Ironmana zvládl za 9 hodin, dostane se Martin Dvořák také do Senátu na Praze 4?

0
3506
Martin Dvořák do Senátu
Martin Dvořák, senátní volby 2018.

Rozhovor s Martinem Dvořákem, kterého čeká nelehký boj o Senát na Praze 4, kde je favoritem neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Volební preference i kurzy sázkových kanceláří ukazují velký náskok Drahoše před druhým Martinem Dvořákem. Dvořák kandiduje za ODS a Svobodné, kteří se zase budou snažit uspět v komunálních volbách. Povede se Martinu Dvořákovi přesvědčit voliče na Praze 4? Přečtěte si rozhovor a vize Martina Dvořáka.

Představení Martina Dvořáka

Jmenuji se Martin Dvořák, je mi 58 let a jsem rodákem z Prahy 4, Podolí. Jsem vystudovaný strojní inženýr, od mládí se zájmem o robotiku. Byl jsem vrcholový sportovec v plavání a triatlonu, mistr světa v kvadratriatlonu, první Čech, kterému se podařilo pokořit hranici devíti hodin na Ironmanu i absolvent legendárního Havajského Ironmana.

Po ukončení aktivní sportovní kariéry jsem v prostředí sportu zůstal. Trenérem i organizátorem sportovních a společenských akcí jsem dodnes. Své letité zkušenosti též předávám v řadě sportovních zájmových spolků a sdružení, kde působím ve vedoucích organizačních postech. Jsem ženatý, mám dvě děti a dnes už jsem i hrdým dědou.

Sportu se věnuji aktivně i nyní. Závody v běhu, triatlonu i kanoistice pořádám, vybraných se také účastním a někdy se mi dokonce podaří vyhrát veteránskou kategorii. Do politiky vstupuji jako nezávislý kandidát o senátorský mandát s podporou ODS a Svobodných.

FB profil Martina Dvořáka.

Pane Dvořáku s jakým programem se chystáte prosadit v senátních volbách?

Můj program a témata pro senátní volby jsou sestaveny z mých osobních cílů, které bych chtěl prosadit i z témat, která jsme nalezli a ve kterých se potkáváme se stranami, které mne podpořily, tedy s ODS a Svobodnými.

Dle mého by měl být senátor primárně i po svém zvolení v úzkém, dlouhodobě loajálním kontaktu se svým voličem. Proto vnímám potřebu senátora jako člověka, který se jeho občanům vyplatí. Chci hájit zájmy občanů Prahy 4, podporovat nejrůznější spolky, protože v nich mají lidé k sobě blíž a život je díky nim pestřejší.

Z širšího pohledu se mé primární cíle týkají sportu, konkrétně budování dlouhodobě udržitelných programů právě v této oblasti.  Sport vnímám nejen jako zdravotní a relaxační aktivitu, je také dobrou prevencí mnoha sociálních problémů současnosti, zejména u mladých lidí. Chtěl bych pomoci vybudovat a zajistit trvalou funkčnost sportovišť s trenérskými základnami. Rád bych se zasloužil o rozvoj sportovních a sociálních spolků pro děti a mládež, které by zajistily rovné podmínky pro všechny, bez ohledu na jejich sociální a ekonomické zázemí.

Chci hájit zájmy občanů Prahy 4, podporovat nejrůznější spolky, protože v nich mají lidé k sobě blíž a život je díky nim pestřejší.

Musíme vytvořit takový finanční model, který pomůže sportu na všech jeho úrovních – od sportovních školek, přes mládežnické kategorie, až po vrcholovou úroveň. Zaměřit bych se též chtěl na podporu prevence předcházení úrazů, nemocí a civilizačních chorob. Často se má za to, že investice do preventivních programů se dá oželet, ale když si uvědomíme, že to ušetří nemalé výdaje ze státního rozpočtu v oblasti léčby, pak je to investice nezbytná.

A v jakých oblastech se potkávám se svými podporovateli? U ODS jednoznačně souhlasím s myšlenkou spravedlivého a jednoduchého daňového systému, mám stejný pohled na přebujelou byrokracii, a také apeluji na racionalizaci a efektivní hospodaření veřejné správy a samospráv. V otázce podpory školství a vzdělanosti vnímám stejně prioritu v podpoře regionálního školství, zejména základního, které bylo dlouho opomíjeno.

Se Svobodnými zaujímám stejné názory v otázce pojetí státu, omezení politické moci a zachování jeho svrchovanosti. Stejný názor zastávám také na otázku rovnosti před zákonem, podporu svobodného podnikání i v otázkách zdravotnictví, především co se oblasti odpovědnosti jedince za vlastní zdraví týká.

