Pavel Trčala horolezec a moravský vlastenec kandiduje do Senátu za obvod Brno-město

0
3663
Pavel Trčala senátní volby
Pavel Trčala kandidát v obvodu Brno město.

Pavel Trčala je nejmladší československý horolezec, který vylezl na Mount Everest. Pavel je majitelem firmy CITY SPORTS s.r.o., která se zabývá poskytováním sportovních služeb především pro obyvatele měst. Služba CITY SKI je největším poskytovatelem jednodenních lyžařských zájezdů v ČR. Pavel Trčala je moravským patriotem a místopředsedou Moravského zemského hnutí.

Hezký den pane Trčalo, tak jaký máte program a témata pro senátní volby 2018?

Snažil bych se, aby se České republice přestalo říkat Čechy a to jak u nás tak v zahraničí.  Děje se tak například u našich sousedů v Polsku a na Slovensku.  Osobně mám Poláky a Slováky velmi rád a nemám jim to tolik za zlé, protože vím, že u nich prostě nemají zažitý název Česko.

Vytýkám to zejména Čechům, tedy obyvatelům tohoto státu, kteří žijí na západ od Jihlavy, protože ti mohou používat název Česko, ale nečiní tak a bez okolků nazývají náš společný stát jednoduše Čechy a to nejen na ulici, ale i v médiích.  Nehlásám, že Češi jsou zlí lidé.  Jsou dobří i zlí stejně jako jinde.  Ani neříkám, že to všichni dělají naschvál.  Ale dělají to každodenně a tím přehlížejí naši existenci.

Morava dnes nemá žádný administrativní význam a je pouze jakýmsi pomyslným regionem při předpovědi počasí.  Chtěl bych odstartovat diskuzi o obnovení zemského zřízení. Tedy, abychom měli tři tradiční historické země:  Morava, Slezsko, Čechy.  Případně by mohla být samostatnou zemí také metropolitní oblast Praha.  Podobně je to řešeno například v Německu nebo v Rakousku.  Tyto země by měly přirozené geografické hranice a byly by mnohem funkčnější než stávající kraje vytvořené pražským diktátem podle hesla rozděl a panuj.

Kde vidíte společenské problémy?

Také bych chtěl bojovat za návrat k tradičním morálním hodnotám. Aktuální situace v dnešní demokratické společnosti není o mnoho lepší než v dobách hlubokého socialismu.  Studenti nejen že opisují diplomky, ale ti movitější si je za úplatu celé nechávají vypracovat. Když dostudují, tak jim přijde naprosto normální dávat úplatky. Korupce je nejen ve státním sektoru, ale také mezi firmami a dokonce i v umění.

Není neobvyklé, že hudební kapely uplácejí rádia, aby se hrály jejich songy. Našemu hospodářství a důchodovému systému žalostně chybějí obyvatelé a nové pracovníky musíme importovat ze zahraničí. Ale každý rok máme v ČR tolik potratů, že by to stačilo na založení jednoho nového okresního města.  Představte si, že by každý rok vzniklo nové město jako například Vyškov nebo Břeclav.

Tito nově narození obyvatelé by měli ve většině případů rodiče pocházející z naší země a dítě by mluvilo od narození naší řečí.  Netvrdím, že neexistují například lékařské důvody, které v moderní civilizované společnosti ospravedlňují umělé přerušení těhotenství.  Avšak měli bychom se zamyslet nad důvody, které v obecném komfortu dnešní doby vedou často i zajištěné a zdravé ženy k rozhodnutí zabít své vlastní nenarozené dítě a měli bychom jim poskytnout podporu a morální oporu.  Bohužel však slovo morálka je nyní mnohým k smíchu. A to musíme opravit.

Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Vystudoval jsem ekonomii a pracoval jsem pro Světovou banku ve Washingtonu a také například v Dakaru.  Měl jsem tu možnost se díky práci a sportovním aktivitám navštívit více než sto zemí světa.  Věřím, že mé mezinárodní zkušenosti a jazykové schopnosti by byly přidanou hodnotou i při práci v Senátu.

Jsem připraven bojovat za Moravu.  My Moravané jsme nyní cizinci ve vlastní zemi.  Musíme si uvědomit, že i za nadvlády z Vídně jsme měli mnohonásobně větší autonomii než nyní během nadvlády z Prahy.  Kdysi jsme měli Moravský zemský sněm.  Nyní máme pouze Jihomoravský kraj a ještě oklestěný.  Dříve byly logicky kraje Severomoravský a Jihomoravský.  Náš kraj měl čtrnáct okresů a přes dva miliony obyvatel.  Nyní má pouze sedm okresů a polovinu lidí.  Když nebudeme bojovat my, tak se naše děti budou učit o Moravě jen jako o historické zemi, která již neexistuje.

Proč zrovna Moravské zemské hnutí?

