2011 a ODS jsou jediné dvě strany, jenž mohou utvořit většinovou vládu (jinde je potřeba tří stran). Petr Fiala i Andrej Babiš příliš netrpí vzájemnými sympatiemi.

Dobře možná se proto stává vláda menšinová s tichou podporou ODS. ODS jako demokratická strana s širokými strukturami bude mít jistě minimálně dva proudy. Jít do koalice s Babišem, nejít do koalice s Babišem nebo ho tiše podpořit.

V tomto rozhodování bude hrát jistě úlohu, co to udělá s preferencemi ODS. Možná bude pro ODS vhodnější do vlády v tomto volebním období nevstupovat a počkat jak se se situací ANO vypořádá. V příštích volbách by měla ODS čisté ruce a mohla by získat mnohem silnější mandát. Mezi tím by mohla kritizovat ANO a její koaliční partnery.

Nyní můžeme být zvědavý, jak se ANO 2011 s povolebním vyjednáváním 2017 popasuje.

Předchozí článekVolební okrsek X volební obvod
Další článekEgovernment ve vládním období 2017-2021

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here