Jaké jsou Vaše životní zkušenosti pane Dvořáku a co můžete občanům na Praze 4 nabídnout?

Co mohu svým občanům nabídnout? Morální bezúhonnost, stabilitu v rozhodování, spolupráci s politickými subjekty, které mne podpořily, moji osobní zodpovědnost vůči voličům. Dlouhodobě se pohybuji ve světě sportu a businessu, který se točí kolem sportu, mám zkušenosti s jednáním s velkými firmami a lidmi i s organizací kulturně politických akcí.

Mám smysl pro čest a fair play, což je jedno velké téma, které se sportem prolíná a které by se mělo prolnout i do světa politiky. A co dále mohu nabídnout? Mohu nabídnout novou tvář. Oproti těm dinosaurům, kteří se již dlouhodobě v politice utkávají.

Proč zrovna propojení ODS a Svobodní?

Do voleb vstupuji jako nezávislý kandidát s podporou ODS a Svobodných. Hledal jsem podporu u stran, které jsou mi názorově blízké. Jsem odjakživa pravičák, to je můj primární politický názor. S ODS spolupracuji od začátku mé kandidatury. Přišlo mi dobré oslovit i jiné strany, a tak jsem hledal takové partnery, se kterými mne pojí společná témata. Názorově jsem se setkal právě se stranou Svobodných, a i oni měli dobrou vůli mne jako svého kandidáta podpořit.

Jak probíhá senátní kampaň a co plánujete do následujících dní?

S kampaní začneme od září. A jaká bude? Bude vystihovat mne, mé postoje, názory i to, jak roli senátora vnímám. Dle mého je důležitá vazba mezi voličem a svým senátorem. Pouto loajality, které by nemělo být jen při zvolení, ale během celého funkčního období.

Za jeden z hlavních úkolů senátora považuji být jakýmsi ochráncem zájmů svého volebního obvodu. Vždycky jsem se snažil Praze 4 pomáhat a věřím, že jako senátor to budu moci dělat ještě lépe a účinněji. A o tom bude i má kampaň. Primárně se budu se svými voliči setkávat, a to nejen přes média, ale tváří v tvář.

Jen tak budu moci svým potenciálním voličům odpovědět na to, co je skutečně zajímá. Nechci a nebudu uměle vytvářet nová témata, která skutečného voliče nezajímají. Nechci a nebudu vytvářet nereálné cíle, které se nemohou naplnit.

Senátor by měl zúročit své zkušenosti a senioritu, a hlavně zapojit do rozhodování selský rozum, pomáhat lidem, své obci a jejím spolkům a snažit se věci zjednodušovat. Já chci být senátor za Prahu 4, to znamená člověk, kterým se jejím občanům vyplatí!

Jaký máte vztah k senátnímu obvodu Praha 4?

Jak jsem již řekl, ke svému volebnímu obvodu mám vztah velmi kladný. Jsem rodák z Prahy 4. Celý život zde žiji, sportuji, provozuji své pracovní aktivity, jsem prostě Podolák. Pro Prahu 4 dýchám a chci dýchat dál.

Jaký máte rozpočet na senátní kampaň?

Financování senátní kampaně je přísně stanovené a regulované zákonem. Kampaň má též zákonem stanovený limit. Všechny příspěvky i dary na kampaň jsou řádně sledovány, schvalovány.

Spadají do toho i nepeněžní dary, které jsou přepočítávány na tržní hodnotu, či stranické kampaně, které se rozpočítávají a také započítávají do jednotlivých senátních kampaní… Je to velmi složité a vyžaduje to kromě kreativity též řádný účetní přístup. Přesto mohu odpovědět, že jsem stále hluboko pod zákonným limitem.

Znáte Vaše protikandidáty?

Své protikandidáty znám. Jsou to silná jména, která jsou mediálně známá. Já se vůči nim nechci nijak vyhrazovat (ani pozitivně, ani negativně), vymezovat, ani se s nimi porovnávat. Vstupuji do voleb jako osoba Martina Dvořáka. Jdu do voleb sám za sebe (samozřejmě s podporou mých politických partnerů), jako persona s osobní zodpovědností. Propagovat chci sebe, přináším svou vizi a své hodnoty. Nechť voliči posoudí, jestli jsem pro ně zajímavý kandidát, který jim má co nabídnout a čím je zaujmout.

Předchozí článekPavel Trčala horolezec a moravský vlastenec kandiduje do Senátu za obvod Brno-město
Další článekNečekejte ode mne líbivé řečičky, Aleš Hemer kandiduje do Senátu na Benešovsku, Praha-východ

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here