Jedná se o jediné politické seskupení, které kandiduje v senátních volbách a chce řešit moravskou otázku.  Narodil jsem se v Československu a i když nejsem ani Čech ani Slovák, velmi mě mrzí, že nám ho v Brně ve vile Tugendhat rozbili.  A my Moravané jsme se k tomu ani nemohli vyjádřit.  Tedy o nás bez nás.  Rozpadem Československa byla nejvíce poškozena právě Morava.  Další poškození přišlo s vytvořením absurdních krajů, které naprosto nerespektují hranice Moravy.  Moravské zemské hnutí má za cíl informovat spoluobčany o této nespravedlnosti.

Jaký máte vztah k obvodu číslo 59 Brno-město?

Brněnským voličům mohu nabídnout, že bych je reprezentoval jako opravdový brněnský senátor. Věřím, že lidem zvolený senátor by mě reprezentovat svůj lid.  Myslím, že senátor za Brno by prostě měl být původem z Brna.  Například pan Bek by měl se vší úctou hledat voliče ve Šternberku, pan Balík ve Znojmě, pan Ostrý v Novém Městě, pan Kosorin v Šumperku, pan Adamec ve Frýdku-Místku, pan Schmeidler v Ivančicích, pan Duchoň v Chrlicích, pan Špilar v Pardubicích.

Já pocházím přímo z centra Brna z ulice Veveří a na stejné ulici žijí i mí rodiče a žili tu také mí prarodiče. V mém volebním obvodě také podnikám. Buduji volnočasový areál CITY BEACH u řeky Svratky v blízkosti autobusového nádraží Zvonařka. Snažím se také prosadit, aby na městských pozemcích mezi řekou a nově plánovaným hlavním nádražím vznikl park s názvem Jižánky.

Znáte Vaše protikandidáty?

Znám se osobně s panem Ostrým, který je ředitelem brněnského studia Českého rozhlasu. Pořady, které připravoval pan Ostrý jsem poslouchal už jako kluk a později jsem také byl v rozhlase hostem ohledně horolezectví a také studia a práce ve Spojených státech. Pan Ostrý také do rozhlasu několikrát pozval mou sestru zpěvačku Hánu Robinson a musím říct, že jeho rozhlasová práce byla vždy férová.

Znám se také s panem Špilarem, protože jsme učili jeho syna lyžovat v rámci našich lyžařských zájezdů. Myslím, že pan Špilar i pan Ostrý jsou sympatičtí kandidáti. Znám také pana Duchoně, protože mi párkrát opravoval auto a obdivoval jsem jeho závodní vůz.  Líbilo se mi, že závodí, protože moji rodiče byli také automobiloví závodníci.

Ale překvapily mě tedy ty červené třešničky na kapotě jeho vozu.  Ano, některá témata, která příznivci rudé barvy hlásají, by jistě byla pro společnost prospěšná, neměli bychom však zapomínat na cenzuru, nucené práce, uvěznění a další činy, které byly spáchány ve jménu komunismu.  Tedy, politicky třešničky rozhodně nejsou pro mě.  Jako absolvent biskupského gymnázia a církevní vysoké školy bych inklinoval k těm, kteří se snaží udržovat tradiční hodnoty. Ostatní kandidáty neznám osobně.

Kdo si myslíte, že se dostane do druhého kola v obvodu Brno-město?

To rozhodnou voliči. Dovoluji si odhadnout, že žádný kandidát by nešel do voleb, pokud by nedoufal, že se dostane do druhého kola.  Považoval bych to za velkou sportovní výzvu, kdybych mohl v druhém kole bojovat s panem Ostrým nebo s panem Špilarem.  Pan Bek má samozřejmě za zády silnou politickou i finanční podporu, ale podle dostupných informací v roce 1988 kandidoval do KSČ.

Svou kandidaturu ihned po 17. listopadu 1989 zrušil.  Pokud jsou tyto informace pravdivé, tak není v mých očích tím pravým kandidátem.  Asi mi takto s odstupem času nepřísluší soudit, protože tehdy se mladým například nabízely za členství byty nebo kariérní výhody.  Možná byl jako mladý absolvent hudební vědy opravdu přesvědčen, že komunismus je ta správná cesta.

Ale to ví jen on sám.  Mé rodiče také mnohokrát lákali do komunistické strany a jistě by z toho měli nemalé výhody.  Ale ani jeden z mých rodičů do strany nevstoupil a jsem přesvědčen, že komunistický režim mohl nutit lidi pracovat v uranových dolech, ale nemohl nikoho donutit vstoupit do strany. Navíc i to, že někdo kandiduje za tolik stran vypovídá něco o jeho důvodech pro kandidaturu.

Já osobně jsem se stal členem Moravského zemského hnutí, ne protože bych hledal v politice nějaké kariérní nebo osobní výhody, ale protože mi není lhostejný osud Moravy.  Vím, že za své členství se nikdy v životě nebudu muset stydět. Volební preference kandidátů pro druhé kolo si tedy netroufám odhadovat.
Předchozí článekDo Senátu na Chomutovsku kandiduje Elvíra Hahnová za SPD 〉 Co nabízí?
Další článekIronmana zvládl za 9 hodin, dostane se Martin Dvořák také do Senátu na Praze 4?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here